Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE NIEUWE COLLEGA'S VAN DE VTO SGT 2020

Door Paul Lindeboom
Diploma-uitreiking eind januari 2021


De lichting 'militaire sportinstructeurs in opleiding' die van september 2020 t/m januari 2021 in Amersfoort door de LOSS-docenten opgeleid werden, zal de boeken in gaan als een hele bijzondere lichting. De hele opleiding werd gedomineerd door de gevolgen van de Covid-19 pandemie, die ook de opleiding in Amersfoort raakte. Mondkapjes, afstand houden, besmetting & quarantaine, een telkens aangepast programma en een nog hogere mate van flexibiliteit en creativiteit van de LOSS dan we al gewend waren. Met uiteindelijk een andere opleiding dan de vorige lichting, een zeer sobere diploma-uitreiking maar wel weer veel nieuwe en professioneel opgeleide sportinstructeurs. We stellen ze graag aan jullie voor, hieronder de eerste bij de redactie ontvangen inzendingen.

MICHAEL LOUWEN

Michael

LO&Sportgroep: RVS Oirschot.
Mooiste persoonlijke sportmoment of –prestatie: Het laatste jaar van mijn CIOS opleiding, hierin gingen we naar Zuid-Frankrijk nabij de rivier L’ Orbe. Hier moesten we een programma draaien voor de 2e en 3e jaars leerlingen. Hike routes uitzetten, wildwater kayakken, klimmen, voorklimmen en rescueklimmen. Dit was een prachtige ervaring in een mooi gebied.
All time sport hero: Muhammad Ali, niet alleen omdat ze hem de beste sportman van de 20e eeuw noemde maar ook omdat hij een bizar goeie techniek had en tegelijk mega sterk was. Buiten het sporten om kwam hij op voor wat hij belangrijk vond, en hij durfde dit ook openlijk te uiten. Fysiek en mentaal sterk!
Mooiste VTO-moment: Ik was erg blij met de praktijkstages. Dit omdat ik in mijn aanloop traject naar de VTO, in de corona periode, weinig heb meegekregen van hoe het er aan toe gaat als alles doorgaat. Daarnaast is een kijkje in andermans keuken altijd interessant!
Oefengebied voor specialisatie: MS&C lifestyle en IKT. Ik vind beide interessant.
Ultieme doel: Goed kunnen surfen en dit op zo veel mogelijk locaties doen samen met mijn vriendin.
Veel reizen.
Ik ben ook onlangs begonnen met free fall parachute springen. Hier wil ik ook meer mee gaan doen.

SANDER VERHEIJ

Sander

LO&Sportgroep: KMA.
Mooiste persoonlijke sportmoment of –prestatie:
Mijn mooiste “sportmoment” is een meerdaagse tocht in Noorwegen geweest door de bergen. Wat een fantastisch land.
All time sport hero:
Als trainer/coach is dit toch wel: Louis van Gaal. Door altijd bij zijn eigen regels te blijven, goed te analyseren, tactisch inzicht en zich door de juiste mensen te laten adviseren haalt hij altijd het beste uit een team en individu. Het mooiste voorbeeld hiervan is het WK van 2014.
Mooiste VTO-moment:
Ik denk dat wij de mooiste week in de VTO zijn misgelopen. Vanwege de COVID-crisis mochten wij niet richting FAS voor de eindoefening, dit gaan we echter nog wel inhalen op een later moment. De JWOH cursus was ook een hele mooie week en tijdens de dagen in Roosendaal konden we ook lekker aan de bak.
Oefengebied voor specialisatie:
Mijn interesses liggen bij het WOH en MZV. Vooral de outdoor kant heeft mij altijd aangesproken en hier wil ik graag in verder.
Ultieme doel: Ik zou graag eens een kickbokswedstrijd willen vechten.

