Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


KOUDE OORLOG (NOG) NIET TERUG, DE LO&SPORTGROEP HOHNE WEL

Door: Jan Maree

Zoals wellicht bekend zal de LO&Sportgroep Hohne o.l.v. Sm Jeroen Ribbers zijn poorten op 1 april a.s. (opnieuw) openen. Omdat in Bergen-Hohne mijn roots liggen (1987 dienstplichtig LO&Sportinstructeur) heeft de redactie mij gevraagd eens iets te vertellen over die goede oude tijd in Duitsland. 

41e Brigade op de Noord-Duitse laagvlakte
Vroeger, toen er nog guldens en dienstplichtigen waren en de NAVO zijn verdedigingslinie op de Noord-Duitse laagvlakte had ingericht om het Warschau Pact tegen te houden, had de LO&Sportorganisatie een LO&Sportregio Duitsland. Deze regio bestond uit de LO&Sportgpn Seedorf, Bergen-Hohne en Langemanshof. Deze kazernes lagen tussen Hamburg en Bremen op zo’n 5 uur rijden van Utrecht en waren de thuishaven van de eenheden van de 41e brigade (waaronder drie tankbataljons….). Deze brigade moest met een zeer korte reactietijd hun posities in de verdedigingslinie op de Noord-Duitse laagvlakte kunnen innemen. Met recht dus parate eenheden! Na het vallen van de Berlijnse muur in 1989 werd de 41e brigade opgeheven en kwam er een einde aan onze LO&Sportgpn. De kazerne in Seedorf werd teruggegeven aan de Duitsers, Langemanshof ging dicht (en ziet er nu uit als een spookstad) en Hohne bleef de thuisbasis voor Britse eenheden.

Unieke ervaring!
Volgens velen was de parate tijd bij de 41e brigade in Duitsland de mooiste tijd uit hun carrière. Vanwege de paraatheidsregeling werd er ook op zaterdagochtend gewerkt en moest iedereen zich op zondag om 12.00 uur in DT melden op de dagkamer van de eenheid. LO&Sportpersoneel meldde zich op de dagkamer van het kazernecommando (KAZCO), waar het administratief was ingedeeld. Na dit melden, werd er met gezinsleden koffie met gebak genuttigd in de onderdeelsbar en werden er gezamenlijk (sportieve) activiteiten ondernomen. Zo was er een voetbal- en volleybalclub van de brigade die deel nam aan de Duitse competitie. Ook gingen de eenheden (ondersteund door LO&Sport) met de regelmaat van de klok een (lang) weekend naar de Harz om te skiën. Legendarisch waren ook de ouderweekenden, die elke compagnie jaarlijks organiseerde. Ouders, broers en zussen van de dienstplichtigen kwamen een weekendje sfeer proeven op de kazerne, met als hoogtepunt een feest op de zaterdagavond. Uiteraard waren de sportinstructeurs ook aanwezig. Werken bij de 41 e brigade in Duitsland werd dus gekenmerkt door een uitzonderlijke eenheidsbinding op compagnies-, bataljons- en brigadeniveau: het ‘wij-gevoel’. Alle dienstplichtigen en veel beroepsmilitairen waren binnenslapers en als de eenheden niet op oefening waren, was er ‘s avonds volop vertier in de vele onderdeelsbars die de kazerne rijk was. Ook werd er ‘s avonds volop gesport en hadden de LO&Sportinstructeurs avonddienst in de sporthal, fitnessruimte en zwembad (drie man per avond).

Een gedeelte van LO&Sportgroep Seedorf, met o.a. Hans van Batavia (vooraan) en in het midden Jan Maree en Humphrey Broos.

De LO&Sportgp Seedorf was de grootste van de drie en telde ongeveer 30 (!) LO&Sportinstructeurs. Je kunt je wel voorstellen dat dit een bruisend bolwerk van activiteiten, sportdagen, lessen en oefeningen was. Naast hard werken met vaak grote groepen was er ook veel tijd en aandacht voor saamhorigheid. De meesten bleven immers toch ‘binnen’. Zo werd er dagelijks na het einde van de laatste les om 17.15 u gezamenlijk een drankje (meestal biertje) gedronken aan de bar in de koffiekamer van de sportgroep. Ook was het vanwege de dienstplicht een komen en gaan van ‘verse instructeurs’ en ‘ouwe poep’, wat altijd gepaard ging met inwijdingsrituelen en afscheidsfeesten op de sportgroep.
De LO&Sportgpn Hohne bestond uit vijf man o.l.v. een adjudant en Langemanshof uit drie man. Deze kazernes lagen vlak bij elkaar aan een betonnen tankbaan van 60 km lang op ongeveer een uur rijden van Seedorf.

