Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DARTS VS MILITAIREN
WAT KUNNEN WE LEREN VAN MICHAEL VAN GERWEN?

Door Oscar Prins

De 24-jarige Brabander deed zijn bijnaam de ‘kale sloopkogel’ eer aan door in de finale van het WK Darts als een razende van start te gaan. Hij won de eerste vier sets op rij en gunde opponent Peter Wright amper ruimte. ‘Snakebite’ kon zich herstellen toen hij kon profiteren van de plotseling toeslaande nervositeit bij Van Gerwen, die zijn dubbels begon te missen.Wright kwam terug naar 4-2. De volgende set werd enorm spannend en het was Michael van Gerwen die de dubbel achttien raakte nadat Wright zijn kans miste en in de daaropvolgende set maakte Van Gerwen het af met een dubbel-twee voor de 6-2.

Wright komt terug tot 6-4

De opleving in scherpte bij de 24-jarige Brabander duurde slechts kort want de twee daaropvolgende sets waren wederom voor de Schot die zich terugvocht naar 6-4 waardoor hij Van Gerwen nog even uit de buurt kon houden van zijn eerste wereldtitel darten. In de elfde set werd het 2-2 maar doordat Wright tot twee keer toe zijn kans niet benutte op de dubbels, is het Michael van Gerwen die met een 7-2 finish zijn eerste titel op het WK Darts verdient.

Titel en drie ton

Naast de wereldtitel darten en de felbegeerde en loodzware Sid Waddell Trophy, verdiende Michael van Gerwen ook een kwart miljoen Britse Ponden, een slordige €300.000,00.

De omstandigheden:

Hierboven een korte impressie van de wedstrijd. Wat niet wordt weergegeven in het verslag zijn de omstandigheden waaronder Van Gerwen moest presteren. Er spelen nogal wat prestatie-beïnvloedende-factoren. Ik zal er een paar noemen. De omgeving waarin de finale plaatsvind is chaotisch en zeer rumoerig. Het publiek zwaait met vlaggetjes, schreeuwt, lalt en viert feest. De tegenstander van Van Gerwen is gekleed in kleurige, vreemd uitziende kleding en beschilderd met oorlogstekeningen van een slang op zijn hoofd. Ook worden de televisie opnames over de hele wereld uitgezonden. De inzet van het spel is hoog, namelijk eeuwige roem en een enorme geldprijs.

Van Gerwen zijn talent:

Het lukt Van Gerwen zijn zenuwen de baas te blijven. Ondanks de druk gooit hij dubbels met speels gemak. Het gooien van een dubbel is millimeter werk, wat slechts lukt wanneer de oog-hand coördinatie tot op de millimeter is afgestemd. Je ziet hem concentreren, mikken en zijn pijl gooien. Na de actie is er ontspanning en een momentje rust tijdens de werpbeurt van de tegenstander.

De vraag is welke elementen bij elkaar komen voor de perfecte worp en hoe hij deze verworven heeft.

Een aantal elementen welke een rol hebben gespeeld, zijn oa; fysieke getraindheid, techniek, wedstrijdervaring, focus, concentratie en zelfvertrouwen. De enige wijze waarop hij deze elementen heeft kunnen perfectioneren is door zeer veel training. Ook heeft hij veel wedstrijdervaringen opgedaan in de voorbereiding naar deze wedstrijd. Daarnaast heeft hij het vermogen ontwikkeld om zijn omgeving en haar chaos en de gedachte aan de uiteindelijke beloning volledig te blokken.

Vergelijking met het werk van de militair:

Ons optreden kan onder zeer chaotische omstandigheden plaatsvinden. Onze tegenstanders zijn goed uitgerust en imponerend aanwezig. Er is een hoop lawaai en bijzondere situaties volgen elkaar snel op. De inzet van het spel is enorm hoog, nml. overleven. Een tweede plaats is niet acceptabel. Ons gereedschap is een wapen dat onder zeer moeilijke omstandigheden met millimeters precisie gehanteerd moet worden. Van invloed zijn ademhaling, lichaamshouding, concentratie en focus, trekker techniek, richten, en overige invloeden zoals wind, schootsveld en een bewegend doel.

Wat kunnen we leren van Van Gerwen?

De sportinstructeur binnen defensie kan een prima ondersteuning bieden bij de ‘wedstrijdvoorbereiding’ van de militair. Er speelt altijd meer dan het uitvoeren van de truc alleen. Het hanteren van bijvoorbeeld een gevechtswapen op een schietbaan zal anders zijn dan op een gevechtsbaan. Vanaf de opleiding van de militair werken we planmatig aan prestatieverbetering, met als doel een effectieve militair te ontwikkelen. Onze fysieke en mentale programma’s zijn afgestemd op de specifieke taak van de militair. We werken aan het verbeteren van het algemene fysieke vermogen van de militair. Zodra dit op niveau is, gaan we zijn algemene fysieke inzetbaarheid ombuigen naar taak specifieke fysieke getraindheid. Hiernaast werken we aan coördinatie op onze diverse hindernisbanen. Ook proberen we de militair eigenwaarde en zelfvertrouwen mee te geven door het laten uitvoeren van mentale trainingen op bijvoorbeeld een klimtoren of tijdens een MZV-les. Vooral bij de laatste twee items kan veel winst behaald worden. Kijk maar eens wat er met een militair gebeurt wanneer hij een MZV-baan loopt, waarbij een combinatie van skills en drills beoefend worden met daarbij fysiek zware arbeid en chaos. Een ander voorbeeld is het hanteren van veiligheidsregels en discipline onder schijnbaar onveilige situaties op een klimtoren. Over het algemeen zien we dat elke militair hier zijn persoonlijke lessen uit kan halen.

Het is van groot belang om deze lessen toegankelijk te houden. Hier ligt de uiteindelijke relatie met het taakspecifieke optreden van de gevechtssoldaat en zijn mentale training. In verband met de kwaliteit van de lessen zullen we als LO/Sportorganisatie zorg moeten dragen voor voldoende opleiding van de sportinstructeur. Ook moeten we bewaken dat de vakgebieden MZV en Klimtoren, ondanks alle regels en restricties, toegankelijk en toepasbaar blijven. Naar mijn idee verankeren we met deze vakgebieden ons bestaansrecht.

Op deze manier leveren we een essentiële bijdrage aan een militair die onder alle omstandigheden zijn skills en drills goed kan uitvoeren. Een militair met zelfvertrouwen en focus. Eentje die dubbels kan gooien op de momenten wanneer het er om gaat…….

Publicatiedatum: 18 november 2016