Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
 
 
 

STATUS AANVRAAG LIDMAATSCHAP VETERANENPLATFORM

De Veteranenvereniging LO&Sport heeft bij het overkoepelende instituut 'het Veteranenplatform' aangevraagd om lid te mogen worden. Hier lees je of het goed of slechts nieuws opleverde.INSIDE SIDNEY: INVICTUS GAMES 2018

André Wijnberger leverde vorig jaar al een van de meest gelezen artikelen af met zijn verslag vanuit Toronto over de Invictus Games 2017. Zo gek is het dan niet dat je van de Games uit Sidney ook graag verslag uitbrengt. Een wederom mooi verslag, met indrukwekkend mooie foto's en filmmateriaal. Klik hier voor hét mediaspektakel van de afgelopen maand.

INTERVIEW MET OUD-COLLEGA JACQUES OOMS

Jacques Ooms. Positivo met een weergaloze energie. Sociaal bewogen mens met een warm hart voor zijn medemens en collega's. Een trainer die sterk kan stimuleren en wiens roem zelfs tot in Suriname reikt, want recent werd hij vanuit onze voormalige kolonie nog benaderd voor de functie van zwemtrainer. Zijn roem komt mogelijk wel uit de CIOR- of Invictus-ploeg want voor die eenheden is hij nog steeds in functie. Gabber vanuit de jaren '80, André Wijnberger interviewde Jacques vanaf een bijzondere lokatie. Klik hier voor het op 08 november aangepaste interview.


DEFENSIE HOUDT ENQUETE-ONDERZOEK ONDER ISAF-PERSONEEL

Defensie houdt een grootscheeps onderzoek onder de militairen die uitgezonden waren in Afghanistan. Jan Welling attendeerde de redactie op dit nieuwsbericht.

WERVENDE BANNERS GEZOCHT IN DE VREDEPEEL

Wordt dit de nieuwe banner? Of weet jij betere?

Een sporthal waarin zaalvoetbal, volleybal of badminton gespeeld wordt? Jeetje, dat is zo 2012! Op de naderende overgang van 2018 naar 2019 ziet een militaire sporthal wel iets anders uit. Zoals je straks zult zien op de foto's in het artikel van Jasper Schout. Daarbij zul je ook wat afbeeldingen van posters zien die Jasper alvast geselecteerd heeft als ontwerp voor een banner. Maar misschien ken jij wel veel fraaiere (mag ook met Nederlandse teksten). Klik hier om mee te doen aan de Vredepeelprijsvraag! 


VOORBEREIDING OP EXTREEM WK ADVENTURE RACING

Wauw, wat een loodzwaar evenement wordt het WK Adventure Racing op het Franse eiland La Réunion!! Acht dagen lang met kaart en kompas door de jungle. ATB, kajak, hardlopen, en bedenk daarbij niet de meest makkelijke ondergrond of omstandigheden. En dan hebben we elementaire zaken als slapen en eten nog niet eens benoemd. Extreme omstandigheden waarbij de mentale weerbaarheid doorslaggevend zal zijn voor succes. Thomas Venema werd deels in Schaarsbergen getraind door onze LO&Sportgroep, maar bericht ons hier over het totaalplaatje van zijn voorbereiding.


HALFWEG DE VTO NLDA OPLEIDING WERD EXPLOSIEF FEESTJE

Nee, het betreft niet een remake van de film Demolition Man (uit 1993, met Sylvester Stallone en Wesley Snipes) maar het vieren van het precies halverwege zijn van de opleiding VTO NLDA. Dat kun je op verschillende manieren vieren, bijvoorbeeld een dikke boomstam doorzagen, maar Roy van der Hammen en Maarten Groot zijn beide demolitie opgeleid (bij resp. de Genie en het KCT) en doen dat dus op een andere wijze. Over een paar maanden gaan we beide persoonlijk voorstellen, nu eerst hier maar eens lezen hoe onze aanstaande commandanten LO&Sportgroep een op het oog vermoeiend klusje simpel maar doeltreffend klaren.


LUCIA RIJKER: VAN WERELDKAMPIOENE (KICK)BOKSEN NAAR FILMSTER EN JONGERENCOACH IN OIRSCHOT 

Lucia Rijker in Oscar-bekroonde Hollywoodfilm.

N.a.v. het artikel van Arian van Helden, zoals hieronder aangekondigd, met daarin een kortdurende samenwerking met Lucia Rijker, kwam het direct in het hoofd van de redactie op om over Lucia Rijker een soort van biografie te schrijven. In een land waarin voetbal, wielrennen en schaatsen domineren, blijven topsportprestaties als die van Lucia Rijker te vaak onderbelicht en ondergewaardeerd. Mooi dus dat Lucia in Oirschot een deel van een van de afleveringen opnam van Dream School, waardoor onze website dit artikel rijker is over een absolute topsportvrouw met een rijke carriere.

ARIAN VAN HELDEN GASTDOCENT IN DREAM SCHOOL

Arian, afzien en artistieke artikelen afleveren.

