Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
REÜNIE LO&SPORTGROEP RVS 1990-2000
Door: Paul Lindeboom i.s.m. Bart Smits

 


De huidige Legerplaats Oirschot is een samenvoegsel van de (rechts gelegen) Genm RVS-kazerne en de eenheden van de in 2003 opgeheven Prinses Irenekazerne uit Veldhoven (links op de legerplaats).

Op deze Wikipedia-pagina kun je lezen hoe het gekomen is dat een kampement van 15.000 militairen in zijn uiteindelijke vorm voor 6500 pax gebouwd is op Legerkamp Oirschot, dat in 1969 werd hernoemd naar Generaal Majoor De Ruyter van Steveninck, genoemd naar generaal-majoor A.C. de Ruyter van Steveninck, voormalig commandant van de Prinses Irene Brigade.

Door de grootte van de legerplaats is het logisch dat de LO&Sportgroep RVS (naast de sportgroep op de Oranjekazerne) steevast de grootste sportgroep was. Belangrijke persoon in bovenstaande geschiedenis is Bart Smits, die ten tijde van de verhuizing van de ‘PRIK’ de commandant was van de sportgroep in Veldhoven en ook sportinstructeur geweest is op de RVS. Bart is meermaals opgevoerd op onze website vanwege zijn sterke herinneringen aan ons ontvallen dienstvakkers (zoals recent Martin Kaas), medewerking aan een interview met ‘zijn broer’ Hans van Leeuwen en uiteraard zelf in de hoofdrol over oud-collega’s. Vele zullen niet meer weten dat Bart de eerste luitenant LO&Sportofficier als testleider bij TGTF was en als kapitein nog een mooie laatste functie draaide als commandant sportgroep.
Bart is samen met Wim Hoeben en Jorran van der Heijden de organisator van een reünie voor sportinstructeurs die op de roemruchte RVS gewerkt hebben en geeft hieronder wat achtergrondinformatie en leuke anekdotes.


“Wim Hoeben en Jorran van der Heijden hebben als KVV-er gewerkt op de sportgroep in Oirschot in de periode 1990 tot 2000 (elkaar overlappend). Zij kwamen elkaar kort geleden tegen en kregen het idee om een reünie te organiseren. C-LO/Sportgroep in die periode was Harrie van Megen. De SMI’s waren Fred Timmermans, Carly van Pinxten en Bart Smits. Fred en Bart verdeeld over de eenheden en Carly, toentertijd al, als didactisch begeleider. Na Fred en Carly kwam Dick Kuiten en na mij nam Berry van Moorsel het over. Verder nog gevolgd door Frans Krechting en Jack Wouters. De adjudanten over die periode waren Gerard Eversen, Piet de Boer en Wim van Breugel.

De leuke verhalen gaan vooral over de jonge instructeurs waaronder “niet vooropgeleide” dienstplichtige sportinstructeurs. Dus zonder sportopleiding. Verhalen van een Instr die de hindernisbaan oefende voor z’n les en niet meer uit de “Berenkuil” kon komen. Of iemand die alleen ging oefenen met een bal in de zaal voor het bekende “Olo-en”. (Zaalvoetbal waar je maar 1 keer de bal mag raken totdat een tegenstander de bal geraakt heeft.) Hij kwam met een bloedneus uit de zaal😂😂. Tegen de muur getrapt om te oefenen. Hoe een nieuwe Instr werd ontvangen. Hij moest zich bij de tandarts melden voor een “ intake”. Die tandarts was een oudere sportinstr die zich goed vermomde met een mondkapje. Zijn gebit was natuurlijk toe aan een grote beurt. Hij snapte er niets van want was pas nog bij de tandarts in Ossendrecht geweest en alles was oké. Het zweet brak hem uit. 

Of een Instr die opschepte dat een marathon zwemmen niet zo moeilijk was, kon hij ook wel. Jaja, dat zal wel. Dus de andere sportinstr’s een weddenschap gemaakt. Hij zou dat ook wel ff doen, nog wel in een 25 mtr zwembad. Als hij het haalde, kostte dat een vlaai voor iedereen die tegen zou wedden. Ook nog bij de eenheden instr’s gevraagd om te wedden. Als hij het niet haalde, zou hij voor ieder die tegen gewed had, een vlaai kopen. Haalde hij het wel, koste dat pp een vlaai. We kwamen ongeveer op 25 vlaaien. Hij dook dezelfde vrijdag in het zwembad om 07:30 en kwam er rond 17:00 uur uit. Gehaald, dat had niemand verwacht.
Deze Patrick Evers is met alle anderen uitgenodigd voor een reünie voor sportinstr uit de periode van ongeveer 1990-2000. Die periode is niet hard. Feitelijk kan iedereen komen die dat wil maar het initiatief is gekomen van Jorran en Wim. Het gaat dus vooral over die periode. Maar nogmaals, als je er graag bij bent, is dat leuk. De reünie is op 20 Mei as op de sportgroep lpl Oirschot. We starten rond 14:00 uur. Wie wil, kan blijven eten en we ronden de reünie af rond 20:30 uur.

Aanmelden kan via mailadres reuniesportgpoirschot@gmail.com.


Wim is na z’n contract gaan werken als sportinstructeur bij Hotelketen “vanderValk” in Eindhoven waar hij nog steeds werkt. Hij heeft daarnaast ook gewerkt als zwemonderwijzer en voetbaltrainer. Jorran heeft een Fysiotherapie praktijk en heeft zijn grootste hobby overgehouden uit zijn periode als sportinstructeur in Oirschot. Destijds werd er heel veel aan Oriënteren gedaan. Bijna elke vrijdagochtend was er wel ergens een wedstrijd. Als het ff kon, deden veel sportinstructeurs hier aan mee. Ook Harrie van Megen deed graag mee en niet onverdienstelijk. Ook Jorran was er maximaal bij en is er feitelijk nooit mee gestopt. Nog steeds loopt hij veel wedstrijden, ook militaire wedstrijden. Vorige week won hij nog een mooie 1e prijs (beker🥇🏆) voor wedstrijden over meerdere dagen. Daar komt hij nog veel oud-collega’s tegen. Dus hij weet wel een beetje wie waar gebleven is.

Info over de reünie is te zien op www.timtec.nl/LOT.“

Publicatiedatum: 29 maart 2023