Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
VOOR U GELEZEN: DE GEKKE MIER!
Door: Oscar Prins

In een van de podcasts van Arie Boomsma “Over Routines” gaat hij de moerassen in met natuurexpert en ex-boswachter Arjan Postma, ee fantastische verhalen verteller die relaties legt tussen de natuur en ons leven. Wat mij erg aansprak, was het moment waarop het ging over de gekke mier. De relatie die Arjan beschrijft maakt veel duidelijk over communiceren, taken en uitvoering en verandering. Arjan legt vanuit de beschrijving van de natuur relaties met ons dagelijks leven en het bedrijfsleven. Vreemd genoeg zijn er overeenkomsten die laten zien dat onze wijze van  communiceren, handelen en denken nog steeds sterk verwant zijn aan het dierenrijk.
Op deze wijze ben ik het boek van Arjan Postma gaan lezen waarin het verhaal staat, namelijk: Hoe een gekke mier de wereld kan veranderen.


Een korte samenvatting over een verhaal wat gaat over verandering:
Het verhaal van de gekke mier omschrijft de complexe sociale gemeenschap van de mier. Binnen deze gemeenschap is er sprake van een strakke werkverdeling zonder dat er echte leiders zijn. Wanneer iedereen zich aan zijn taak houdt, zou er nooit sprake zijn van verandering. De soldaten blijven verdedigen, de voedselzoekers zoeken voedsel, enzovoort. Echter, wanneer deze gemeenschap zich niet aan kan passen aan verandering  worden er geen nieuwe suikerpotten gevonden en de mierennesten komen door omgeving verandering in een situatie die niet optimaal is en leidt tot verval.

Hoe is het dan toch mogelijk om nieuwe voedselbronnen te vinden of om het nest te verplaatsen naar een betere omgeving?
Hiervoor hebben ze de “gekke mier”. De gekke mier vindt paden waar de “gewone” werkende mier niet komt omdat deze zich over vaste geurspoorpaden verplaatsen. De gekke mier gedraagt zich anders waarbij hij soms verbetering voor het hele mierenvolk vindt.
Het probleem van de gekke mier is het overtuigen van alle andere mieren uit het nest. Wanneer hij bv een betere locatie heeft gevonden voor het nest dan is de grote uitdaging hoe hij alle mieren kan overtuigen het nest te verplaatsen.
Hiervoor probeert de gekke mier een “trendsetter” te vinden. Een mier die iets ziet in het nieuwe idee en die dit met dit idee andere mieren gaat overtuigen dat het beter is te veranderen.

Wanneer ik een aantal jaren terug kijk naar onze eigen sportorganisatie dan hebben we daadwerkelijk een aantal “gekke mieren” binnen onze organisatie gehad. Zij die anders dachten, buiten de gebaande paden keken en zij die geen genoegen namen met de situatie zoals deze al jaren werd uitgevoerd. De anders denkenden.  Deze pioniers zijn de grondleggers geweest voor verandering. Samen met de trendsetters hebben zij ervoor gezorgd dat diverse systemen veranderd zijn. Het is dus mogelijk verandering in gang te zetten vanuit een enkeling, of dit op  de sportgroep is of binnen een organisatie.
Zonder de “gekke mier” onder ons zouden we in deze tijd een andere bevelstructuur hebben, andere gedachtes over leren en ontwikkelen en over trainen.
Zo staat het hele boek vol met relaties tussen de natuur en ons leven. Arjan behandelt verder onderwerpen als leren, zintuigen, leiderschap, techniek, gereedschap, sport, samenwerking, gezondheid, oorlog en ouder worden waarbij steeds relaties gelegd worden tussen de natuur en ons leven.

Publicatiedatum: 13 mei 2022