Uitstervend ras
Actief dienend LO&Sportpersoneel dat deze ervaring in zijn rugzakje heeft zitten, is helaas een uitstervend ras. Alleen Rob Burgers, Joop van de Poll, Roel Cuppen, Humphrey Broos, Roel Hessing (als wachtmeester bij de cavalerie) en ikzelf maken nog dagelijks gebruik van deze waardevolle ervaring……... Wij waren toen Sgt LO&Sportinstructeur in Seedorf, waarbij Rob en ik als een stelletje een idyllisch boerderijtje hebben bewoond. Ook mag ik mij gelukkig prijzen dat ik mijn dienstplichttijd heb mogen doorbrengen op de LO&Sportgp Bergen Hohne, waar ik in 1987 begon.

Jan Maree en Rob Burgers


Bijzonder

De LO&Sportgp Hohne was bijzonder. Op de eerste plaats lag het vlak naast het indrukwekkende concentratiekamp Bergen-Belsen, wat altijd tijdens een ouderweekend werd bezocht. Daarnaast was het gelegen op een Britse kazerne, waarbij de Britse eenheden veelal door criminele jongeren werden gevuld en er een ware kadaverdiscipline heerste. De binnenkomst van een nieuwe Britse lichting was vaak een mooi schouwspel om te zien. Op deze kazerne waren een Nederlands tankbataljon, een herstelcompagnie en gezondheidscentrum gelegerd. De kazerne was zeer groot (2x zo groot als de RVS) en de meeste Britten (ruim 3000 man) woonden met hun gezinnen op de kazerne, die van alle faciliteiten was voorzien. Naast de kazerne lag de British Army golfclub, waar Britse en Nederlandse militairen hun balletje konden meppen, ongeacht rang of stand. Dit zorgde voor een aangename band tussen de Britten en de Nederlanders. Ik heb hier aardig wat uurtjes met veel plezier doorgebracht.

Bergen-Belsen, bijzonder onderdeel uit de geschiedenis

LO&Sportgroep Hohne ‘nieuwe stijl’

In 2012 zijn de vele gebouwen op de kazerne gerenoveerd, omdat de Britse regering besloten had om de kazerne nog een lange tijd operationeel te houden. Na de renovatie werd echter besloten om de Britse eenheden terug te trekken en de kazerne terug te geven aan de Duitsers. In 2015 zijn de laatste Britten vertrokken en lieten een volledig gerenoveerde kazerne (incl. woonwijk en grote sportaccommodatie) leeg achter. Omdat de kazerne vlak bij het oefenterrein van de schietseries ligt, was het plat gooien van de kazerne en het bouwen van huizen geen optie en is gekozen voor het legeren van Duitse eenheden. Voorlopig is 414 Pantzerbatalion het enige bataljon dat op de kazerne aanwezig is. Nederland is een intensief samenwerkingsverband aangegaan met Duitsland (project Taurus), waarbij een Nederlandse tankeenheid (eskadron) is opgericht onder Duits bevel (en met gebruikmaking van Duits materiaal). In totaal zijn er ongeveer 100 Nederlandse militairen gelegerd op Kamp Hohne. Waarschijnlijk gaan in de nabije toekomst de eenheden die deelnemen aan de schietserie Bergen ook gelegerd worden op kamp Hohne.

Jan Maree geconcentreerd aan het werk, met achter hem collega John Labes († 2014).

Jeroen gaat vanaf 1 april de LO&Sportgroep nieuwe stijl openen, waarbij zijn kantoor in de mooie, voormalig Britse, sportaccommodatie is gevestigd. Naast het faciliteren van Nederlandse militairen zal hij ook gaan samenwerken met de Duitse eenheden. De Duitse Landmacht leidt alle startende officieren en geselecteerde onderofficieren in een drieweekse cursus op tot ‘Ubungsleiter’. Deze Ubungsleiter heeft het verzorgen van LO als neventaak. Jeroen neemt in januari deel aan deze cursus, zodat hij inzicht krijgt in de doctrines van zijn Duitse collegae.

Ik wens Jeroen veel succes met deze nieuwe functie op een (voor mij) nostalgische en prachtige locatie met zeer veel mogelijkheden voor mooie LO&Sportactiviteiten. Ik kom dit jaar zeker een werkbezoekje brengen.

Naschrift redactie: komen er na het lezen van dit artikel mooie of leuke kerinneringen naar boven, stuur s.v.p. een bericht naar mailbox fitforaction@hotmail.com.

Publicatiedatum: 11 januari 2017