Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DIGITAL BOXING TRAINERS ASSISTANT (DBTA)

Door Gerard Machielse

Google op de trefwoorden "MZV + defensie" en bovenaan zie je  diverse berichten staan over 'blijvend letsel door MZV schade' of een brief van staatssecretaris Visser over de uitkomsten van het Commissie van Onderzoek inzake verwonding tijdens een les Militaire Zelf Verdediging. Ergo, net als de gevolgen van hitteletsel ligt ook dit onderwerp in het medialandschap onder een vergrootglas. Mooi dat er dan een proef gedaan kan worden met de Digital Boxing Trainers Assistant met het oog op het veiligheidsbewustzijn. Gerard Machielse vertelt over de mogelijke voordelen van dit apparaat. 

In november van dit jaar is de DBTA geplaatst in de DOJO van de LO&Sportgroep BHK in Amersfoort. De DBTA is een uniek gepatenteerd en technologisch meetinstrument. Het kan gebruikt worden door trainers, sporters, dokters, fysiologen en de recreant met als doel trainingsverbetering en mogelijkheden tot revalidatie.

De DBTA heeft een stootvlak (romp) met verschillende trefvlakken. Zoals je op de foto kan zien heeft het schuine vlakken die hoeken, directe stoten en opstoten kan ontvangen. In het stootvlak (zwarte deel) zitten sensoren die de impact en reactietijd kunnen meten.

Het geheel is opgehangen aan een stevig frame en voorzien van een digitale touch screen.  Het stootvlak is in hoogte verstelbaar De software is zeer eenvoudig in het gebruik en na een korte introductie kan iedereen ermee aan de slag.

Naast dat je als ”trainer” zelf programma’s kunt programmeren, is de DBTA voorzien van voorgeprogrammeerde programma’s als:

Ø Vrije sessies.

Ø Nulmeting.

Ø Reactie sessies.

Ø Wedstrijdsessies.

Veiligheidsbewustzijn

De LO&Sportorganisatie gaat in 2020 verder op de ingeslagen weg waarbij we meer, duidelijker en gerichter gaan werken aan de sociale en fysieke veiligheid van onze werk- (en leer-) omgeving. De DBTA kan daarbij mogelijk helpen. In de komende periode gaat de LO&Sportorganisatie onderzoeken wat de DBTA nog meer kan bieden. Doordat er voluit getraind kan worden op de DBTA en intensiteiten daadwerkelijk geregistreerd kunnen worden, ziet de LO&Sportorganisatie kansen om het apparaat in te zetten op het gebied van risicomanagement.

Middels de DBTA willen we meten wat de impactwaardes zijn onder diverse omstandigheden en intensiteiten. Zoals een uitgerust persoon die enkelvoudige technieken uitvoert, of een persoon die geconditioneerd is en acties moet uitvoeren zoals sparren.

Door de verschillende meetgegevens kunnen we daadwerkelijk zien wat de effecten zijn.

Ook inzet van beschermmateriaal zoals bokshandschoenen kunnen interessante gegevens opleveren.

Tenslotte is het ook mogelijk om wapen technieken uit te voeren op de DBTA om impactwaardes te meten.

De mogelijkheden van de DBTA voor het CLAS worden in het 1e kwartaal in 2020 geëvalueerd en aan H-ExpertiseCentrum aangeboden. Contactpersoon is de Kwaliteitsbewaker MZV.

Publicatiedatum: 17 december 2019

Naschrift van de redactie: op Youtube staat een 6 minuten durende film met daarin een interview met DBTA-ontwikkelaar Ron Rovers uit Eindhoven en diverse (instructie)beelden over de mogelijkheden van de Digitale Boxing Trainer. Klik op de bovenstaande foto om de film te bekijken.