Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

TERUGBLIK 15e DIENSTVAKDAG

Door Maarten Groot & Marvin Boot

Jaarlijks ontstaat er een gezellige drukte rondom een koffiepunt bij de klimtoren op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Die drukte is het teken dat de LO&Sportorganisatie haar verjaardag viert op de zogeheten Dienstvakdag. Deze editie was een bijzondere, omdat ons dienstvak 15 jaar bestaat.

Terwijl collega’s uit het hele land bijpraten of kennis maken, was er een elftal Zadkine stagiaires druk bezig om de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen van de sport activiteiten. Deze editie van de Dienstvakdag was niet mogelijk zonder de hulp van deze stagiaires. Bijkomend voordeel voor hen was dat er kennis werd gemaakt met toekomstige collega’s en ze konden laten zien wat ze in hun mars hebben.

Na enige aanmoediging van de staf adjudant stonden er om 09.15 uur twee regio’s, staf en instructiegroep KMA opgesteld. Deze werden geflankeerd door oudgedienden, waarvan Ad Sorber met 89 jaar de oudste aanwezige was.

Tijdens het appèl sprak de huidige Commandant zijn trots op onze organisatie uit. Vervolgens kreeg Gerard Machielse de Legpenning uitgereikt voor zijn verdienste voor de LO&Sportorganisatie. Hierover kunt u meer lezen in het interview met Gerard verderop deze site.

Vervolgens stond de Commandant stil bij het overlijden van Arno Budel en allen die het Dienstvak zijn ontvallen. Daarna legde de Commandant samen met de staf adjudant een boeket bij het moment voor Arno Budel. Nadat de hoornblazer de laatste noten van de last post had gespeeld, vervolgde de Commandant zijn speech en sloot het formele gedeelte van de ceremonie af. Na een veiligheidsbriefing door de baan commandant, Maarten Groot, konden alle deelnemers zich melden bij Chiel Bakker die op ludieke wijze de sportdag
opende.

De teams waren samengesteld met deelnemers uit één of twee verschillende provincies. Aan hen de taak deze provincie zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Dit kon middels twee verschillende spelsoorten. De competition games waren spellen waarbij er daadwerkelijk met twee teams tegen elkaar gestreden moest worden. Het andere speltype waren de individual games, waarbij er met het team een zo hoog mogelijk puntenaantal of een zo snel mogelijke tijd gezet moest worden. Door de laatstgenoemde spelsoort bleef het lang spannend welk team er met de winst vandoor ging.


De Dienstvakdag 2019 was een dag met veel zon en af en toe wat (donkere) wolken. De teams bestonden uit veel meer personen dan er benodigd waren voor de spellen. Hierdoor konden de overige deelnemers hun teamgenoten aanmoedigen, coachen of het andere team plagen. Ook was er veel ruimte om tijdens de spelen verhalen uit te wisselen en in gesprek te gaan met collega’s die men al lange tijd niet meer had gezien.

Aan de wedstrijdtafel keken een aantal oudgedienden tevreden toe hoe alles uit de kast gehaald werd om zoveel mogelijk punten te scoren bij het spel ‘’blij dat ik glij’’. Er was deze dag in ieder geval één team dat qua geluidproductie consequent beter scoorde dan de geluidsinstallatie van O&O en dat was team Noord-Brabant 2. Met mannen als Freek Vermulst, Rob Oosterveer en Bas de Jong in het team was dit ook eigenlijk geen verrassing meer, maar wel mooi om te zien.

Na een welverdiende douche werden de prijzen uitgereikt en kon iedereen zijn diner nuttigen. Er was keuze uit een aantal foodtrucks die onder andere kibbeling, friet, salade, Mexicaanse wrap en een halve kip in het assortiment hadden. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er door velen nog nagepraat over het verleden, de dag zelf of de toekomst van hen of de LO&Sportorganisatie.

Het eind van een lange en intensieve, maar voornamelijk mooie dag.

Op naar zestien jaar LO&Sportorganisatie.

Tot volgend jaar!

Publicatiedatum: 25 september 2019