Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


INTERVIEW  RENATE VAN DER HOEK

Door: Paul Lindeboom

De redactie zag op Facebook een bericht van voormalig vijfkamptopper (en huidige trainer/coach van de militaire dames vijfkampploeg) Renate van der Hoek over haar aanstaande examen voor de opleiding Voeding & Diëtetiek. Vanwege de massale aandacht die voeding gerelateerde onderwerpen al jarenlang scoren een interessant item om uit te diepen.

Wat heeft je er toe doen besluiten om, naast een volledige werkweek, een HBO-studie Voeding & Diëtetiek te gaan volgen?

Renate: “Ik hoorde dat er op de KMA opleidingsgeld was vrij gemaakt voor de kaderleden. Als je langer dan een functietermijn actief was, als kaderlid op de KMA, was het mogelijk om hier gebruik van te maken. Je leest nu was, inderdaad kort nadat ik mijn opleiding toegewezen heb gekregen heeft de KMA dit stop moeten zetten i.v.m. de bezuinigingen. Ben de KMA dan ook erg dankbaar voor deze hele mooie kans die zij mij geven om mezelf verder te ontwikkelen.

Toen bleef de vraag nog over: “wat voor opleiding?”. In eerste instantie ben ik gaan zoeken in de coachopleidingen maar iedere keer als ik informatie las over een coachopleiding had ik zoiets van; nee, dit is het niet.

Vervolgens kwam ik op de Dienstvakdag van de LO&S een razend enthousiaste SGT1 Petra Klokker tegen, zij was sinds kort bezig met het eerste jaar van de HBO opleiding Voeding & Diëtetiek bij de NCOI. (Ondertussen heeft Petra haar gewenste overstap kunnen maken naar de opleiding Voedingsconsulent.) Aangestoken door het enthousiasme van Petra over haar opleiding en door SGT1 b.d. Joyce Philippa over haar opleiding (zij studeert binnenkort af bij de NCOI Hogeschool Bedrijfskunde), heb ik mezelf verdiept in de opleiding en vervolgens ingeschreven voor de HBO Bachelor opleiding Voeding & Diëtetiek bij de NCOI. 

Het is allemaal super interessant maar het is haast niet te doen om naast een 38-urige werkweek, met meer dan 15u studielast per week, alles op een kwalitatief en goed niveau weg te leggen. Dan heb ik het over de juiste tijdverdeling met mijn vriend, familie, mijn vriendinnen, de studie, de militaire vijfkamp en het werk. Ik vind dat ik niet meer dat kan leveren wat ik van mijzelf moet leveren.
Gevolg; ik moet mijn conclusie trekken. Een daarvan is - na 20 jaar - stoppen bij de militaire vijfkampploeg en dat doet pijn! 2017 wordt mijn laatste seizoen bij de vijfkamp. Ik verlaat, in mijn optiek, de mooiste sport die er is maar zal deze sport altijd bij een warm hart blijven toedragen.

Maar mijn motto is: “Je doet iets goed of je doet het niet!” en dan moet je keuzes maken.”   

Toen jij zelf op je top zat als beste vijfkampster van defensie, maakte voeding toen ook al deel uit van je wedstrijd- en trainingsperiode?

Renate: “Ik heb mezelf (als atlete) nooit zo verdiept in eten als de atleten van de militaire vijfkampploeg vandaag de dag doen. Het enige wat ik op een gegeven moment had ontdekt, was als ik melkproducten vooraf aan de hiba of de cross had gegeten dan reageerde mijn lijf daarop. Dat heb ik voor deze twee onderdelen uitgesloten en daar had ik baat bij.

Rond deze tijd (2004) was SGT1 b.d. Irene de Vreede bezig met een soort van dieet (ik dacht dat het Diplan was). Normaliter als ik het woord ‘dieet’ hoor gaan mijn nekharen overeind staan, want eten is lekker, gezellig en dat laat ik me niet graag ontnemen. Dit dieet was maximaal eten en toch afvallen. Nu wordt het interessant! Ik heb Irene om hulp gevraagd, zij had ook een speciale opleiding gevolgd om met dit concept te werken.