Arian van Helden is een man van uitersten. Zo zit hij op de fiets in uithoeken als Zuid-Korea, Japan of Kazachstan, doet hij mee aan evenementen als de 80km trailrun op Jeju-eiland of de Trappenbergloop op onze eigen Wilhelminaberg- op de foto bestijgt hij 1 van de 27600 treden - of kom je hem zomaar ineens tegen in de koffiekamer van de LO&Sportgroep RVS in Oirschot. In het schrijven van artikelen is hij geen man van uitersten, levert slechts gave epistels af, zoals deze over zijn deelname aan Dream School met Lucia Rijker, Marco Kroon en Rob Oosterveer.


STOKOVERDRACHT NAAR STAFADJUDANT JAN WELLING

John Labes, Ab Agterbos, Lion de Frel, Theo Hunck, Nico Spierenburg, Jan Joosen, Fred Jansen, Jan Welling. Een illuster rijtje dat begon op 01-04-1999 en vanaf 11 oktober jl. voorlopig een jaar of drie stokt. Van "stokt" naar "stok" is dan een voor de hand liggend woordgrapje om de functie-overdracht van Fred Jansen naar Jan Welling hier aan te kondigen. 


ERKENNING VOOR SKI-OPLEIDINGEN LO&SPORT

Die vervelend lange en extreem warme (na)zomer is eindelijk met de noorderzon vertrokken. We kunnen weer gaan dromen van (h)eerlijk Nederlands guur en koud weer, successen op de schaatsbanen, misschien eindelijk weer een Elfstedentocht en flinke pakken sneeuw. Echt Hollandse winterweer. Mannen als Pierre Schoonen binden bij dat soort omstandigheden dan ook lange latten onder en leren nieuwe ski-instructeurs de kneepjes van het vak. Waarvan de Nederlandse Ski Vereniging onder de indruk is. Getuige dit artikel van Pierre.


NATIONAAL SPORT EN INNOVATIE CONGRES 2018

Sport en innovatie draaien al jaren om slimme technologieën op het gebied van vitality en performance. Dit jaar stond de mens centraal op de High Tech Campus in Eindhoven. De mens in relatie tot de technologie. Jan van den Dool, Jasper Schout,  Hans Wakelkamp en Taco Visser waren aanwezig om zich te laten inspireren door verhalen, ervaringen en succesverhalen van topondernemers en experts uit het bedrijfsleven. Klik hier voor een vitaal verslag van Hans.


VETERANENTRIP TO THE USA

"Na een voorbereiding van ruim een jaar is het zover. Laatste check van de bagage die nog mee moet. Vandaag gaat ons grote avontuur beginnen. Met een groep van 14 veteranen, waaronder enkele partners, een unieke roadtrip in de USA op onze eigen motoren die al klaar staan in Miami. Met als hoogtepunt de deelname aan de Rolling Thunder 2018 in Washington DC, waarna we hopen weer gezond en wel naar Nederland terug te keren. Maar dan met een geweldige schat aan ervaringen rijker." Zo begon het eerste verslag op Facebook van de reis van Ger van den Berg en zijn motorveteranenvrienden. Klik hier voor een samenvatting en desgewenst het complete verslag.


COMMANDANT SPORTSCHULE BESUCHT AMERSFOORT

Laten we positief beginnen: ons LO&Sportinstructeurshirt is vele malen mooier dan dat van onze Duitse collega's. Maar ga via Google Afbeeldingen eens een kijkje nemen in Warendorf, bij de Sportschule der Bundeswehr en hun LO&Sportaccommodaties en het water loopt je in de mond, zelfs op dagen rond de plus 10 graden. Maar laten we ook positief afsluiten, onze Duitse collega's zijn maar wat jaloers op onze LO&Sportschool en onze wijze van O&T. Dat lezen we althans in dit verslag van Pieter van der Peet over het bezoek van de Duitse top aan Amersfoort.


LEANDRO TEGEN KANKER

Het boek

De internationale strijd tegen kanker heeft grote vormen aangenomen, in elk land zijn er wel initiatieven ontplooid om deze vreselijke ziekte de wereld uit te helpen. Sommige acties zijn ongekend groot en mogen zich verheugen in massale aandacht, andere initiatieven zijn lokaal en klein, maar toch ook de moeite waard. Zoals deze actie van onze (waarschijnlijk) aankomende collega LO&Sportinstructeur Leandro de Neef.


BAD REICHENHALL 12,5 JAAR JONG

De lokatie van onze LO&Sportgruppe Bad Reichenhall is bijzonder, of er voor de GVA-lessen nu vertrokken wordt vanuit Baumgarten, Ruhpolding of Fritz am Sand. Onze mannen vormen ook al jaren een bijzondere groep, 'hecht' is een voor de hand liggende term als je drie jaar lang op elkaar aangewezen bent in het buitenland. Mooi initiatief dan ook om het koperen jubileum goed en op een bijzondere manier te vieren, of dat nu in Nederland of België plaats vind... Klik hier voor het verslag van Muuk Harmsen, man van zowel het eerste als het huidige uur.


SGT VISSER (SPORTINSTRUCTEUR CLSK) WINT MUDMASTERS

Bauke Visser: champ!

