In de loop van 2016 werd aan 15 sportieve soldaten/korporaals een versnelde CIOS-studie aangeboden (bij opleidingsinstituut NCOI). Op dinsdag 08 maart werd in Amersfoort voor de 12 (om moverende redenen) overgebleven studenten een Niveaumetingsdag georganiseerd om de beste zeven NCOI-leerlingen – die je vanwege de parate ervaring zou kunnen vergelijken met de vroegere D/F-klas - een opleidingsplaats aan de KMS aan te bieden, om later dit jaar bij de LOSS verder klaargestoomd te worden als LO&Sportinstructeur. Onderstaand een interview met ‘best man’ Ellen Laporte!
Welke functie oefende je voorheen uit bij Defensie, en wat bracht je op het idee om een verkorte sportopleiding te gaan volgen?
Ellen: "Ik kom van de 13e Geneeskundige compagnie in Oirschot. Hier vervulde ik de functie van PTLS/VIG chauffeur Shelter bij een MTF (Militairy Treatment Facility) groep. Na 8 jaar bij deze eenheid te hebben gewerkt, was voor mij uitdaging weg en wilde op zoek naar iets anders. Ik was/ben zelf veel bezig met sport en deed/doe dit altijd met veel plezier. Ik wilde hier meer voor mijzelf uithalen en hierin ook iets voor anderen betekenen. Toen de INFOOP voor deze opleiding voorbij kwam zag ik dit als een uitgelezen kans"
Vraag 2: Hoe sportief ben je tot op heden altijd geweest en wat waren je mooiste prestaties tot nu toe? Welk sportdoel zou je ooit nog willen doen in de toekomst?
Ellen: "Ik ben zelf veel bezig met sport. Ik probeer mijzelf hier ook altijd in te ontwikkelen. Zo ben ik mijzelf momenteel aan het verdiepen in Crossfit en Yoga. Ik beoefen geen sporten op hoog niveau, maar ik heb vooral veel plezier aan het uitoefenen van sport. Hierin ben ik redelijk allround.
De mooiste prestatie die als eerste in mij opkomt, is de Speedmars wedstrijd van 2015. Waarvoor we keihard hebben getraind. En waarbij we met ons damesteam een hele mooie tijd (17:30.18min) hebben neer kunnen zetten. Helaas geen 1ste plek, maar wel een mooie 2e.
Verder ook nog het behalen van de MLV proeven.
Niet echt een sportprestatie, maar zeker in relatie tot mijn toekomstige functie ben ik ook blij dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan het proces van keuringen, waarbij wij dames als alternatief de DFTK test mogen afleggen.
In de toekomst wil ik graag de MVK afleggen waarbij ik minimaal het certificaat hoop te behalen."
Vraag 3: Hoe vind je tot nu toe de opleiding bij het NCOI gaan? Wat vind je van de kwaliteit van de docenten en leerstof? Hoe is de begeleiding op de sportgroep?
Ellen: "Ik ben zelf later ingestroomd in de opleiding. Vanuit de opleiding wordt veel zelfstandigheid verwacht. Gedurende een module zijn er een aantal klassikale lessen (te weinig vonden wij zelf) maar de rest moet je echt zelf doen. Sommige leerstof en modules sloten wat minder goed aan op de praktijk hier binnen een sportgroep, dit was af en toe lastig om in de praktijk terug te laten komen. Maar met wat creativiteit en flexibiliteit is dat ook goed gekomen.
Hierbij hebben de docenten van het NCOI ons altijd wel zo goed mogelijk voorbereid op de examens.
Met de begeleiding op de RVS sportgroep ben ik zeer tevreden. Ik zit samen met twee andere stagiaires vanuit deze opleiding op de sportgroep, waarbij we alle drie de begeleiding krijgen die we nodig hebben. Ik kan buiten mijn eigen praktijkleermeester ook bij de rest terecht voor vragen, etc. Ik heb veel van ze geleerd en dat doe ik nog steeds."
Vraag 4: Bij de Niveaumetingsdag ben je als beste uit de bus gekomen, kun je in het kort schetsen hoe deze dag jou zelf verging?
Ellen: "Dit kwam voor mij als een aangename verrassing. De dag verging mij gelukkig goed.
Aangekomen in Amersfoort was de spanning bij iedereen wel voelbaar, ook bij mij. We begonnen de dag met een presentatie over onszelf. Vervolgens omgekleed in sporttenue en moesten we 2700m afleggen. Gevolgd door een circuit van werpen, touwbaan, touwklimmen en speed&agility vaardigheden met en zonder bal. Dit verliep voor mijn gevoel wel goed.
Na de lunch moesten we elkaar les geven, waarbij het accent lag op turnen. Ook bij dit onderdeel heb ik mijzelf goed kunnen laten zien. Hierna kregen wij zelf een MZV les, waarbij we aardig aan de bak gegaan zijn. Dit was het laatste fysieke onderdeel. Vervolgens moesten wij een zelfreflectie schrijven en hebben we over de hele dag een eindgesprek gekregen. En aansluitend aan het gesprek vond gezamenlijk de uitslag plaats. Waarbij de nr’s 1 t/m 12 met naam genummerd waren en waarvan de eerste 7 door gingen naar de KMS. Hierbij stond mijn naam bovenaan. Gedurende de dag had ik wel een goed gevoel bij wat ik had laten zien, maar die eerste plaats kwam toch wel als een aangename verrassing."
Vraag 5: Je hebt een paar jonge kinderen, maar desondanks weet je de studiebelasting en het onderhouden van je vaardigheden (gezien je resultaat op de Niveaumetingsdag) blijkbaar prima te combineren?
Ellen: "Ja dat klopt, ik heb twee zoontjes van 4 en 7 jaar. Ik krijg gelukkig veel steun en begrip van thuis. Mijn man staat volledig achter me en gunt mij dit.
Op mijn stage kan ik gelukkig mijn eigen vaardigheden ook goed onderhouden. Het valt op deze manier voor mij goed te combineren.
Ondanks dat het druk is, heb ik hier wel redelijk een balans in kunnen vinden."
Publicatiedatum: 22 maart 2017