Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

BEZOEK ROYAL ARMY PHYSICAL TRAINING SCHOOL

Door Jan Maree


Om de kwaliteit van onze diensten en producten te optimaliseren is het goed om contact te houden met civiele kennisnetwerken, maar ook met counterparts in de landen om ons heen. Zo hebben we contact met de sportorganisaties van de Duitsers, Belgen en Amerikanen. C-LAS vindt het ook van belang dat er contacten onderhouden worden met de UK.

Van 11 tm 13 maart zijn Maj Hein van der Made en ik op werkbezoek geweest bij de Royal Army Physical Training school (RAPTC) in Aldershot. Deze kazerne ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Londen en is de bakermat van het RAPTC. Het RAPTC kent een rijke geschiedenis en heeft een eigen museum. Het heeft zich ontwikkeld van Army Gymnastic staf (1860), naar Army Physical Training School (1919), naar Army Physical Training Corps (1940) tot Royal Army Physical Corps (2010).

Het doel van ons werkbezoek was om inzicht te krijgen in het PT-beleid en de manier waarop PT is georganiseerd in de UK Army (82.000 man en 30.000 reservisten). Daarnaast hebben wij hen geïnformeerd over onze werkwijze. De informatie-uitwisseling hebben we als zeer nuttig ervaren, waarbij er absoluut zaken zijn die we van elkaar kunnen leren. Volgend jaar juni staat een tegenbezoek gepland, waarbij de Britten onze LO&Sportorganisatie bezoeken.


De meest belangrijke wetenswaardigheden van het RAPTC op een rijtje:

1.      Invloedsfeer:

a.   PT-officers zijn op alle niveau’s vertegenwoordigd: HQ Army (4-star-space), bij de 8 divisies (3-star-space) en 9 brigades en bataljonstaven.

b.   Een 2/3-ster-generaal is belangenbehartiger (ambassadeur) van het RAPTC.

2.      Locatie:
Aldershot. Hier is zowel het opleidingscentrum als de staf gepositioneerd. Verder geen andere eenheden op deze (kleine) kazerne.

3.      Drie PT processen:

a.      PT bij eenheden (hoofdproces).

b.      Revalidatie.

c.      Adventure training. AT-school zit in Wales. Inschrijving mogelijk voor eenheden maar ook individuen. Norm: 10 dagen AT per 3 jaar.

4.      PT bij eenheden:

a.      Voornamelijk gericht op Military Strength & Conditioning.

b.      Testen: nulmetingen en tussentijdse metingen (vergelijkbaar met onze AMF) voor trainingsplan. Daarnaast fysieke test (Role fitness test) voor combat units, gericht op de operationele taak: mars met bepakking, vuur&beweging, gewonden slepen, water dragen, voertuig liften, herhaaldelijk tillen en dragen.

c.      Uitvoering door RAPTC-instructeurs (1 per cie) en All arms PTI’s (AAPTI, Kpls, 3 per cie). Drie momenten per week. Woensdagmiddag sportmiddag. Naast eenheid PT ook individuele programma’s.

5.      PTI-Opleiding:

a.      Voor eenheidskader, vnl Kpl (AAPTI): 9 weken, 4 cursussen per jaar van 120 studenten, kwalificatie 10 jaar geldig, logboek bijhouden van door RAPTCI afgetekende lessen. Cursus gericht op veilig trainen (juist uitvoeren van 7 fundamentele bewegingen).

b.      Voor RAPTI: 30 weken, 4 cursussen per jaar van 8 – 12 studenten. Selectieproces (niveaumeting) van 5 dagen gericht op 9 persoonseigenschappen. Alleen de beste AAPTI’s worden voorgedragen vanuit de eenheid.

c.      Carrièrecursussen bij bevordering.

d.      Trainerscursussen voor veel takken van sport (RAPTC coördineert, opleiding wordt uitbesteed).

Dad's Army?? (Daar komen de schutters)


Publicatiedatum: 19 maart 2019

.