Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
HANDBAL-HISTORIE BINNEN DE LANDMACHT
DEEL 4: SJORS RÖTTGER
Door: André Wijnberger


Rustig, doordacht, open, eerlijk en waar nodig of gewenst direct!

Dat is hoe Sjors Röttger zichzelf typeert en waar ook dit interview over gaat.
Zelfs voor een semi digibeet / dinosaurus als ik is het maar wat makkelijk om via Wikipedia de doopceel van Sjors Röttger te downloaden!
Met hem heb ik op 2 januari 2024 afgesproken om een vervolg te maken in de serie over het Militaire Handbal verleden binnen de LO&Sportorganisatie.

Aangezien hij al meer dan 10 jaar met FLO is, is er mijns inziens geen makkelijkere manier hem te introduceren, daar waar dat nodig is uiteraard, want deze markante oud-collega is zeker geen onbekende! Mocht je hem niet kennen, dan zegt deze foto misschien meer dan heel veel woorden 😊


Informatie Wikipedia
Johannes Jacobus (Sjors) Röttger (Winterswijk, 29 juli 1955) is een Nederlandse sportbestuurder, voormalig handballer en handbaltrainer. Sinds november 2021 is Röttger technisch directeur van het Nederlands Handbal Verbond.
Als handbalspeler kwam Röttger uit voor het eerste team van Swift Arnhem, hierna heeft hij zich gefocust op het trainersvak. Hij trainde teams zoals Udi, Swift, Reehorst, Achilles Apeldoorn (interim), AAC, het damesteam van HC Westland en het herenteam van HV Aalsmeer.
Röttger was van 2003 tot 2008 bondscoach van het vrouwenteam, waarmee hij in 2005 zijn grootste succes behaalde; de vijfde plaats op het wereldkampioenschap. Van 2000 tot 2002 was hij bondscoach van de mannen.
Ook was hij van 2008 tot 2010 technisch directeur van het Nederlands Handbal Verbond . Dezelfde functie vervulde hij van mei 2012 tot april 2017. In april 2017 werd Röttger algemeen directeur van het Nederlands Handbal Verbond. Deze functie heeft hij tot december 2021 uitgeoefend. Alhoewel Röttger zijn pensioensleeftijd had gehaald, bleef hij aan als technisch directeur bij het NHV.


Tevens was hij jarenlang in dienst bij het ministerie van Defensie als sportofficier. Daar heb ik een paar jaar met hem mogen samenwerken, was hij bureauhoofd van de afdeling Marketing en In- en Externe betrekkingen bij de LO&Sportorganisatie. Ver daarvoor was hij infanterist en kwam hij als sergeant 1 ‘over’ naar de Sportorganisatie, in de vaker benoemde DF ‘79 klas.

Net als in de eerdere artikelen uit de koker van met name Paul Lindeboom over deze sport met Richard Soree, Rob Zimmermann en Frank Maas, stel ik Sjors de vraag wat zijn mooiste herinnering is aan zijn tijd met de Militaire Handbal ploeg?
Sjors: “Enerzijds is dat als evenement het WK in Nigeria (4e plaats), anderzijds vooral het onderdeel zijn van een team met spelers en Staf samen aan iets heel moois werken! Je best doen een goed leider te zijn en de vijf pijlers die voor mij belangrijk zijn in mijn hele (sportieve) bestaan. Dat is lang niet altijd eenvoudig geweest, maar dat zijn wel de mooiste herinneringen.”

Techniek, Tactiek, Mentaal, Fysiek en Sociaal, dat zijn voor Sjors de basiswaarden van waaruit hij werkt en leeft. Dat heeft hij ook zijn sporters en mede bestuurders meegegeven in de samenwerking die hij altijd heeft gezocht.

De rust waarmee hij zichzelf typeert (zie koptekst), heeft hij meegekregen in zijn jonge jaren als LO&Sportinstructeur van zijn toenmalige oudere collegae Tom Kempkes en de vorig jaar overleden Ferry Titalepta, van huis uit was Sjors namelijk nogal impulsief!

Op mijn vraag wat hij heeft mee kunnen nemen als bagage vanuit Defensie na de overstap naar het Nederlands Handbal Verbond, vertelt Sjors dat hij als trainer / coach heel veel vormingsaspecten die er bij de LO&Sportorganisatie gebruikt werden, heeft kunnen toepassen op de selecties. Ook hierin duidelijk structuur wegzetten en de 5 eerder genoemde pijlers bewust gebruiken in de richting van spelers en staf. Daarin is de Sportorganisatie een zeer professionele organisatie in vergelijking met sommige sportbonden.

Sjors als coach van de nationale damesploeg in 2008


Als bestuurder / directeur van het NHV heeft hij zijn ervaring bij Defensie goed kunnen gebruiken, omdat hij kennis heeft opgedaan in heel veel facetten. Hij benoemt bedrijfsvoering, communicatie, management, HR en personeelszorg. Veel zaken die natuurlijk op elke organisatie van toepassing zijn. Daarnaast heeft hij in zijn periode als (voorzitter) Medezeggenschap commissie ook heel veel aspecten gezien die hij kon gebruiken tijdens bijvoorbeeld de reorganisatie van het NHV. Per slot van rekening heeft hij bij de LO&Sportorganisatie ook voldoende reorganisaties meegemaakt.

Sjors in een karakteristieke houding: bevlogen aan het woord!


Sjors heeft in een interview wel eens eerder aangegeven dat ‘Pensioen’ voor hem niks is, en hij blijft daarom ook actief op veel vlakken. Hij is voorzitter van de Vereniging Van Eigenaren in het appartementencomplex waar Herma (zijn vrouw) en hij nu wonen, betrokken bij het Ontmoetingshuis in Veenendaal en neemt ook deel aan ‘Veteranen in de klas’. Daarnaast runt hij zijn eigen bedrijf Sporttare, een sportmanagement advies bureau. Hij begeleidt daarmee mensen en organisaties, zoals bijvoorbeeld op dit moment de Korfbalbond en ook het NHV. Uitgangspunten zijn daarin: presteren, meten en vooral plezier beleven aan datgene wat je doet!

Slotvraag: is er nog iets wat je met de lezers wilt delen?
Sjors benoemt: besef je heel goed dat het gras bij de LO&Sportorganisatie erg groen is, en in de richting van de organisatie geeft hij aan dat het werken met ontwikkelde competenties belangrijker zou mogen zijn dan het ‘juiste papiertje’ hebben.

Sjors, dankjewel voor je openheid en graag tot ziens!

Publicatiedatum: 08 december 2023


In de serie 'Handbalhistorie' verschenen eerder al de volgende artikelen:
aflevering 00 : de kick-off
aflevering 01 : Richard Sorée
aflevering 03 : Rob Zimmermann
aflevering 04 : Frank Maas