De naam van Bauke Visser kwam al eerder op een zeer positieve en innemende wijze naar voren op onze website. Toen vanwege het organiseren van een Facebookchallenge. Kort daarna doorliep hij in Amersfoort de VTO-1 bij onze LOSS waarna hij bij de KLU als sportinstructeur aan de slag ging. Dat zij een sportieve parel in bezit hebben, bleek afgelopen zaterdag wel toen hij op het terrein van FlevOnice, waar wij drie dagen eerder het NMK Obstaclerun organiseerden, op overtuigende wijze de winst greep. De overeenkomst met Ellen Laporte, die als NMK-winnares straks de VTO-1 in gaat, is evident. Wederom een mooi wedstrijdverslag idem.


HOLST MOGELIJKE PARTNER LO&SPORT EN TGTF?

De naam van Holst is terloops al eens gevallen in een eerder artikel van Jan van den Dool (Innovatie: de stand van zaken). Nu is er dan uitgebreider aandacht voor dit technologische bedrijf, nadat een grote afvaardiging vanuit de LO&Sportorganisatie een bezoek bracht aan dit innovatieve bedrijf in Eindhoven. Wie anders dan Jan van den Dool zelf brengt dan dit verslag uit?


ELLEN ONVERWACHTE KAMPIOENE NMK OBSTACLE RUN 2018

De verwachtingen binnen de LO&Sportorganisatie over Ellen Laporte liggen hoog. Eerder konden we al lezen dat zij was uitverkozen tot 'best man' van de NCOI-opleiding. Van alle kandidaten mocht Ellen als eerste instromen naar de KMS, om aansluitend bij de LOSS de VTO-opleiding tot LO&Sportinstructeur te vervolmaken. Dat een PDCA-cyclus wel eens totaal anders verloopt en toch tot prijzen kan leiden, lees je hier in Ellen's wedstrijdverslag van het NMK Obstacle Run.


VERSLAG VAN DE GOLFDAG 2018

De vijfde LO&Sport Golfdag was een behoorlijk succes, niet eerder waren er zoveel deelnemers. organisator en wedstrijdleider Fred de Ruijter doet hier verslag van deze gezellige én sportieve dag en maakt en passant de datum van volgend jaar al bekend!


DE PEN VAN KOEN KUSTERS

Koen op de hindernisbaan

Vorig jaar mochten we al meerdere berichten en artikelen wijden aan Koen Kusters, want de komst van een spijkerbroek die rechtstreeks zou doorstromen naar de KMA en aansluitend als C-LO&Sportgroep zou starten, was toch wel bijzonder nieuws. Inmiddels is Koen al een volwaardig lid van onze LO&Sport-familie en heeft hij vlak voor de zomervakantie De Pen in handen gekregen. Waardoor je hier in de 30e aflevering Koen's eerste werkervaringen kunt lezen.


VVLO&SPORT: VERSLAG EERSTE ALV 2018

De secretaris van de Veteranen Vereniging LO&Sport, Fred Jansen, brengt hier verslag uit van de eerste Algemene Leden Vergadering, die gehouden werd voorafgaande aan de Dienstvakdag op 13 september jl.


FOTOALBUM DIENSTVAKDAG 2018

De Dienstvakdag 2018 was door de mannen van de LO&Sportgroep voorzien van een nieuw format. Niet meer vroeg in de ochtend en afsluiten met een feestavond in de sfeer van de 80's & 90's. Een groot succes, dat je nogmaals (of als je er niet kon zijn voor het eerst) kunt herbeleven met de mooie sfeerfoto's van topfotograaf Johan Bouman. Klik hier om naar de Dienstvakdag-pagina te gaan.


RIK VAN TRIGT IN DE TWEEDE KAMER: MEER VAKLEERKRACHTEN!!

De trilogie van Haagse artikelen wordt afgesloten door Rik van Trigt (eerder al Jan Maree en Hans van Leeuwen over DGI) , die vanuit de LO&Sportorganisatie aangewezen werd als vertegenwoordiger naar de Tweede Kamer. ".. op je lijf geschreven om daar een mooi pleidooi te houden voor Defensie". Daar is geen woord van gelogen en het zal dan ook niet onverwacht zijn dat door Rik's betoog er weer vakleerklachten LO in het basisonderwijs aangesteld gaan worden. Klik hier voor een prikkelend artikel.


'TOM DUMOULIN AQUARELLEN' VOOR RUUD, RIK EN ALEXANDER

Ruud Lenferink (1350 punten), Alexander Keulemans (1285) en Rik van Geffen (1220) waren de beste voorspellers van het verloop van de jongste Tour de France. Daar zag het overigens lang niet naar uit, want zowel Ruud als Alexander kwamen pas in de derde week op stoom. Even leek het podium volledig door 50+ gevormd te worden maar Joop van de Poll kwam een paar punten tekort en werd vierde. De top-10 werd verder gevormd door Davy Heesakkers (5), Frank Schoemakers (6), Jesse van der Mijl (7), Paul Lindeboom (8), Wil Alards (9) en John de Graaf (10). Tijdens dit spel kwam de populariteit van Tom Dumoulin sterk naar voren, alledrie de podiumkandidaten stuurden een foto van de wielrenner uit Maastricht, die Jos Antens verfraaide op drie aquarellen.


