Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

JUNIOR V GAMES
GOED SAMENSPEL TUSSEN LO&S, IG EN NLVi

Door André Wijnberger

Op 9 juni was het een bijzondere drukte van belang in en rondom sporthal ‘ De Kei’. Toen ik om 06.45 uur aankwam bij de sporthal, zag ik dat er de dag ervoor al veel onderdelen waren opgebouwd onder leiding van Olaf Heus. Hij is als Zadkine student veelal te vinden op de DUMO in Soesterberg en mocht dit als eindproject van zijn stageperiode organiseren. 
Maar wat zijn dat dan de Junior V Games, hoor ik u denken?

Welnu, het Nederlands Veteranen Instituut had bedacht dat het heel erg leuk en goed zou zijn om - ondanks het niet doorgaan van de Veteranendag in ‘ gebruikelijke ‘ vorm - toch de Veteranendag onder de aandacht te brengen. Samen met mediabedrijf BKB, de LO&Sportorganisatie en een deel van de selectie van Invictus sporters ontstond een mooi idee.

Vier typisch militaire items en 4 aan de Invictus Games gerelateerde sporten vormden de sportieve basis van het plan. Voor de winnaars waren er niet alleen fraaie bekers, maar ook een bijzonder eervolle prijs: de winnaar mag op Veteranendag (26 juni) de prijs uit handen van de Koning in ontvangst nemen ! Hoe mooi is dat?!

In dat plan was er plaats voor basis onderwijs kinderen van groep 7 of 8 van scholen in en rond Amersfoort. Door de pandemie waren deze scholen wat huiverig om deel te nemen. Uiteindelijk vond de basisschool de Schouw uit Nieuwegein het een mooie en passende activiteit voor hun leerlingen.

De kids kwamen rond 09.00 uur aan op de BHK, kregen een uitleg van Edwin over het ontstaan van de Invictus Games en dat er niet alleen fysiek gewonden zijn, maar ook mentaal gewonden. Één daarvan is Michel, aanwezig met zijn hulphond, die dag en nacht bij hem is om hem te begeleiden en zijn stresslevel binnen de perken probeert te houden. Daarbij ook het nadrukkelijke verzoek de hond vooral niet te aaien, simpelweg omdat Wally dan zijn werk voor Michel niet goed genoeg kan doen.

  • IMG-20210609-WA0005
  • IMG-20210609-WA0002
  • IMG-20210609-WA0008
  • IMG-20210609-WA0003
  • IMG-20210609-WA0004
  • IMG-20210609-WA0007

De bijdrage van de LO&Sportorganisatie was behoorlijk groot bij deze activiteit. Ga maar na: Olaf dus in the lead, begeleid door zijn PLM Sven Wicherson en Rob Zijlstra als ‘overview’.
Daarnaast Johan Groen als oud LO&Sportofficier en ik zei de gek, als exoot buiten de organisatie werkend. Maar dat was nog niet alles: ook kwamen er nog 6 LO&Sportinstructeurs ondersteunen als juryleden (Olaf heeft de namen, dank mannen).

Mijn bijdrage zat vooral in het feit dat ik de Invictus sporters Heidi, Rick, Gerno, Michel, Robert en Edwin bereid had gevonden te komen ondersteunen en dit vanuit de zijlijn te begeleiden. Tja, wel afzien om bij een evenement niet de microfoon in handen te hebben😂😂, maar ook deze rol is meer dan leuk.

Tussen 10.15 en 12.30 uur waren de kids dus continu sportief bezig op voor hen totaal onbekende sportieve onderdelen, hartstikke mooi weer erbij en dat maakte het tot een geslaagde dag!

De IG gerelateerde sporten boogschieten (door Silvia en Reinier vakkundig weggezet), rolstoel parcours afleggen, zitvolleybal en roeien werden dus door de genoemde IG sporters begeleid en beoordeeld. Hartstikke mooie dingen gezien deze dag, waarin ook ‘onze‘ IG sporters met PTSS grote stappen hebben gemaakt in hun persoonlijke ontwikkeling.
Tel daarbij de vreugde en plezier van kinderen, onderwijzers, begeleiders en zo ongeveer iedereen die ondersteunde (al dan niet professioneel) en er is weer een heel mooi visitekaartje afgegeven aan de (buiten)wereld.

RTV Utrecht was onder meer aanwezig en hebben er direct in de avond een item aan gewijd, mooie promotie voor eenieder. En wat ons betreft kan oud-collega Ruud Bom aan Zadkiner Olaf als toekomstig LO&Sportinstructeur een hele dikke pluim geven, dank daarvoor Olaf!


Publicatiedatum: 11 juni 2021

P.S. Oud-collega Johan Groen, inmiddels al met FLO en tegenwoordig Coördinator Defilé NL-Veteranendag, stuurde de onderstaande reactie op het artikel van onze redacteur.

“Hoi Andre,

Allereerst dank voor jouw/ jullie bijdrage aan deze dag. Het klinkt wellicht overdreven om te zeggen dat het onmisbaar was ; maar dat was het. Dank voor jouw aanbevelingen en bijdrage .

Ik kijk terug op een fantastisch geslaagde dag, en nog belangrijker; de kinderen, de neutrale Nederlander en de pers hebben naar mijn mening een zeer positief evenement gezien voor Defensie en de Veteraan.
Wij, als Veteraneninstituut, zijn erg blij om de professionaliteit van de LO&Sportorganisatie te hebben mogen gebruiken. Ik vond het ook geweldig te werken met talentvolle jongeren zoals Olaf en Sven.”