Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

STRENGTH & CONDITIONING LEZING OP PAPENDAL

Door Age de Wit

Sinds de LO&Sportorganisatie is gestart met de oprichting van het platform Military Strength & Conditioning worden er goede contacten onderhouden met enkele S&C coaches van NOC-NSF. Op 15 November was er een kennisuitwisseling georganiseerd voor deze doelgroep op Papendal. Daniël van Merriënboer en Age de Wit van het platform Military S&C waren hierbij aanwezig.

Spreker van de dag was Alex Hutchinson, Human Performance Specialist, journalist en endurance-atleet uit Canada. Hij is schrijver van het boek “Endure: Mind, Body and the Curiously Elastic Limits of Human Performance”. In zijn presentatie ging hij in op de achtergrond van het boek en de praktische toepasbaarheid van de theorie.
In zijn presentatie ging hij in op de vraag hoe het kan dat mensen of atleten (soms) dieper, sneller of harder kunnen gaan dan we puur vanuit de inspanningsfysiologie kunnen verklaren. De verklaring moet dan ook gezocht worden in het menselijke brein. Veelal is niet het lichaam maar de geest de beperkende factor bij fysieke prestaties. Hij geeft dan ook een nieuwe definitie van endurance: “the (mental) struggle to continue against a mounting desire to stop”. Als militair zijn dit bekende zaken. Met name in opleidingen proberen we militairen verder en dieper te laten gaan dan ze voorheen mogelijk achten en door te pushen wanneer ze denken niet meer door te kunnen. De vraag is natuurlijk hoe we het brein kunnen trainen, of onszelf en de omgeving zodanig kunnen beïnvloeden dat we harder kunnen trainen en/of onze prestaties kunnen verbeteren.

In zijn presentatie geeft hij een paar praktische tips. Als je tijdens zware inspanning een lachend gezicht opzet (zoals Eliut Kipchoge regelmatig deed tijdens de geslaagde sub-2 uur marathonpoging) stimuleer je je brein op een dusdanig positieve manier dat dit een prestatieverbetering kan geven tot wel 12%.
Ook de inrichting van de trainingsomgeving heeft een groot effect op prestatie. Wanneer deze met veel (dag)licht is ingericht, met posters van bijvoorbeeld succesvolle teams of individuele sporters of van epische prestaties geeft dit prestatieverbetering. In groepen trainen werkt, gezamenlijk en nog liever synchroon een warming-up uitvoeren geeft betere effecten dan alleen trainen. Je kunt je prestatie ook verbeteren door ‘motivational selftalk’. Wanneer je aan het afzien bent, ben je geneigd om tegen jezelf je zeggen dat je echt niet meer kan en moet stoppen. Als je echter ‘echt’ gelooft in jezelf en kunt vechten tegen deze stemmetjes in je hoofd kun je je prestatie significant verbeteren. Dit is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Motivational selftalk kan ervoor zorgen dat je ervaring inspanning (RPE) daalt, je pijntolerantie toeneemt en zelfs je kerntemperatuur 0.3 graden kan stijgen!

Naast tips voor prestatieverbetering gaf Alex in zijn presentatie ook voorbeelden over hoe je prestatie kan verslechteren. Vermoeidheid, fysiek en/of mentaal, speelt een essentiële rol. Als men minder slaapt dan 8 uur geeft dit al een aanzienlijk verlies aan prestatie. Vier uur slapen of minder geeft 40% prestatieverslechtering. Ook mentale vermoeidheid speelt een grote rol. Wanneer je 90 minuten beeldschermwerk doet voorafgaande aan je training heeft dit hetzelfde effect als 100 drop-jumps!

Veel van de genoemde punten klinken bekend vanuit de alledaagse praktijk maar zijn ook wetenschappelijk aangetoond in het menselijke brein. Ze praktisch gaan toepassen in de lessen of trainingen is de volgende stap. Op internet is onder de naam ‘Alex Hutchinson’ meer informatie te vinden over dit onderwerp.

Publicatiedatum: 03 december 2019