Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
ZWEM-HISTORIE BINNEN DE LANDMACHT
INTERVIEW FONS KRIJNEN
MWK WATERPOLO SICILIË
Door Paul Lindeboom

 

Op de bruiloft van Rik van Trigt kom ik in gesprek met een van zijn oud-commandanten, Fons Krijnen. Een van onze overeenkomsten is het zwemmen – voor mij  als onderdeel in de triathlonsport en voor Fons bij het waterpolo - en bij toeval laat Fons zich ontglippen dat hij wereldkampioen werd op het MWK op Sicilië  in 1979.
Een nieuwe serie over successen vanuit de militaire zwemequipe, waaraan LO&Sport een significante bijdrage heeft geleverd, is geboren middels onderstaand interview met Fons. Publicatie vind speciaal plaats op dit moment vanwege de Olympische Spelen, waar in 2008 de Nederlandse dames een gouden medaille veroverden onder toenmalig succescoach Robin van Gaalen.


FONS
Fons Krijnen heeft zijn eerste militaire sporen gezet als tankcommandant op de Leopard bij het wapen van de cavalerie, maar had al gauw de wens om over te stappen naar de LO&Sport.  Dat lukte pas toen hij  de rang van wmr1 bereikt had. Via diverse functies zwaaide hij in 2009 in Garderen als Cdt LO&Sportgroep af in de rang van kapitein.
De mooiste periode van Fons was in Duitsland, waar hij in totaal 10 jaar werkzaam is geweest (Hohne, Langemanshof en Seedorf). In Hohne was hij ook zwemleraar voor de kinderen van de Nederlandse school. Deze lessen werden in het zwembad in Bergen gegeven.  Ook waren alle sportinstructeurs bij de intocht van Sinterklaas verkleed als zwarte Piet en traden op als springende clowns tijdens het carnaval. Fons herinnert zich ook de zwemlessen met Peer Gresel in Zeven en de bostraining aan vrouwen van de militairen samen met Theo Vonk. Deze contacten met de gezinnen van de militairen maakte de Duitsland periode zeer bijzonder.

LO&Sportgroep Seedorf


Hohne was zijn eerste functie in Duitsland, enig nadeel was dat hij moest stoppen met waterpolo in NL. Die sport bedreef hij in de hoofdklasse in Amsterdam (vereniging De Meeuwen) – de vrouw van Fons kwam ook uit de waterpolo wereld,  zij hebben elkaar op een waterpolo toernooi leren kennen – hij beoefende al van jongs af aan het waterpolo.
Door het spelen in de hoofdklasse kon je je aanmelden voor het militair team. Bijzondere anekdote: “Voor de selectie werden niet je zwemcapaciteiten getoetst maar moest je een Coopertest lopen (2800m, als je dat niet haalde kwam je niet door de selectie….) Het bleek toch wel een soort van mentaliteitstest te zijn, want de eerste divisie- en hoofdklassespelers haalden die limiet wel maar lager spelende jongens niet.”

JAAP
Jaap de Groot was trainer van het waterpoloteam. Hij was commandant van rayon Harderwijk (in totaal 6 kazernes, 4 in H’wijk en 2 in Ermelo). Als rayonscommandant was hij tevens de cdt. van Fons (op dat moment geplaatst op de GSK, wmr sportinstructeur, zijn eerste functie) en kende Jaap de Groot vooraf dus al. Ondanks dat Jaap meer uit de zwemkant kwam wist hij het team toch zo te managen en de spelers in hun kracht te zetten dat onder zijn leiding het militaire waterpoloteam wereldkampioen werd.
Jaap de Groot werd op 22 juni 1990 Cdt.  LO&Sportorg. Zie ook het LO&Sport Geschiedenisboek blz. 132.
Het militaire waterpoloteam trainde in zwembad Caluna te Ermelo en speelde ’s avonds veel oefenwedstrijden tegen de teams van de spelers van het militaire team (die allemaal bij een hoofdklasser speelden). Van LO&Sport zat verder Mees Kleermans (KVV-er, contract van 4 jaar) ook in het team. Fons werd als enige beroeps, en was dus een constante factor, gebombardeerd tot aanvoerder. Dat hij LO&Sportinstructeur was en ook in zijn privé tijd al wel polotrainingen verzorgde, zal ook een rol gespeeld hebben. Fons heeft Jaap de Groot, omdat hij meer een zwemtrainer was, ook meermaals adviezen gegeven.