WISSELBOKAAL TOURSPEL VOOR LO&SPORTGROEP RVS

De Wisselbokaal is voor de meeste deelnemers helaas in het zuiden beland, maar de drie mannen van de RVS toonden wel mooi aan dat je met slechts drie (!) inschrijvers het Tourspel wel kunt winnen. De meest geduchte concurrent (BHK) ging de strijd aan met negen collega's. Rik van Geffen (3), Davy Heesakkers (5) en Wil Alards (9) scoorden echter allen een individuele top-10 klassering en ontvingen op de Dienstvakdag terecht de mooie bokaal. De drie kanjers scoorden een totaal van 3485 punten. Tweede werd de Staf/Sectie OTK (3428), derde Staf/Sectie Bedrijfsplannen (3335), vierde de LO&Sportgp BHK (3295) en vijfde de LO&Sportgp PMK (3110). Klik hier voor het totaaloverzicht.


HANS TRAINER/LIFE STYLE COACH BESTUURSSTAF DEN HAAG

Den Haag en Hans van Leeuwen en topfunctionarissen llijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Tijdens zijn functietermijn als C-LO&Sportgroep Den Haag was hij al een keer aangesteld voor een pilot om leden van de Tweede Kamer te trainen en was hiermee misschien wel de voorloper van het Professioneel Trainen. Hans was dan ook de aangewezen persoon om de Bestuursstaf te trainen, zoals we eerder al konden lezen in het meer algemene artikel van Jan Maree. Nu komt Hans hier zelf aan het woord,  waarbij hij inzoomt op de trainingsaanpak en de resultaten.


SLIMMER TRAINEN LEIDT TOT DUURZAAM GEZOND INZETBAAR

Kiki Bertens

Training en coaching, iedere sporter heeft het nodig. Of je nu een aanstormende tennisdiva bent zoals Kiki Bertens of als je een topfunctie bekleedt bij het Ministerie van Defensie in Den Haag. Voor professionele training en coaches heb je tegenwoordig wel geavanceerde middelen nodig. Of je nu Raemon Sluiter of Errol Esajas (trainers van Kiki Bertens) of Hans van Leeuwen (trainer van de Bestuursstaf in Den Haag). Mocht het onverhoopt toch niet lukken om de top te bereiken, dan kun je altijd nog overwegen om een Lifestylecoach in te schakelen. Klik hier voor topartikelen Slimmer Trainen (Kiki Bertens) of Voortgang pilot Duurzaam Gezond Inzetbaar (door Jan Maree).

 

JOHNNY SANNA GEPROMOVEERD TOT VOORKLIMMER

Johnny Sanna is werkzaam op de O&T-groep Bad Reichenhall. Het personeel van deze O&T-groep werkt dagelijks met groepen in de bergen. Hiervoor zijn specifieke kennis en vaardigheden benodigd. Johnny heeft de afgelopen zomer zijn rugzak weer bijgevuld en de Belgische cursus Premier Cordée behaald. Een prestatie van formaat! In dit verslag is te lezen hoe hij deze pittige cursus heeft ervaren.


INTERVIEW MET DE ALLERBESTE SPORTANALIST VAN DE NOS

De NOS Sportzomer was enerzijds een succes doordat zeven verschillende sportbonden tegelijkertijd zeven verschillende EK's lieten programmeren, maar de bijdrage van Gregory Sedoc als atletiekanalist vormde de in dit geval niet mindere achterkant van de medaille.  Lovende reacties en mooie kijkcijfers. En een uitnodiging voor een interview op onze website. Want hoe klonk het vanuit de redactie: "Wat een prima TV presentatie heeft Gregory. Ik vind hem heel vakkundig en sympathiek! En mijn vrouw vind hem ook nog eens een lekker ding." De toekomst van Gregory heeft goud in de mond. Klik hier voor een blik achter de schermen van NPO3.


DE ULTIEME SPORTSONG

Survivor met het nummer The eye of the Tiger, titelsong van Rocky 3.

Je zou het als een geintje kunnen afdoen, een artikel schrijven over de ultieme sportsong. Dat doet onze hoofdredacteur dan ook. Maar aan de andere kant is het toch ook wel erg serieus, want sporten en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden als je naar het hedendaagse straatbeeld kijkt of je oor te luister legt in een willekeurig voetbalstadion. Dat betreft sporten op muziek, maar er zijn ook muzieknummers gewijd aan de sport, dus klik hier voor de ultieme sportsong.


DE DIENSTVAKDAG: HOE STAAT HET MET DE AANMELDINGEN?

De maand augustus is al nagenoeg voorbij, de maand september komt al snel naderbij. Dieptepunt is dat de zomer nagenoeg afgelopen is, hoogtepunt is dat de Dienstvakdag snel aanstaande is. Zoals het in de management gebruikelijk is, wordt er tussentijds een statusrapportage uitgegeven. Voorzichtige conclusie: het wordt gezellig druk!


DE ONTWIKKELING VAN EEN CARIB INSTRUCTEUR

Een tv-programma met een opvallend format is '5 jaar later'. Een hoofdpersoon wordt 5 jaar later geconfronteerd met toekomstverwachtingen uit een interview van 5 jaar daarvoor. Raffaele Salvi zou daarin niet misstaan, want bijna 5 jaar geleden vertrok hij naar de Cariben om LO&Sportinstructeur te worden bij DBBO. Toentertijd zal hij niet bevroedt hebben dat hij in 2016 een legpenning zou ontvangen voor het reorganiseren van de IBT-activiteiten. En dat hij in augustus 2018 een terugblikkend artikel zou schrijven die compleet foutloos en zeer informatief zou zijn.


