Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
JELLE GOES AANGESTELD BIJ FEYENOORD
Door Paul Lindeboom i.s.m. Peter Sturkenboom en Jan Kasper
Profielfoto van Jelle Goes op Facebook

De redactie wordt begin deze week getipt door Peter Sturkenboom. Op de website Voetbalprimeur leest hij belangwekkend nieuws: “Feyenoord vult nieuwe technische structuur in: Jelle Goes gaat Te Kloese bijstaan”. Het lijkt dus ook komend seizoen een succesvol jaar te worden, want Jelle Goes was vroeger werkzaam bij de LO&Sportorganisatie.

Peter Sturkenboom
Peter: “Is dit misschien een artikel waard? Jelle is oud LO& Sportinstructeur. Ik dacht begin/ half jaren 90 in de Harskamp en/of Ede. Altijd leuk om aandacht te schenken aan ontwikkelingen van oud-medewerkers.
Ik ken Jelle een heeeel klein beetje als verzorger vanuit het amateur voetbal. Later heeft Jelle nog eens een militair vijfkamp toernooi ondersteund waarbij er een prettige samenwerking was. Dus wanneer de naam Jelle Goes valt sla ik altijd even aan.
Vandaar de suggestie om een wat uitgebreider artikel te schrijven voor de LO&Sportorganisatie.”

Voor degene die niet op de bovenstaande link klikt: Jelle gaat bij Feyenoord werken in de functie van Recruitment & Development manager. Jelle  gaat rechtstreeks rapporteren aan algemeen directeur Dennis te Kloese en in een ondersteunende rol leiding geven aan de jeugd- en seniorenscouting, technische ondersteuning bieden aan Feyenoord Academy en als klankbord fungeren voor Feyenoord Vrouwen 1. En voor degene die nog in de ontkenningsfase zit: Feyenoord stak vorig jaar zowel in de landelijke als in de Europese competitie met kop en schouders boven directe concurrenten Ajax, AZ en PSV uit.


Wil Maaswinkel
Nog een link. Vanwege de relatie met voetbal wend ik mij direct tot oud-sportofficier en regelmatig gastredacteur Jan Kasper uit, en neem zijn ‘maatje’ Wil Maaswinkel in Cc mee. Ik ga er vanuit dat Jan, in het verleden werkzaam als technisch directeur bij AZ en FC Twente, maar ook en vooral bij de KNVB, Jelle wel kent en wellicht wat over hem kan bijdragen. Wil reageert echter het eerst: “Ja, Jan kent Jelle. Wij hebben een aantal jaren geleden Jelle nog ontmoet en even gesproken toen we een bezoek aan de ASM infra bezochten op het KNVB centrum combineerden met een bezoek aan André’ op het Revalidatiecentrum in Doorn. Ben benieuwd of Jan er zin in heeft en Jelle een interview ziet zitten!”

André Wijnberger
Peter Sturkenboom had overigens direct al in een Zandloper het artikel over het bezoek aan het MRC, waar Wil Maaswinkel hierboven aan refereerde, gespot. Wil, samen met Jan Kasper actief bij de Nederlandse implementatie van ASM, schreef daarover een artikel en dat kun je hier nog eens nalezen. André Wijnberger deed inmiddels ook een duit in het Jelle-Goes-zakje: “Hij is volgens mij ook trainer geweest bij GVVV in Veenendaal, daarna naar het buitenland gegaan en uiteindelijk bij de KNVB in de opleiding sfeer iets gaan doen.”

Jan Kasper
Het is door toedoen van Peter extreem druk in mijn mailbox, want Jan Kasper reageerde in de tussentijd vanuit Oostenrijk ook al:
“De  trektocht van Jelle door de voetbalwereld is bijna niet te volgen.
Het vak van voetbaltrainer bracht hem via de KNVB naar verre oorden. Een schat ervaring heeft hij opgedaan  in o.a Estland, Moskou en Israël.
Het wapenfeit dat ik me het meest herinner is het beleidsstuk 'Winnaars van Morgen' dat ontstond in de vroege lente van 2014 toen bij de staf van de KNVB het gevoel was ontstaan dat  het Nederlandse voetbal aan een herijking toe was.
Er werd een innovatieprogramma beschreven voor vernieuwing en verbetering van talentontwikkeling in Nederland.
Aanleiding was toen dat veel clubs de aansluiting met het Internationale voetbal dreigden te verliezen.

Onder leiding van Jelle als programma manager werden toen aanbevelingen gedaan op het gebied van de jeugdopleidingen, de opleiding tot trainer coach en de competitie.
De aanbevelingen moesten leiden tot beter internationaal presteren van de Nederlandse teams en om het Nederlandse voetbal  daarmee in internationaal opzicht weer een toonaangevende rol moest gaan spelen. Nu 7 jaar later is dat proces nog steeds aan de gang.
Vanuit zijn nieuwe functie bij Feyenoord kan Jelle op clubniveau daar weer een bijdrage aan leveren.”

Foto van Jelle in de Kuip op de officiële website van Feyenoord


Jelle zelf
Dit artikel wordt mogelijk nog vervolgd, want in het Zandloper-artikel las ik dat Jelle ook gewerkt had op de LO&Sportgroep BHK onder het bewind van Sjors Röttger, en die heb ik hierover ook al aangeschreven. Maar laten we dit eerste artikel eindigen met Jelle zelf. Wat meldde hij over zijn nieuwe functie: “Feyenoord is een prachtige club, waar het harde werken van de afgelopen jaren echt zijn vruchten heeft afgeworpen. Ik ben blij en trots hier onderdeel van te kunnen uitmaken en samen die ingezette lijn omhoog verder voort te zetten. Ik ben de UEFA, waar ik eveneens een zeer mooie functie had, erkentelijk dat ze zich begripvol hebben opgesteld zodat deze stap voor mij mogelijk is. Wat ik bij Feyenoord ga doen, past niet alleen om privéredenen beter in het plaatje, maar brengt mij ook weer dichter bij de staf en spelers waar mijn hart en passie liggen. Ik kijk dan ook enorm uit naar deze uitdaging en de samenwerking met het team."


Publicatiedatum: 07 juli 2023

Update 04 augustus 2023:
Bij Feyenoord is ook onze oud-collega Jessica Torny werkzaam, als trainer/coach van Feyenoord dames. En Kap b.d. Ad van der Weg laat de redactie weten: "Jelle was een prima en altijd positieve sportinstructeur, die zijn hele dienstplichttijd uitzat op de Kolonel Palmkazerne. Leuk detail is dat hij in Bussum zijn latere vrouw ontmoette die in opleiding was voor officier."