  • Polowedstrijd
  • Ondersteuningsteamfoto
  • Polo buiten
  • Polowedstrijd buitenbad
  • Teamfoto 2 buitenbad


SICILIË
In 1978 begon de voorbereiding op Sicilië. Regelmatige trainingssessies, elke paar weken kwam men bij elkaar. Jaap woont en woonde in Ermelo, vandaar de keus voor Caluna (dat voor militaire eenheidstrainingen ook al werd gehuurd, zoals nu nog steeds).
Zoals gebruikelijk was er geen geld voor vervoer, gelukkig konden ze met de Belgen mee vliegen naar Sicilië. In een transportvliegtuig, type Hercules. Hoe ging het toernooi eigenlijk, Fons?

“We speelden in 1 poule van 5 teams tegen Duitsland, Frankrijk, België en Italië. De laatste wedstrijd was de beslissende, tegen Italië. We hadden beide alles nog gewonnen. Bij deze laatste wedstrijd zat het buitenstadion, goed te zien op de foto’s, bomvol met Sicilianen.  In de eerste 2 periodes ging de wedstrijd gelijk op, de laatste 2 periodes kregen wij de overhand en wisten wij ondanks het ‘thuisvoordeel’ deze wedstrijd te winnen met 9 – 4. Wat ik mij nog goed kan herinneren, is dat ik het laatste doelpunt scoorde met een mooi schot vanaf eigen helft. Indrukwekkend: na afloop werden we overvallen door handtekeningenjagers. Dit zou in Nederland nooit gebeuren maar Sicilië is echt een waterpolo-eiland.


Wij waren de eerste Nederlandse ploeg die een WK titel wist te veroveren.”

Bij terugkeer in Nederland werd het team later nog ontboden in Den Haag, waar de BIMS toen gehuisvest was, om geëerd te worden. Fons was daar vanwege zijn functie en de reisafstand in Duitsland helaas niet bij.


HOE GING HET VERDER MET HET WATERPOLOTEAM?
Vanwege Fons’ verblijf in Duitsland werd de taak van trainer na Jaap de Groot overgenomen door Gerrit Pasman. Fons nam die functie in 1985-1986 over van Gerrit, tot 1994. De laatste wedstrijd was in St. Petersburg. Daarna kwamen er geen dienstplichtigen meer en was er onvoldoende kwaliteit voorhanden. In die laatste periode was Arnold Hofsté chef d’equipe, en Eric Hoek als speler de drijvende kracht in het team. Maar daarover later meer.


TOT SLOT
We sluiten het interview af met de mededeling van Fons dat hij het leuk vond om terug te blikken op deze mooie tijd en het toernooi op Sicilië. De inmiddels een beetje vergeelde foto’s worden niet vaak meer tevoorschijn gehaald en dit was een mooie aanleiding.
Fons is nog steeds in contact met vele (oud-)collega’s. Zo organiseert hij nog steeds in de winter twee skireizen –bij deze reizen gaan o.a. Jan Joosen, Jeroen Mecking, Rens de Haan, Bart Smits en Hans van Leeuwen mee  als ski-instructeur. Deze skireis is ontstaan vanwege een verzoek van de toenmalige Cdt. van het 101 Tankbataljon om een skireis te organiseren. Deze cdt. gaf toen elke deelnemer 101 gulden korting. Leuke vondst, 101 TKBAT.


En met LO&Sport blijft de band nog steeds onverbroken, want Fons geeft als allerlaatste  aan een uitnodiging te hebben ontvangen voor het afscheid  van Frits Adelmeyer, waarmee hij werkte in Hilversum en die ook mee ging naar de zwemkampioenschappen (als schoonspringer).Daarover later ook meer.


Publicatiedatum: 28 juli 2024