OEFENING TIGERFEET VOOR CIE IN DE WEST

Trainen. Meestal leuk, maar gebeurt ook wel eens met tegenzin. Behalve als er wedstrijdgericht getrainind wordt en het einddoel in zicht komt. Dan is er volop motivatie en is de zin groot. Zo ongeveer zal het ook wel bij militaire trainingen zijn en is een oefening een mooie trigger om het trainingsplan te omarmen. En als 'de wedstrijd' dan ook nog eens op Curacao plaats vind, ja dan weet je wel dat je hier een wedstrijdverslag kunt lezen waar de zweetspetters vanaf vliegen.


VOLLE OPLEIDINGSKLASSEN BIJ FALCON LEGION

Het was voor vele een hele lange en een hele hete zomer. Zeker voor de militairen in opleiding in de voor hen vertrouwde omgeving van Assen. De opleiding is dan wel zwaar, maar heeft als zeer groot voordeel dat onder hun medestrijders mogelijk bekende gezichten bevinden - altijd prettiger om over je leed en pijntjes in je eigen dialect te kunnen klagen - en de verzorging onder moeder's vleugels is nooit ver weg. Hoe deze voordelen zo tot stand zijn gekomen, lees je in dit interview met Raimond van der Boom over Falcon Legion.


LEO LOSLOPER 14: BIJPRATEN NA DE VAKANTIE / SITREPPEN

In de veertiende column van Leo Losloper speelt zijn voormalige hoofdinstructeur Vic Vastloper weer een opmerkelijke hoofdrol. Bijpraten na de vakantie ontaardt weer in een diversiteit aan onderwerpen. Klik hier om de veertiende column te lezen.DE INVLOEDEN VAN MUZIEK TIJDENS HET SPORTEN

Spinning zonder muziek is ondenkbaar

In Garderen loopt er een pilot met een complete muziekinstallatie van de firma Xenox, om daarmee de complete sporthal (en straks ook de sportvelden) te voorzien van Spotify-achtige playlists. Zonder dit te weten deed redacteur Jan Kasper onderzoek naar de positieve invloeden van muziek tijdens het sporten, op verzoek van Wil Maaswinkel maar ook ingegeven door zijn activiteiten voor ASM. Het resultaat van Jan's onderzoek klinkt als muziek in de oren.


IN MEMORIAM JAN VAN HEEK

Jan van Heek was o.a. een excellent waterpolokeeper

Zonder iemand te kennen, kun je bij het lezen van een In Memoriam toch onder de indruk raken van iemands carrière en persoonlijkheid. Een treffend voorbeeld hiervan is het In Memoriam dat Henk Mijnsbergen (van de HALO) schreef over Jan van Heek, een voormalig dienstplichtig LO&Sportofficier en eveneens werkzaam op de HALO, waar vele collega's hun opleiding ondergingen.


DIENSTVAK LO&SPORT WEER EEN LKOL RIJKER

Vaandeloverdracht BIMS

Het dienstvak LO&Sport timmert in de hogere regionen flink aan de weg, want is weer een luitenant-kolonel rijker. Arnold Hofsté werd vandaag 02 augustus Hoofd van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS), nadat hij al drie jaar gefunctioneerd had als plaatstvervanger van de afzwaaiende Ard Vermeulen (KLu). Vanuit ons dienstvak gingen recent Nico Spreij en Ruben Driever Arnold voor.
Onze redacteur André Wijnberger heeft in de loop van de komende maanden een interview met Arnold , hoofdzakelijk over de activiteiten die het BIMS allemaal ontplooid.

 

LEDENVERGADERING VETERANENVERENIGING EN HH REGLEMENT

Na het succes van de Veteranendag zijn de volgende hoogtepunten al weer in zicht, al moet je dan wel verder kijken dan de naderende hittegolf want op 13 september wordt er een Algemene Ledenvergadering georganiseerd. Een van de agendapunten betreft het HuisHoudelijk Reglement. Samen met de Zandloper genoeg te lezen onder de parasol.

 


WAT EEN ZOMER: DE NIEUWE ZANDLOPER IS UIT!

Toffe klus weer van Richard Wichhart, om exact op de valreep de zomereditie van de Zandloper aan te leveren. Bol van alle activiteiten, met de Veteranendag letterlijk voorop. Ook de Golfdag, Tourspel en Dienstvakdag passeren uiteraard de revue, alsook de columns van Jan van den Dool en zijn (nu nog) stafadjudant Fred Jansen. Die beide over ons Vakmanschap reppen. Tenslotte, naast de artikelen die de website reeds sierden, heel veel LO&Sport Kort nieuws vanaf het intranet. Hier lees je de derde editie van 2018.


LARS HOUTHUIJZEN: RUNNING UP THAT HILL

Toen Kate Bush furore maakte met haar single 'Running up that hill' was het ons nog niet duidelijk dat dit een voorbode was van een speciaal evenement. Want kort daarna gingen vanuit ons LO&Sport dienstvak Hans van Leeuwen, Alexander Keulemans en John de Graaf dan wel met de fiets meermaals de Alp d'Huez op, maar het kan in een bijprogramma inmiddels ook hardlopend. Lars Houthuijzen gaat dat volgend jaar doen en wij vroegen hem daarom in dit interview het loophemd van het hardlooplijf. Correctie: wij vroegen Lars het volleybalshirt van het spelverdelerslijf.