In 2004 had ik namelijk bedacht, ik loop nu behoorlijk hard maar als ik nu net even een paar kilo lichter ben dan gaat het nog harder. Tenslotte, iedere kilo die je mee moet nemen is - met hardlopen – er een teveel. Het Diplan-dieet; ik kreeg in eerste instantie het eten niet op, zoveel eten, maar ik viel wel af. Uiteindelijk een mooie balans gevonden met het juiste gewicht en nog steeds genoeg energie hebben voor de wedstrijden. 2004 was o.a. door dit (en de vele trainingsuren) een van mijn topjaren bij de militaire vijfkamp.”
 

Hoe ziet grofweg de opleiding er uit?

Renate: “Ik ga een keer per twee weken op zaterdag naar school van 10:00u tot 16:00u, de lessen vinden meestal plaats in omgeving Utrecht. Ik woon in Rotterdam / Dordrecht dus de zaterdag is in ieder geval gevuld. 

Mijn opleiding duurt 4 jaar en bestaat uit verschillende modules. In de eerste fase heb ik 6 modules met in iedere module 2 portfolio-opdrachten. Iedere module wordt afgesloten met een paper, met een digitaal examen of een mondeling examen. Aan het einde van de eerste fase lever ik mijn opleidingsportfolio gezondheid in (met daarin 12 stuks portfolio-opdrachten) en nog een eindopdracht fase 1 bachelor voeding en diëtetiek. 

In de tweede fase krijg ik twee grote modules en moet ik ook stage gaan lopen. Deze fase sluit ik af met een eindopdracht en een portfolio fase 2. 

In de derde fase heb ik wederom twee grote modules en loop ook hier stage. Deze fase sluit ik af met een portfolio fase 3. 

In de vierde fase maak ik een specialisatie keuze. Mijn voorkeur geniet nu sport en voeding maar het kan ook voeding en ouderen / voeding en kinderen / eetstoornissen / etc. worden. Ook hier loop ik stage: deze moet voor een deel mijn specialisatie dekken. Deze fase sluit ik af met een bachelor eindscriptie gezondheid.” 

Wat is voor jou tot nu toe de belangrijkste eye-opener geweest, en die je direct toegepast hebt in je eigen persoonlijke voedingsschema?

Renate: “Suppletie van vitamine D (maximaal 10 microgram per dag = 1x tablet). Met name in de periode dat het herfst en winter is.
Vitamine D kan gesynthetiseerd worden in het lichaam (via de huid) met behulp van zonlicht en verkregen worden uit sommige voedingsmiddelen.

Doordat we veel binnen zijn (gebouwen / autorijden / binnen sporten) missen we de aanmaak van vitamine D door het zonlicht. Vitamine D helpt het lichaam calcium en fosfor te benutten voor opbouw van botten en tanden. Daarnaast onder andere belangrijk voor het immuunsysteem en voor het hart en de bloedvaten, kortom een aanrader.” 

Wat zijn je toekomstplannen als je het diploma op zak hebt? Wat zou jij gaan wijzigen in het voedingsaanbod van Paresto?

Renate: “Mijn toekomstplannen liggen nog ver voor mij. Als ik alles in een keer weet te halen ben ik medio 2020 klaar met mijn opleiding. Het allerliefste wil ik bij de LO&S organisatie blijven, wij hebben een mooi dienstvak!
Hopelijk ligt er tegen die tijd ergens een mogelijkheid om een functie te vervullen die de verschillende facetten van sport & voeding kan combineren.

Andere opties zouden eventueel kunnen zijn: Field labs / TGTF / MRC Doorn / CMH / een functie bij DGO (Defensie GezondheidsOrganisatie) / diëtist bij Paresto (er valt nog zoveel winst te behalen voor militairen uit voeding!).

Wat ik zou wijzigen in het voedingsaanbod bij Paresto? Op de KMA hebben we met een select gezelschap een opstart gemaakt om een aantal zaken in de toekomst te verbeteren. Met een enthousiaste manager van Paresto kunnen we kleine stapjes vooruit maken. We hebben o.a. een enquête gehouden onder de cadetten en aan de hand van de antwoorden probeert de manager binnen zijn regelgeving zaken aan te passen.

Bijvoorbeeld het gebruik van zout terug dringen bij het bereiden van het eten of groenten niet doorkoken maar in fases bereiden. Het zijn kleine stapjes maar als je er daarvan uiteindelijk een heleboel maakt dan kom je er ook!”