Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
TOURSPEL 2022: INTERVIEW FEMKE VAN WIJK

Door: Paul Lindeboom
Femke als winnares van de editie 2021 showt haar prijs (t-shirt)

Tot nu toe heb ik de opening van het Tourspel gedaan met verhalen over beklimmingen van bergen in Frankrijk, of van andersoortige (stevige) fietstochten waar ikzelf bij betrokken was. Maar die verhalen zijn inmiddels verdampt en heb geen dikke duim. Dit jaar, in een poging om enigszins origineel te blijven, kwam ik op het idee om het Tourspel te openen met interviews met de winnaars van vorig jaar. Hieronder Femke van Wijk bij de dames en (eerder deze week) Anne Bouma bij de mannen.

Je hebt ooit deelgenomen aan het NMK Wielrennen. Wat herinner je je nog van dat evenement? En hoe ging het klimmen – in de Tour de France toch het meest tot de verbeelding sprekende onderdeel – ter hoogte van de Bailey-brug je af?
“Wat ik me nog het meest van het NMK wielrennen herinner is dat ik na het eerste rondje  al dacht waar ben ik aan begonnen !!  Ik had nog nooit in een peloton gefietst en ze starten zo hard voor mijn gevoel dat ik me hier wel even op verkeken had. De klimmetjes waren venijnig maar dat vind ik ook wel weer leuk afwisseling in een parcours is het mooist.
Maar des al niet te min heb ik uiteindelijk mijn eigen wedstrijd gefietst en vond ik het een top ervaring.”

Heb je ooit eerder deelgenomen aan een nog pittiger, bergachtig evenement? Hoe ging dat?
“Ik heb een aantal toertochten gereden zowel in NL (bv. Klim classic in Maastricht) als in de UK (bv. Forrest of Dean classic). Maar heb ook de Mont Ventoux/ de Alpe d’Huez/ de Stelvio / de Gavia beklommen. Ik vind het heerlijk om in de bergen te fietsen, helemaal in je eigen wereldje, genieten van de omgeving en af en toe een beetje doodgaan!
Ik vind de georganiseerde toertochten met bergen erin toch wel mooier dan vlak, gelukkig heb ik hier in de UK niet heel veel keus want in de omgeving waar ik zit komt dat helemaal goed.”


Volg je, om goed beslagen ten ijs te komen, de wielerwedstrijden een beetje? Of lees je je kort vooraf zo goed als mogelijk in?
“Ik volg eigenlijk alle grote koersen op tv, omdat ik het heerlijk vind om naar te kijken en zijn natuurlijk de berg etappes het mooist. Voor het Tourspel hoop ik altijd maar het beste, gevoel en een klein beetje geluk heb je er ook bij nodig.
Nu dit jaar ook weer want wie weet wat meneer Covid nu weer van plan is. Kijkend naar de Ronde van Zwitserland!!”

Je woont al een tijdje in Engeland. Illustere Tourwinnaars als Bradley Wiggins en Chris Froome komen daar vandaan? Merk je iets van een wielercultuur of -gekte rondom de Tour? Zelf al eens op de racefiets of ATB de omgeving verkend?
“Je merkt hier vrij weinig van enige liefde voor fietsen, haha. Er heerst geen wielergekte, tenminste heb ik nog niet ontdekt. Mensen zijn hier redelijk bang om te fietsen en de wegen zijn ook niet je van het....wij als Hollanders springen uiteraard gewoon op de fiets, wielren/mtb of gewoon naar de stad. Maar de meeste verklaren ons wel een beetje voor gek!”

Wie wint komend jaar de Tour: Tadej Pogacar voor de derde opeenvolgende keer of Primoz Roglic voor het eerst?
“Misschien is het dit jaar nog wel een andere outsider Geraint Thomas (Ineos) goed gedaan in de Ronde van Zwitserland. (Ik moet de UK natuurlijk een beetje supporteren...) Maar verder denk ik dat Pogacar wel weer heel sterk zal zijn, gezien zijn verrichting in de Tour van Slovenië.”

 

Publicatiedatum: 20 juni 2022


Tourspel 2022

Inschrijven voor het door de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport mogelijk gemaakte Tourspel, doe je door hier of op de onderstaande foto te klikken. Het is een veilige omgeving, je mailadres wordt niet doorgespeeld aan adverteerders, dus geen spam.
Selecteer uiterlijk 01 juli 12:00 uur twaalf namen van wielrenners, waarvan je verwacht dat die dagelijks een rol spelen in de top 10 van de etappes, de tussenstanden (je krijgt extra punten als een van je 12 renners in de gele/groene/bollen/witte trui rijdt) en het belangrijkst: de eindstand. Lees vooraf het menu 'Uitleg' door voor de puntentelling.