Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VOORSTELLEN: ROY VAN DER HAMMEN
LO&SPORTOFFICIER IN OPLEIDING

Door Paul Lindeboom

De VTO NLDA bestond in 2018, net als in 2017 met Koen Kusters en Tom van Zundert, wederom uit een lichting officieren die hun werkervaring niet opdeden in de LO&Sportorganisatie. Het belang om Roy van der Hammen, die samen met Maarten Groot op vrijdag 14 december beëidigd zal worden, aan jullie voor te stellen is dan ook van extra waarde.

Hoe zag je sportieve (jeugd)carrière er uit totdat je militaire loopbaan begon?

Ik ben opgegroeid in Breda en in mijn jeugd heb ik gevoetbald bij V.V. ‘The Gunners’. Ik ben begonnen toen ik ongeveer een jaar of 10 was en ben gestopt met voetballen toen ik ging studeren. Eén van de bestuursleden bij The Gunners was Stas Szamrowicz. Ik weet nog dat ik met hem op de verenging een gesprek heb gehad over de LO&Sportorganisatie en de Sportacademie. Het spreekwoordelijke ‘zaadje’ was toen geplant.
Ongeveer ten tijde van mijn studie aan de Sportacademie heb ik ook paard gereden, geschermd, karate gedaan, … Ik ben toen ook veel gaan hardlopen en heb de halve marathon van Eindhoven en twee keer die van Egmond gelopen. En ik ben van jongs af aan duiker. Nu ben ik vooral nog actief als instructeur bij de duikopleiding aan de KMS.

Welk moment/gebeurtenis/wedstrijd uit die sportieve (jeugd)carrière zie je als je persoonlijke hoogtepunt?

Eén van de eerste dingen die ik me nog kan herinneren, is met het voetbalteam naar een internationaal voetbaltoernooi in Dublin. En later naar Milaan. Dat toernooi was op de trainingsvelden direct naast het ‘San Siro’, waar AC en Inter trainen.
Een ander hoogtepunt was toch ook echt wel optreden in Ahoy met de eind-demonstratie van onze ALO-klas. Wij hadden een facebook-stemming gewonnen waardoor we uiteindelijk mochten optreden in het tussenprogramma van het EK Turnen in 2014. Toffe ambiance, unieke kans!

Hoe zag je militaire loopbaan eruit totdat je solliciteerde als LO&Sportofficier? En wat was daarin je mooiste ervaring?

Ik ben in februari 2010 begonnen bij het Korps Nationale Reserve. Dat was dan ook mijn bijbaan naast de Sportacademie. Als reservist heb ik veel deelgenomen aan de NMK’s en OMK’s, én ik ben op een gegeven ogenblik bij het CIOR geland. Ik wist er natuurlijk aanvankelijk niet veel van, veel militairen kennen het nu ook niet. Ik vind het nu vooral erg leuk om te zien dat er zo veel sportofficieren ook met het CIOR te maken hebben gehad.
Het CIOR heeft me veel gebracht, en niet alleen op sportief vlak of in internationale context. Dat waren wel de hoogtepunten: kampioenschappen in Denemarken, Spanje, Bulgarije, … en ik ben ook nog een keer naar Zuid-Afrika geweest. In
2015 schreef Jeroen Stoter daar een inhoudelijk goed verslag over.

Roy in Z-Afrika

Ook buiten het CIOR heb ik als reservist veel van de wereld kunnen zien. Meerdere keren per jaar mocht ik ergens naartoe afreizen voor militaire competities.

Toen ik weer op een van de vele NMK’s kwam, raakte ik met Johan Bouman aan de praat. Hij attendeerde mij erop dat er functies opgesteld gingen worden voor sportinstructeurs. Ik had aanvankelijk nog twijfels, want ik was ook al op de KMA aan het kijken voor officiersfuncties. Ik heb de stap toch genomen en in augustus 2015 ben ik begonnen aan de KMS. Een hoogtepunt daar was dat ik de kans kreeg om in Amerika een cursus te volgen met chemische strijdmiddelen. Een soortgelijke cursus als waar Danny Derks vorig jaar in Tsjechië aan heeft meegedaan. (En waar hij ook over heeft geschreven.) Ik heb deze cursus toen kunnen doen in het kader van een grensverleggende activiteit.

Gek genoeg kijk ik ook met veel plezier terug op de gevechtscursus (nu: LOVO). Gevalletje “achteraf was het toch wel leuk”.


Na de KMS kwam ik in de VTO1. Mijn gevoel vertelde me toen dat ik in het onderofficierschap niet helemaal tot mijn recht zou komen, en de KMA had ik nog altijd in mijn achterhoofd. Ik heb daarop de VTO1 vroegtijdig afgebroken, daarna ben ik geland bij 41PantserGenie in Oirschot. Vanuit die functie heb ik dan ook geopteerd naar Sportofficier.
Überhaupt mijn periode in Oirschot kijk ik met veel plezier op terug. Ik heb toen ook de demolitie-opleiding mogen doen: daar heb ik
recentelijk nog de vruchten van geplukt.   

Hoe heb je de totale Officiersopleiding ervaren?

Evenals al mijn voorgangers, was de KMA voor mij ook even schakelen. Ik had als referentiekader de KMS en mijn parate periode bij het 41ste in Oirschot. In de eerste opleidingsweken gingen we weer terug naar de basis, opnieuw naar niveau 1.
De VTO op de LOSS was een hele verademing. De opleiding was veel meer vraag- en probleemgestuurd en ik werd weer dirigent van mijn eigen agenda. Heel prettig!

Samen met Maarten Groot de midterm leven inblazen (of opblazen)

Je bent nu bijna aanbeland bij de start van je eerste C-LO&Sport-functie. Wat wordt in je eerste jaar je maintarget om te zorgen dat de sportgroep nog beter gaat functioneren?

In 2020 gaan we ‘Professioneel Trainen’. Daarvoor moeten nog de nodige randvoorwaarden geregeld worden (lees: materieel gereed en personeel gereed). Ik zie 2019 dan ook als de voorbereidingsfase op 2020. Meest laagdrempelige voorbeelden daarvan zijn dat de wifi uitgerold gaat worden en dat we personeel gaan laten bijscholen op TSAC. Er is ook nog nauwelijks een SMT op de Vredepeel. De lokale commandanten zetten veel in op werving, ook behoud van personeel gaat de aandacht krijgen.

Publicatiedatum: 14 december 2018