Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

KL ZAALVOETBAL TOURNOOI 2019

Door Femke/Rene/Sigi

Rene van Oost (rechts) in actie voor 400GNK

Vorige week was het voor de neutrale voetbalfan een week met louter lichtpuntjes. Ajax declasseerde het Madrileense miljardenteam, Jaap Stam werd gepromoveerd tot trainer van Feyenoord en het NMK Zaalvoetbal liet een verdubbeling van de deelname t.o.v. vorig jaar zien. Sterker, er waren teams die zich op de valreep nog wilden aanmelden en nul op rekest moesten ontvangen.  Kortom, een evenement dat het verdient om nader belicht te worden. De redactie benaderde een aantal deelnemers en coaches voor reacties.

Femke van Wijk, zaalvoetbalster NATRES
 
Het was inderdaad een druk bezocht evenement, maar 6 dames teams is leuk maar mag ook nog zeker groeien. Het was goed georganiseerd, alleen de pauze was voor de dames redelijk lang waardoor de spiertjes aardig stijf worden. Wat dit jaar echt leuk was, en wat ik van verschillende ehdn terug gehoord heb, is dat de dames teams ook redelijk aan elkaar gewaagd waren wat de spelvreugde ten goede komt. Helaas zijn wij met de Natres onderaan geëindigd maar we hebben zeker het gevoel gehad dat er elke wedstrijd iets te halen was. Heeft alleen niet zo mogen zijn. Locatie in Arnhem is top: mooi groot en gastvrij personeel. Voor wat betreft de scheidsrechters allemaal natuurlijk top gedaan maar helaas blijft er altijd een groot verschil zitten wat mag en niet mag, wat af en toe tot frustraties kan leiden. Volgend jaar hopelijk nog meer dames teams zodat we het de mannen van de Sportcommissie ook weer wat lastiger maken….

Femke, op de voorgrond, in actie voor de NATRES-dames.

Sigi Carrera, trainer/coach KL damesteam
De afgelopen jaren zit het vrouwen voetbal flink in de lift. Mede door de goede resultaten van de Oranje leeuwinnen straalt het vrouwen voetbal. Dit hopen we dan ook terug te zien binnen de Koninklijke Landmacht. Tijdens het KL zaalvoetbal toernooi zijn we dan ook altijd op zoek naar nieuw jeugdig talent dat het vaste bestand kan aanvullen. Om uiteindelijk zo sterk mogelijk voor de dag te komen tijdens het NMK Zaalvoetbal. Vandaag hebben we dan ook nieuwe dames aan het werk gezien die in de toekomst deel kunnen gaan nemen aan het NMK en mogelijk zelfs kunnen uit komen voor het Nationaal Militair elftal. Op 3 april zal dan ook een selectie training gehouden worden op de Generaal Spoor kazerne te Ermelo Mochten er dames zijn die zich niet hebben kunnen laten zien tijdens het KL toernooi, schroom dan niet en meld je aan bij de Sgt1 Carrera.

Rene van Oost, zaalvoetballer 400GNK en trainer/coach 400GNK-dames
Op vrijdag 8mrt hebben we weer een zaalvoetbaltoernooi gehad in Valkenhuizen te Arnhem. Een fantastische locatie wat sport uitademt. Voor de Sportcommissie een locatie om heen te blijven gaan.

Dit jaar ben ik als LO&S instructeur verhuisd naar de GSK te Ermelo en heb hier de KMS en 400GNK aangetroffen om les te geven.
In mijn introductiegesprek met de commandant heb ik direct gevraagd hoe het zat met de GSK Cup en of er ook deel werd genomen aan de strijd om de CLAS-Bokaal. Ik blijf het namelijk erg leuk vinden om als speler of coach mee te gaan naar evenementen. Niet alleen om deel te nemen, maar ook om weer oude bekenden te zien, nieuwe mensen te ontmoeten en kijken hoe anderen grote organisaties draaien.
Helaas werd mij verteld dat de KMS een erg druk programma heeft en dat 400 veel weg is. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om teams naar evenementen te sturen.

Nadat ik dit geaccepteerd had, kreeg ik opeens een vraag van 400. Leek het me leuk om als speler mee te gaan met een team van 400? Nadat er in de planning een gaatje was, zei ik natuurlijk “ja”.
Direct kwamen de dames van 400 er ook aan. Of ik ook nog een coach wist of misschien zelf kon coachen? Ook dit leek me leuk, maar niet handig. Coachen en spelen is vaak lastig.
Maar goed, van 0 naar 2 teams van 400 GNK is al een goede prestatie. Nu alleen nog trainen.

