Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

ROLLING THUNDER USA 2018 DUTCH VETERANS

Door Wil Maaswinkel i.s.m. Ger van den Berg

De wijze waarop de LO&Sport zich met zijn veteranen op Veteranendag presenteerde was indrukwekkend en kreeg volop waardering. Hoe zulke manifestaties in de USA plaatsvinden hebben veertien Nederlandse Veteranen (waaronder onze collega Ger van den Berg) beleefd! Ze maakten een unieke roadtrip op hun motoren door de USA. Hoogtepunt was de deelname aan de Rolling Thunder 2018. In Washington DC bij het Korea monument werden namens Nederland en de Nederlandse Veteranen kransen gelegd. Over het avontuur werd ruim verslag gedaan op FB. Hoe de belangrijkste dag verliep lees je hieronder.

Run for the Wall

Het is stralend weer vandaag. In de loop van de dag wordt het zelfs bloedheet. Zoals afgesproken worden we om half 12 opgehaald door Paul van de ambassade die namens de defensie attaché onze ceremonie van de kranslegging ondersteunt. We rijden gezamenlijk naar het monument dat vlakbij het Lincoln Memorial ligt. Ter plaatse aangekomen wordt even het protocol doorgenomen aangezien we voor deze unieke gelegenheid een goede indruk willen achterlaten. Jammer dat door miscommunicatie onze Amerikaanse collega's van Chapter 1 Florida niet aanwezig kunnen zijn. Zij waren er in hun programma van uit gegaan dat de kranslegging op zaterdag zou zijn. Daarentegen brachten de mannen van Dutchsquad, Maarten Rosebud van Lunenburg en zijn broer, die de hele Run for the Wall vanuit Los Angeles hebben meegereden, een aantal bevriende veteranen mee. 2 mooie bloemenkransen, een namens The Kingdom of The Netherlands en een namens de Dutch Veterans, waren keurig geregeld dtv de DEFAT.

Respectvol en Waardig

We maken er een mooie strak geregistreerde ceremonie van. Respectvol en waardig. Na een eerste toespraak van Henk V Boxtel over het ontstaan van het Korea conflict en de samenwerking tussen de US en NL eenheden onder VN vlag wordt de 1e krans gelegd namens het Koninkrijk der Nederlanden. Vervolgens doet Ton van Corven verslag van een ooggetuige die er in Korea bij was. Aansluitend wordt de 2e krans gelegd namens de Dutch Veterans. Signaal Taptoe door de Amerikaanse hoornblazer, gevolgd door 1 minuut stilte en het Wilhelmus maken de ceremonie compleet.


Voldaan en vol van emoties

Wat ook vandaag weer opvalt, zeker hier tussen al die monumenten, is de oprechte waardering van de mensen voor ons als veteranen. Bedankt worden voor je inzet als veteraan waarbij bij sommigen de tranen van emotie letterlijk over de wangen lopen. Ik ben diep onder de indruk en heb regelmatig moeite om mijn eigen emoties de baas te blijven. Indrukken die ik mijn leven lang niet meer zal vergeten. Na de kranslegging maken we een ronde langs de vele monumenten en bezienswaardigheden. Het Lincoln Memorial, uiteraard het Vietnam monument The Wall waar de namen van 58.383 gesneuvelden en vermisten in gegraveerd staan, het Washington Monument, The White House (het huis waar Obama gewoond heeft....) en het WO Il monument. Daar wordt je even stil van. Tegen het eind van de middag moe maar voldaan en vol van emoties terug naar ons hotel. Even verwerken al die indrukken die niemand ons ooit nog kan afpakken!!!

Veel meer lezen?
Via Ger kregen we de juni Newsletter (in het Engels) met een verslag van Rolling Thunder. Deze kun je hier bekijken. De motormaat van Ger, Henk van Boxtel (een van de aanwezigen op Ger's afscheid in Brunssum waar hij een mooie speech hield over de vriendschap met Ger) kan geweldig goed schrijven, zoals je hierboven kunt zien. Van de gehele trip maakte hij dagelijks verslag, die aanbevolen wordt om hier in zijn geheel te lezen.


Publicatiedatum: 11 oktober 2018