Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

ZWEM-HISTORIE BINNEN DE LANDMACHT
INTERVIEW (JAN) JAAP DE GROOT
Door André Wijnberger

De jongere collegae (en dat zijn er in mijn geval best veel😊) zullen zich afvragen: wie is Jaap de Groot? Welnu, wanneer je door gebouw Y in Amersfoort over de eerste verdieping loopt, zie je naast de Traditiekamer de foto portretten hangen van (oud-)commandanten LO&Sportorganisatie.

Ik word na een prettige handdruk begroet door de mooie langharige herder Chica (Spaans voor meisje) en dan gaan we van start;
Jaap de Groot was commandant van 22 juni 1990 tot 20 april 1995. Bijna 5 jaar dus, dat is tegenwoordig vaak minder lang. Omdat het al zo lang geleden is, is wel handig om de personalia van de inmiddels 80-jarige Jaap de Groot toe te lichten.
Voordat ik dat doe, wil ik eerst even kort de aanleiding omschrijven waarom ik op 20 november 2024 Jaap opzoek in zijn woonplaats Ermelo. We zijn een serie artikelen aan het schrijven over zwemmen , waterpolo en schoonspringen, waarvan u eerder een artikel hebt kunnen lezen over Fons Krijnen en Frits Adelmeijer.

Grappig detail overigens was dat onze hoofdredacteur Paul Lindeboom niet wist dat ik ook ooit deel uit maakte van de nationale militaire waterpoloploeg, die destijds onder leiding stond van Jaap de Groot.


Genoeg voorbereidende beschietingen, allereerst een ‘vliegende’ introductie van Jaap;
Geboren in 1944 te Arnhem , waar hij op jonge leeftijd al kennismaakte met de zwemsport en het waterpolo. Als lagere schoolganger moest hij veel heen en weer lopen tussen huis en school en bleek hij een sportief jongetje te zijn. Acht kilometer wandelen per dag gaf hem blijkbaar een mooie basis, en hij werd lid van de Arnhemse Zwemclub 1882.
Hij werd getraind door een speler van de eveneens Arnhemse waterpolo club Neptunus, die uitkwam in de landelijke Hoofdklasse. Na de HBS moest hij voor zijn dienstplicht eerst naar Ossendrecht, alwaar de keuze voor hem werd gemaakt dat hij Officier bij de LUA zou gaan worden in Ede (bij het 45e). Daar kwam hij via de LO&Sportgroep in aanraking met Aooi Dik Wouters, een fervent wielrenner en ook verzorger in de voetbalsport. Daar waren ook de eerste contacten om wedstrijdleider te worden van de nationale militaire zwemkampioenschappen.


Diversiteit
De diversiteit die Jaap aan sport beoefende (ook werpen en lopen gingen hem goed af), brachten hem bij de Militaire Vijfkamp, die onder leiding stond van wijlen Leen Pfrommer, top schaatscoach (zie ook dit interview in serie MVK). Hij bracht Jaap ook op het idee om LO&Sportofficier te gaan worden. Zo geschiedde het dat Jaap in Hooghalen een 1-jarige opleiding ging volgen tot Sportofficier. Dat was in principe voor een periode van 6 jaar. Hij was inmiddels getrouwd met Manon en verhuisde via Assen naar Elburg.

Zijn eerste plaatsing was de Lkol Tonnetkazerne in ’t Harde, waar hij C – LO&Sportgroep werd. Met lkol Karel de Wijk als
C-LO&Sportorganisatie, werd Jaap al vlot in de gelegenheid gesteld om de HALO in Den Haag te gaan volgen en daar in een verkorte versie, 3 in plaats van 4 jaar, alle bevoegdheden zich eigen te maken. Jaap gaf aan dat het eerste jaar in 3 maanden moest gebeuren, en de stapel studieboeken werd snel ‘afgewerkt’ met mondelinge examens. Samen met Willem Kemps als klasgenoot werd dit traject goed doorlopen.
Na de HALO nam hij in 1974 het Rayon Harderwijk over van Geert Plat. In dat jaar ook weer verhuisd, dit keer naar Ermelo, waar hij zich direct inschreef voor een kavel grond om daar een huis te kunnen gaan bouwen. In 1988 (14 jaar later) werd hem de kavel toegewezen en dit is ook de plek waar hij nog steeds woont!


Start
Jaap vond het een goed idee om aansluiting te maken met het internationale militaire sportcircuit van CISM (Conseil International du Sport Militaire).Hij zag het als zijn taak de beste sporters (dienstplichtig en beroeps) bijeen te brengen om zo sterk mogelijke team te kunnen opstellen. Hij richtte zich daarbij op het waterpolo en wist veel nationale toppers te binden om met dat team deel te gaan nemen aan de kampioenschappen van de CISM. We speelden daarom ook vaak oefenwedstrijden tegen hoofdklasse teams om ons goed voor te bereiden op de grote toernooien. Vaak lag ik bij maatje Eric Hoek op de kamer, ook hem gaan we later in deze serie aan het woord laten.

In 1977 was het toernooi (door Fons Krijnen ook toegelicht ) op Sicilië en daar gebeurde van alles en nog wat om het waterpolo heen, wat we hier niet gaan beschrijven 😊. Ja , ik weet het, dat zou nu misschien niet meer kunnen maar andere tijden, hè. Hij maakte met deze teams veel internationale kampioenschappen succesvol mee. Hij geeft mij drie plakboeken over deze kampioenschappen mee waarvan ik een compilatie ga maken.

Jaap gaat in 1982 naar de Staf in Amersfoort als Hoofd LO en wisselt die functie 4 jaar later in voor die van plv Cdt-LO&Sportorganisatie. In 1990 werd hij de Commandant, en dat was tevens de laatste functie van Jaap binnen defensie. Zijn laatste besluit was de oprichting van “de Zandloper” eerst op papier, later digitaal.

Vervolg
Na zijn ‘afzwaaien’ gaat Jaap vooral verder als ZZP-er en is adviseur van vooral de gemeentelijke en provinciale Sportraden en sportinstanties, waar hij zijn opgedane kennis van zowel het strategische, als ook vaktechnische heel goed kan combineren ten faveure van deze organen.



Vooruitkijken
Op mijn vraag waarom ‘we’ hem daarna vrijwel nooit meer ergens hebben gezien, zegt Jaap: “Het verleden is geweest, kun je niets meer aan veranderen. Ik richt me daarom meer op de toekomst en leef daarom zoveel mogelijk in het NU”.
Hij leest veel (100 boeken in de periode 2012 - 2024) en heeft het in combinatie met nog steeds zwemmen, en wandelen, ook na een nieuwe heup, prima voor elkaar.

Jaap, dankjewel voor je openheid en het leuke hernieuwde contact!


Publicatiedatum: 29 november 2024