VIA ZADKINE VAN GROEN PAK NAAR SPORTTENUE

De vakantie nadert voor de redactie. Scholieren genieten daar inmiddels al van. Zoals studenten van het Zadkine, de onderwijsinstelling die al enige tijd een speciale band met de LO&Sportorganisatie heeft, al was het maar vanwege de docenten Martijn Merx en Ruud Bom (beide al aangemeld voor de Dienstvakdag!). Laatstgenoemde docent speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het artikel over die speciale band, die voor extra LO&Sportinstructeurs gaat zorgen. In dat artikel zal ook duidelijk worden waarom een militair in judopak aan scholieren les geeft.


EETGEDRAG TIJDENS EEN ZWARE OPLEIDING

Afvallen. Voor vele een schier onbereikbaar doel. Voor vele ook een ongewenste situatie, zeker als je in een zware opleiding ziet en naarstig op weg bent naar de eindstreep. En die niet gehaald wordt door de broodnodige energie, eiwitten, vitaminen of koolhydraten. Jeroen Lek deed onderzoek op de NLDA met Frank Hoek als begeleider. Jeroen slaagde niet slechts met een prachtig cijfer, maar stelde voor FFA ook een samenvatting op van zijn onderzoek.

 


KENNIS IS MACHT BIJ WMOC (INTERVIEW + LIVE-VERSLAGEN)

Sodeju, wat een uitdaging gaat Hennie Kennis de komende week aan! In krap een week tijd vijf keer een loopwedstrijd, waarbij onderwijl ook de oriënteringskaart en kompas goed in de gaten gehouden moeten worden. En of dat niet genoeg is, gaat er na afloop ook nog even een wedstrijdverslag opgesteld en naar Nederland verzonden worden. (Hou deze website de komende week dus extra goed in de gaten.) Voordat het zover is, gaan we hier eerst eens kijken hoe het evenement er precies uit ziet en hoe Hennie zich hierop heeft voorbereid.
Klik hier voor de pagina waar we elke wedstrijddag verslag doen. Update 12-7-2018.

VERSLAG VAN DE VETERANENDAG 2018

Indrukwekkend. Dat was toch wel het meest terugkerende woord dat uit de mond van vele tv-kijkers, toeschouwers of bijvoorbeeld de Commandant Der Strijdkrachten genoteerd kon worden als het eerste optreden van ons LO&Sport-detachement tijdens de Veteranendag ter sprake kwam. De NOS ruimde veel tijd in voor introduceren van de groep van 26 LO&Sportinstructeurs die deelnamen aan de parade in Den Haag. Waar onze reporter Oscar Prins vanuit de buik van het detachement een verslag opstelde en waarin je kunt lezen dat Missie Malieveld uitermate geslaagd was. Update 02 juli 19:10 uur: een samenvatting van de NOS-uitzending is toegevoegd.


MET GERT BORNEMAN EN JAN JOOSEN TERUG NAAR ALP D'HUEZ

Jan Joosen (in rood/wit)

Hé, daar zien we Jan Joosen, onze Leefstijlcoach,  weer op de fiets. Zijn naam prijkt nog niet tussen de 55 andere namen van deelnemers aan het LO&Sport Tourspel, maar desondanks speelt hij samen met Gert Borneman wel een belangrijke bijrol in een promo-artikel voor het Tourspel, waarbij Paul in zijn herinneringen terug gaat naar de Alp d'Huez, die berg van de buitencategorie die in de twaalfde etappe van de komende Tour de France ook al een belangrijke bijrol zal gaan spelen.
Overigens, tot komende zaterdag 07 juli 12:00 uur kun je hier je inschrijving regelen en twaalf renners opstellen en strijden voor aquarellen van Jos Antens of de Wisselbokaal.


VIRTUEEL FIETSEN MET VIC VASTLOPER

Het is inmiddels al jaren een innovatief fenomeen: fietsen in een virtuele wereld. De beelden worden steeds meer levensecht, wat in ieder geval wel opgaat voor het zweet op je rug en onder je oksels en fiets. In de dertiende column van Leo Losloper is zijn voormalige hoofdinstructeur er stevig los op: virtual sport reality.
DE PEN VAN DENNIS GORREE

De Pen blijkt eens te meer een bijzondere rubriek, want diepgang in bijna alle afleveringen is zo'n beetje de rode draad die er nu al meer dan twee jaar doorheen loopt. Na diverse omzwervingen zijn we nu aanbeland in een bijzondere familie, want na Jaco Bras (27) en Jasper Schout (28) is de bloedband nagenoeg compleet als in de 29e aflevering Dennis Gorree de Pen ter hand neemt. En dat doet hij met verve en doorloopt vanaf zijn stage tot aan zijn TGTF-aanstelling alle facetten van zijn LO&Sportleven. Een bijzondere loopbaan, zoals je hier kunt lezen. 