We hebben met de dames en de heren welgeteld 2x een training gehad om elkaar te zien spelen en wat over voetbal te praten. Hoe ga je staan, wat moet je juist wel doen en wat niet.
Na de tweede training volgden de randzaken, en toen ook die geregeld waren was het wachten op vrijdag.
Om half 8 waren de eersten aanwezig op het complex van Valkenhuizen en nuttigden hun eerste bakje koffie. Alle 26 teams hadden zich gemeld, waardoor de reserve teams met een drup aan de neus huiswaarts keerden.
Het toernooi kon gestart worden.

Het toernooi was voor beide 400 GNK teams aftasten. De dames wisten niet hoe het niveau was en hadden zelf maar een aantal voetbalsters in het team, waardoor ze hard moesten werken om resultaat te halen. Bij de heren zat de winnaar van vorig jaar, DGLC uit de Vredepeel, in de poule en ook de heren wisten niet hoe het niveau zou zijn.

De heren begonnen hun wedstrijden goed. Wel met afwachtend voetbal, maar hierdoor kon het niveau bepaald worden. Ook al was het de eerste 2 wedstrijden met minimale cijfers, er stonden wel 6 punten achter onze naam. Uiteindelijk zijn we met het heren team eerste in de poule geworden en ook nog eens DGLC verslagen. Dat voelde al goed.

Rene stijlvol in de lucht.

Hierna volgde het fase afval systeem. Een systeem wat voor de organisatie erg handig is, maar door de spelers nog weleens gefrustreerd naar wordt gekeken. Dit komt door de eerste wedstrijd van dit systeem. Mocht je deze winnen, zit je bij de beste 8. Verlies je deze, zit je bij de nrs 9 t/m 16.
Hoe goed je het ook doet in de poule, na de eerste wedstrijd kun je opeens heel anders naar de ranglijst kijken.
Wij hadden met 400GNK het geluk deze wedstrijd winnend af te sluiten en door gingen voor de plaatsen 1 t/m 8. De wedstrijd hierop was erg spannend tegen de JWF uit Assen. Helaas verloren wij deze ongelukkig en hierdoor moesten wij door voor de plaatsen 5 t/m 8.
Dit merkte je ook in de motivatie van het team. Pijntjes begonnen erger te worden en de wil om te winnen was niet meer groter dan de angst om te verliezen.
De twee opvolgende wedstrijden was vooral uitspelen en deze verloren we allebei ook terecht. Hierdoor kwamen we uiteindelijk op plek 8 te staan. Tijdens de analyse onder de douche was iedereen het er toch mee eens dat we een geweldig toernooi hadden gespeeld. Eerste in de poule, bij de beste 8 en ongelukkig onderuit.

Bij de dames van 400GNK zag het toernooi er iets anders uit. Zij speelden alleen een poulefase waarin 5 wedstrijden zaten. Vooral het begin was het wennen bij de dames. Enkele dames hadden nog nooit gevoetbald, een aantal vroeger weleens gevoetbald maar gelukkig hadden we ook een paar topvoetbalsters in het team. Wat ik als assistent coach/ supporter zo fantastisch van dit team vond en vind, is dat ze allemaal speelden omdat ze er plezier aan beleefden. Ook al draaide het niet super goed, ze bleven er voor gaan en door de tips van de zijkant kwam er steeds meer en beter voetbal in het team.

Toch wil ik de keepster in het licht zetten. Deze had nog nooit een bal tegen gehouden en wist niet wat alle regels waren. Maar door 2x te trainen op de GSK en hierna direct van 400 een paar keeperschandschoenen te krijgen, werd het tijdens het toernooi steeds beter. Je zag bij elke bal die ze tegenhield die grote glimlach en deze werd alleen maar groter doordat ze hierdoor ook nog eens wedstrijden gingen winnen.
Uiteindelijk zijn de dames vierde geworden van de zes en ook zij hebben dit als een positieve prestatie gezien.

Wat ik van allebei de teams misschien nog wel het mooiste vond, is de binding die ze bij elkaar hebben. De dames waren bij elke wedstrijd van de heren, en andersom was dit ook het geval. Na de wedstrijd even analyseren en samen een sportdrankje nuttigen. Echt gaaf om te zien dat dit bij de eenheid leeft.
Al met al kun je dus zeggen dat het een lange, zware maar topdag is geweest. Hierbij wil ik dan ook iedereen die aan deze dag meegewerkt heeft bedanken en ik hoop dat er bij alle evenementen net zoveel teams aanwezig zijn als bij dit evenement.


Publicatiedatum: 15 maart 2019