Ruben Hensels is nog relatief kort geleden tot ons keurkorps toegetreden. En dus ook relatief kort lid van de militaire volleybalselectie. Glunderend van trots vertelde hij dan ook dat hij helemaal naar Sri Lanka mocht als afgevaardigde beachvolleyballer. Een verslagje wilde hij graag opstellen, ook ter promotie van de volleybalselectie.
Team NL
In februari vond het 4de MWK (Militair Wereld Kampioenschap) plaats in Sri Lanka. De organisatie van dit toernooi viel onder de verantwoordelijkheid van CISM, waarbij Rob Zijlstra voor dit toernooi in de organisatie zat. Voor Rob, die eigenlijk al met FLO is, was dit een mooi laatste evenement om te organiseren.
Maar Rob Zijlstra was niet de enige aanwezige vanuit de LO&Sportorganisatie. Ook Sgt1 Gijs Frijters (EvN) en Elnt Ruben Hensels (LBK) waren hier. Beide jongens waren geselecteerd om mee te gaan als atleet.
Nederland werd door twee dames en twee heren teams vertegenwoordigd. Andere aanwezige landen waren: Frankrijk, Duitsland, Columbia, Oman, Saudi Arabië en Sri Lanka zelf. Dit zorgde voor een totaal van 15 heren teams en 9 dames teams.
Trainingen en het toernooi
Na een 12 uur durende reis kwam de Nederlandse delegatie aan op de luchtmacht kazerne bij Colombo. Na een korte lunch en powernap ging het team naar de toernooi locatie voor een eerste training.
Bij aankomst op het strand was de eerste reactie: ‘zijn we wel op de juiste plek??’. Er stond nog niks klaar van netten, velden of inkleding van het toernooi. Maar de lokale militairen hebben snel wat velden opgebouwd en klaar gemaakt voor de landen om te trainen.
De eerste training viel tegen. In Nederland trainden we in een overdekte hal, met de thermische kleding aan en waar het best koud was. En nu zaten we opeens met 30+ graden te spelen met een flinke wind. Wel goed om toch voor de start van het toernooi al even te wennen aan de omstandigheden.
De tweede dag werd er in de ochtend getraind. En er was duidelijk te zien dat de lokale organisatie niet stil had gezeten. Steeds meer velden en inkleding werd klaar gemaakt, wat zorgde voor een leuke sfeer op het toernooi. Maar onze training, nu zonder wind, was nog zwaarder. Deze hitte waren we niet gewend. Gelukkig waren de zee en een zwembad in de buurt voor de welverdiende afkoeling. Na een korte openingsceremonie liep dag twee op zijn einde.
De volgende dagen stonden in het teken van het toernooi. Hier speelden we steeds 1 wedstrijd in de ochtend (met een erg hoge temperatuur) en 1 wedstrijd in de namiddag (met erg veel wind).
Uiteindelijk is het ons niet gelukt om veel wedstrijden te winnen tegen de andere delegaties, die soms zelfs met reguliere profs speelden. Eindresultaat voor de mannen: 13e en 15e plaats. Bij de dames: 7e en 8e.
Cultureel programma
Gelukkig hebben we buiten het strand, waar gevolleybald werd, ook nog het land kunnen zien. Zo was er in het weekprogramma een culturele middag gepland in de omgeving. En doordat onze terugvlucht een dag later vertrok, hadden we nog een hele zaterdag om het land te verkennen. Op deze dagen zijn we naar twee tempels geweest. Waar de bekendste de tempel van de tand was. Hier zou de linker hoektand van Boeddha liggen.
In het kort:
Een prachtige kans om in de tijd van de baas naar zo’n mooi land, ver weg, te mogen gaan. Heerlijk om op een exotische locatie eens te volleyballen. En een goeie reality check om eens tegen een professioneel beachvolleybal duo te spelen.