HOCKEYONTWIKKELINGEN BEKEKEN DOOR SIBYL GASSNER

Sibyl Gassner

De Sportcommissie blijft nieuwe impulsen geven aan de Sportkalender. Na vorig jaar een OMK Crossfit georganiseerd te hebben in Dongen, lanceerden Roel en Rene recent een oproep voor een hockey-kampioenschap. De redactie omarmt deze positieve ontwikkelingen en nam contact op met voormalig redactieraadlid Sibyl Gassner. Als iemand in staat is om de hockeysport wereldwijd te promoten, dan is Sibyl dat wel. Klik hier voor het interview met onze immer goedlachse oud-sportinstructeur.


BEDANKKAART FAMILIE JACK WOUTERS

Treffende foto van Jack als eeb super betrokken atletiekcoach.

Hanneke Wouters stuurde op 14 juni redactielid Wil Maaswinkel mede namens haar kinderen het volgende bericht: “Lieve familie en vrienden, afgelopen zaterdag hebben we op een indrukwekkende manier afscheid genomen van Jack. Dat Jack voor veel mensen iets betekende wisten we wel, maar de grote opkomst bij het afscheid en alle hartverwarmende woorden op kaarten, in mailtjes, op Facebook, in brieven en tijdens (telefoon)gesprekken heeft ons overweldigd. Jammer genoeg heb ik door de enorme drukte bij zijn afscheid niet iedereen kunnen spreken die aanwezig was. Hierbij willen wij dan ook iedereen bedanken voor alle aandacht op welke manier dan ook. We hebben het als enorme steun ervaren.” Klik hier voor het bekijken van de mooie bedankkaart.

AFSCHEID VAN JAN BULT EN HANS VAN DER KAADEN

Jan Bult en zijn vrouw Carin worden warm toegesproken door C-LO&Sport.

In een tijdsbestek van amper twee weken moesten we helaas afscheid nemen van twee topcollega's. Geen toeval dat bij beide recepties de zon uitbundig scheen... Begin juni was het Jan Bult die in 't Harde bedankt werd door Jan van den Dool. Zijn broer en twee zonen gingen Jan's eigen mooie woorden vooraf, waarin het noordelijke dialect hoogtij vierde. Het winnen van een gigantisch aantal CLAS-bokalen werd meerdere keren gememoreerd. Vorige week was het de beurt aan Hans van der Kaaden die in Roosendaal uitgezwaaid werd. Volgende maand kun je Hans' speech incl. een grote hoeveelheid foto's uit de oude doos op deze website terugkijken. De drie dochters van Hans hadden overigens een bijzonder professioneel 'Hart van Nederland' filmpje in elkaar gezet.

COLUMN LEO LOSLOPER OVER DE UITVINDER VAN DE LLDZP

Atleten worden door Jack op weg gestuurd voor een Lange Langzame Duurloop Zonder Poespas.

De uitvaartreceptie van Jack Wouters was volgens bijwoners een mooi, luchtig en door het aantal sprekers lang afscheid. De aula puilde uit. Naast familie en bekenden, veel jonge atleten die deel uitmaken van het talentontwikkelingsprogramma (MWB) Midden West Brabant, waar Jack trainer van was. Militaire collega’s vanuit zijn eerste opleiding en collega’s van onze eigen organisatie keurig representatief in uniform en een aantal oudgedienden. Vooral de manier waarop Jack’s zoon en dochter, in hun toespraak (samen) terugkeken en wij mee konden kijken op hoe hun vader was en wat hij voor hun, hun moeder en de kleinkinderen heeft betekent was lovend, grappig en warm. De sfeer was (Brabants) gemoedelijk. Vermoedelijk in deze sfeer schreef Leo Losloper een eervolle column gewijd aan Jack.


OVERLIJDEN PIERRE KEUNEN

Op zondag 27 mei bereikte de redactie via Wil Philippen het bericht van het overlijden van Pierre Keunen. Géne Savelkoul, de voormalige rayoncommandant Limburg, schreef hier een mooi In Memoriam.

 


INTERVIEW MET LEEFSTIJLCOACH JAN JOOSEN

Jan Joosen was al van vele markten thuis. Was al hoofdinstructeur bij de luchtmobiele sportgroep op de Oranjekazerne, cursusleider op de LO&Sportschool, Your Personal Trainer, Stafadjudant, Testleider bij het TGTF (huidige functie) en nu ook de eerste Leefstijlcoach binnen onze organisatie. Over deze opleiding en de toekomstperspectieven lees je alles in dit interessante interview.


HARALD KRAAIJ AANGESTELD ALS INNOVATIEMANAGER

Harald Kraaij (derde van links) heeft al meerdere innovatieprojecten (be)geleid.

En weer is er een klasbak de organisatie ingestroomd. En een hele bijzondere, op meerdere vlakken, want Harald Kraaij is én wereldkampioen én gaat het innovatieproces van het Professioneel Trainen ondersteunen. Met een mooie functiebenaming: Innovatiemanager. Een interview om Harald aan de collega's voor te stellen wordt voorafgegaan door een voorwoord van Jan van den Dool, zijn voormalige chef d'equipe.


INTERVIEW MET MARK HENDRIKS OVER DE TSAC OPLEIDING

Het project Professioneel Trainen is op weg naar het jaar 2020 en levert onderweg diverse mijlpalen op. Een daarvan is de TSAC-opleiding, die bestond uit een vooropkomstdag op de EVN in januari, een opleidingsweek en een examen. Mark Hendriks komt alle eer toe om het allereerste diploma in ontvangst te mogen nemen - op de nevengeplaatste foto is treffend in beeld dat Mark voorloopt op de rest - en uitgenodigd te worden voor een interview, waarin hij behoorlijk wat diepgang over de zwaarte en kwaliteit van de opleiding vermeld. Een artikel wat geen enkele LO&Sportinstructeur zou mogen missen!