THIJS VERMAAT

Thijs

LO&Sportgroep: JWF Assen. 
Mooiste persoonlijke sportmoment of -prestatie
: Het deelnemen en behalen van de Iron Viking (Strong Viking). Een Obstacle run van 42km met 100+ hindernissen. Na 6 uur en 38 minuten over de finish strompelen gaf een geweldig gevoel. Helaas, de dagen er na waren minder ;)
All time Sporthero: Iker Casillas. Het kleinste mannetje van het veld met de grootste wil om te winnen. Tevens de perfecte lijnkeeper. Als klein ventje bewonderde ik mij al aan zijn kwaliteiten. Mede door hem heb ik meer plezier gehaald uit het keepen. Hij maakte er soms een ware kunst van. Ik vond het dan ook geweldig om met voetbal trainen een shirt met zijn naam er op aan te hebben. Helaas is zijn aftocht uit het voetbal minder mooi geweest. Dat begon toen eerst met zijn vertrek uit Madrid en daarna een hartaanval op een training bij FC-Porto, dat was het definitieve einde aan zijn carrière, gelukkig geeft hij aan dat het nu beter met hem gaat.
Mooiste VTO-moment: Dat zijn natuurlijk meerdere momenten geweest maar een ding zal me altijd bij blijven. We zaten in Roosendaal; “om de hindernisbanen te leren kennen, mochten we daar ooit een les op moeten geven”. Maar als je in Roosendaal bent blijft het daar natuurlijk niet bij. Aan het eind van de week zaten we nog het laatste van ons ROEK pakket weg te werken en had ik het met een paar jongens over wat we allemaal zouden eten in het weekend, “ik wil kebab”, “ik wil pizza” en alles want je kan bedenken. Uit het niets zegt een jongen “Ik wil gewoon naar mijn bedje”.
Oefengebied voor specialisatie: Mijn grootste interesse ligt in het Werken Op Hoogte. De JWOH opleiding vond ik lastig maar het was super interessant. Er is veel in te leren en ontwikkelen. Daarnaast ben je lekker buiten bezig en doe je werkzaamheden die je niet vaak uitvoert.
Ultieme sportieve doel in de toekomst: Verder gaan in de Obstacle en Survival Runs en daarnaast zo fit mogelijk worden en blijven. Ik weet nog niet precies hoe maar mezelf uit blijven dagen en buiten mijn comfortzones komen is ook altijd handig.

KELVIN RUIJGROK

Kelvin

LO&Sportgroep: GSK Ermelo.
Mooiste persoonlijke sportmoment of -prestatie
: Elke keer wanneer in mijzelf uitdaag tijdens het trainen of een wedstrijd en dit tot een goed einde weet te brengen. Dit kan van alles zijn, van 25 km hardlopen door de duinen tot een individuele survivalrun van 18 km (heb ik een keer 5 uur over gedaan). Van een nieuw record met benchpress tot een lastige combinatie met MZV die lekker loopt.
All time Sporthero: Heb ik niet.
Mooiste VTO-moment: Diploma uitreiking, na een lang (Zadkine) traject eindelijk de diploma mogen ontvangen.
Oefengebied
voor specialisatie: MZV/WOH.
Ultieme sportieve doel in de toekomst
: Graag zou ik fit oud willen worden zodat ik kan blijven genieten van sportieve uitdagingen.


LUCIËN VAN DER SANDER

Luciën

LO&Sportgroep: GSK Ermelo. Een drukke plek met veel lessen over alle oefengebieden. Later dit jaar krijg ik mijn eigen opleidingspeloton van de KMS waar ik verantwoordelijk voor ben op het gebied van de sportlessen. Het lijkt me mooi om daar invulling aan te geven.
Mooiste persoonlijke sportmoment of –prestatie
: Gym Jones intermediate seminar. Normaal moet je naar Salt Lake City voor deze seminar maar ik had het geluk dat ik onder leiding 2 gecertificeerde Gym Jones coaches en een coach uit SLC het seminar in Nederland kon volgen.

Twee dagen vol praktijk en theorie omtrent S&C. waarbij je 2 zware workouts per dag hebt en meerdere test momenten. Tijdens deze 2 dagen verleg je je mentale en fysieke grens behoorlijk. Zo krijg je meer beeld bij het Motto van Gym Jones: The mind is primary.
All time Sporthero: Georges St-Pierre. Zijn stijl van vechten en sportsmanship waren van grote klasse. Maar het mooiste vond ik dat hij verloor met stijl, zijn tegenstander het respect gaf wat hij verdiende, en in een rematch er altijd weer het beste van maakte.
Mooiste VTO-moment: het moment dat ik klaar was en besefte dat ik na een lange weg (6 jaar) eindelijk aan het werk mag als sportinstructeur.
Oefengebied
voor specialisatie: WOH & MS&C. Naar mijn mening een mooie mix tussen blauw en groen.
Ultieme sportieve doel in de toekomst
: Als ik rond mijn 60 ste levensjaar nog steeds een sub 7’ 2K kan roeien, dubbel lichaamsgewicht kan deadliften en een 10K rond de 50‘ kan lopen. Dan ben ik dik tevreden. Ook wil ik in de toekomst BJJ (Braziliaans jiu jitsu) weer oppakken en een keer een podium plek pakken bij een toernooi.

SASCHA BARENDSEN

Sascha

LO&Sportgroep: Prinses Margriet Kazerne.
Mooiste persoonlijke sportmoment of –prestatie: Kampioenschap en bekerwinst in de B-junioren, veldvoetbal.
All time Sporthero: Mohammed Ali, omdat het mij laat zien dat ondanks dat je de top bereikt altijd blij mag zijn met een gezond lichaam.
Mooiste VTO-moment: de JWOH week, helaas door corona gingen de nog leukere dingen niet door en was het moeilijk om iets te organiseren.
Oefengebied voor specialisatie: MZV en WOH.
Ultieme sportieve doel in de toekomst: Meedoen aan een boksgala en een partij boksen. Daarnaast lijkt het me nog mooi om een marathon te rennen.

Publicatiedatum: 12 februari 2021