Zoals eerder te lezen viel, gaan we op deze website dit jaar pogen de historie van het militair Handballen in kaart te brengen. Dit in navolging van eerdere jaargangen waarin we o.a. het Boksen, de Militaire Vijfkamp en (vorig jaar) het Parcours Militair belichtten.
Het onderwerp Handbal komt precies op het juiste moment, doordat civiel de handbalsport in de media zeer veel aandacht genereert. Waren het jarenlang de dames die furore maakten – in 2019 werd in Japan zelfs een wereldkampioenschap veroverd -, sinds vorig jaar komen de mannen ook sterk opzetten. Saillant detail is dat Sjors Röttger en Peter Janssen, leden van het dienstvak LO&Sport, aan de wieg van het damessucces stonden middels de oprichting van de Handbal Academie op Papendal. Maar daarover straks meer.
De keuze voor handbal ben ik persoonlijk erg blij mee, want na mijn jeugdvoetbalcarrière – die thuis met straatvoetbal glansrijk was, maar op het veld (in de tijd dat je als rechtsback niet over de middenlijn mocht komen) in een elftal dat elke wedstrijd met dubbele cijfers won in mijn geval toch erg saai was – na een schoolhandbaltoernooi (voor Amersfoort en omstreken) een mooie wending kreeg. Het gehele schoolhandbalteam, waarin 5 technisch begaafde en talentvolle Indo’s – het schoolhandbaltoernooi wonnen wij dus ongeslagen – werd ingelijfd door de het toernooi organiserende handbalvereniging.
Uiteindelijk tot mijn 28e deze dynamische en fysieke sport bedreven, waarbij mijn vermoedde talent er helaas in al die jaren niet echt is uitgekomen. Mijn ruim 1 jaar oudere broer, op de Bernhardkazerne bekend vanuit zijn jarenlange functie als huismeester en op het MRC Doorn bij het Facilitair Bedrijf, had een ongenadig hard afstandsschot en stal regelmatig wel de show. En mijn latere zwager speelde ook in mijn team. Familiesport?
Ja, dat kun je wel stellen. Mijn vrouw heb ik op de handbalvelden (en kleedkamer) leren kennen, en ook haar tweelingzus. Die met mijn zwager deels verantwoordelijk is voor de status van recordinternational Laura van der Heijden, mijn nichtje dus, die haar talent misschien wel van mijn schoonvader Co Wethly in haar genen heeft meegekregen. Vanuit het Utrechtse Attila schopte mijn schoonvader het als keeper in de jaren ’60 ook tot in het Nederlandse team. Co, tijdens zijn interlandperiode ook bekend onder de voornamen Coby of Jacob, was later bij mijn latere vereniging in Leusden een tijdje keeperstrainer en als ik al ooit heb leren afzien, dan was het in mijn periode als vaste inval-keeper tijdens de trainingen onder zijn leiding in een achteraf sportzaaltje.
Mijn nichtje Laura heeft haar handbalcarrière echt tot wasdom zien komen vanuit haar periode op de Handbal Academie op Papendal. Peter Janssen was een van haar trainers en zij heeft dan ook wel eens op de JWF-kazerne een mentale prikkel van Peter toegediend gekregen. Sjors Röttger komt de eer toe dat hij planmatig met een meerjarenplan de handbaldames naar grote hoogten gestuwd heeft.
Heeft even geduurd voordat het bruggetje naar de militaire handbal gemaakt is, maar Sjors heeft natuurlijk als trainer ook een fikse bijdrage geleverd aan het Militaire mannenteam, en Peter deed dat als veldspeler. En in diezelfde periode waren ook Richard Sorée, de ons ontvallen Arno Budel en Stefan Sogtoen vanuit ons dienstvak als veldspeler actief. En met het trefwoord ‘dienstvak’ komen we met onze duik in de militaire historie zeer waarschijnlijk ook wel weer even met Rob Zimmermann in gesprek. Ik had hem beloofd de volgende keer met positieve redenen in contact te treden. (Rob leverde een significante bijdrage aan het In Memoriam over Frank Kist.)
Alle in deze alinea genoemde (oud-)collega’s maakten in dezelfde periode deel uit van de Nederlandse handbalequipe, dat zal ongetwijfeld een mooie terugblik opleveren maar hopelijk komen we via interviews met hen ook uit bij eerdere (LO&Sport-)coryfeeën van het militaire handbal. En met Freek Gielen misschien wel bij de oprichting van een nieuw team?
Binnenkort lees je al meer over deze balsport in deel 1, een interview met Richard Sorée, sinds vorige jaar mei een van mijn directe collega’s bij Bureau Ondersteuning. Voordat het zo ver is, mag je uiteraard tips sturen naar mailbox fitforaction@hotmail.com
Publicatiedatum: 19 maart 2023