HBF OPLEIDING NA BIJNA 2,5 JAAR AFGEROND

De zwaarte en kwaliteit van de Heeres Berg Fuhrer opleiding van onze hoofdinstructeurs Joop Groen en Jasper de Jong was in eerdere artikelen al gebleken. Het allerlaatste artikel van Jasper is zo treffend verwoord dat je al bewondering krijgt voor hun capaciteiten tijdens het lezen er van. De LO&Sportorganisatie mag trots zijn op het halen van de eindstreep van deze twee jonge HBF-ers. Een artikel met glans, dus sneeuwbrillen op tijdens het lezen.


ROCK IN DE REGIO'S

Metallica

De twee LO&Sportregio's hebben sinds 1 april een nieuwe Regiocommandant. Twee jonge kerels met keurige kapsels onder een groene (Michel Ham) en een rode (Robin Francke) baret. Praten in netjes Nederlands en beide relatief rustig. Zo op het eerste oog ideale schoonzonen. Maar zoom eens in...... Nee, nog iets verder..... Ja, daar zie je het. Lang haar, die ene zelfs tot net boven zijn bilnaad, ruig rockende gitaren, hossende hordes publiek, bier (heel veel) en headbangers. Dat waren nog eens tijden!
Op 3 april werden ze tijdens de Staflunch in Amersfoort bevorderd, en hier kun je lezen dat er vanaf nu Rockers aan het Roer staan in de Regio. Hardrockers!


LID WORDEN VAN DE VETERANENVERENIGING

Eerder viel op deze website al te lezen dat de oprichting van de LO&Sport Veteranenvereniging een feit is. Inmiddels heeft elke bij ons bekende LO&Sport Veteraan informatie ontvangen over de wijze van lidmaatschap. Klik hier voor nadere info omtrent dit laatste veteranennieuws.

 

OPRICHTING VAN DE VETERANENVERENIGING!

Rene de Jager (penningmeester) in actie, terwijl voorzitter Jan van den Dool toekijkt.

De oprichting van de LO&Sport Veteranenvereniging is een feit. Nadat stafadjudant Jan Joosen hier een start mee maakte, is het in de functietermijn van Fred Jansen gelukt om dit formeel bekrachtigd te krijgen. Klik hier voor het laatste nieuwsbericht van Fred.HET LO&SPORT SCHILDERIJ IS ONTHULD

Een van de grofontwerpen van het schilderij.

Het jaar 2018 is in gebouw Y op een bijzondere manier gestart. Voordat de eerste staflunch aanbrak, die voor de laatste keer geopend werd door Chef Staf Jan Maree (en deze keer volledig foutloos qua opsomming van oud & nieuw personeel), werd eerst de Traditiekamer nieuwe stijl geopend en daarna het door Jos Antens ontworpen LO&Sport schilderij onthuld. Rik van Trigt schreef eerder al een artikel over de totstandkoming van de Fitforaction-film een verslag, en nu ook over de making off van het schilderij een artikel.

GROOTSCHEEPSE HERINRICHTING TRADITIEKAMER

Om het jaar 2018 sterk te beginnen, heeft Johan Bouman tussen Kerst en Oud&Nieuw al veel voorbereidende werkzaamheden ontplooit om de Traditiekamer van nieuwe (lees: oude) materialen, thema's, foto's en boekwerken te voorzien. Die werkzaamheden bereikten gisteren, donderdag 4 januari een hoogtepunt met de nieuwe aankleding door Johan en Roy Tamaela. (Op de foto zie je in de inruiming van een complete MZV-vitrine.) A.s. dinsdag zal de Traditiekamer in het bijzijn van oud-commandanten en oud-stafadjudanten heropend worden, gezamenlijk met de onthulling van het reeds aangekondigde Nachtwacht-achtige LO&Sport schilderij door Jos Antens. Mocht je vanaf 10 januari in de buurt zijn, kom dan rustig langs voor een bezichtiging.

NIEUWE COMMANDANT WORDT EEN OUTSTANDING SOLDIER 

Door bureau MD (HDV-gevormde officieren) is Jeroen Velders voorbestemd om in juni 2019 de functie van C- LO&Sportorganisatie over te nemen.
Een paar bekende wapenfeiten van Jeroen zijn de mede-ontwikkeling van GOAL in zijn huidige vorm (en het overeind houden hiervan toen in 2008 GOAL uit tegenover de alom gevreesde Kol Seijkens van Staf OTCo), Plv Cdt LO&Sportgp RVS (toen dit nog een startfunctie voor officieren was), Cdt LO&Sportgp GSK Ermelo en Hfd buro Bedrijfsvoering. In september 2017 ontving hij in Afghanistan de coin voor ‘outstanding soldier’.
Jan Maree gaat na het FLO van Hans vd Kaaden de functie van H-OTK bekleden, de nieuwe Chef Staf wordt geselecteerd uit het duo Hein vd Made/Pieter vd Peet.