Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


MET MODDER MEER MILITAIR

Door: Ferry Holierhoek

In 2014 werd in Nieuwegein de eerste Mudrun georganiseerd voor Veiligheid en Vakmanschap voor de regio midden Nederland. Dit zou als pilot draaien om te kijken of we dit dan ook landelijk kunnen doen. Leon Kluitenberg, Maikel Vergunst  en ik hebben die dag georganiseerd voor 10 ROC’s . Dit was een groot succes en we besloten al snel dat dit een vervolg moest krijgen. Helaas ging dat in 2015 niet lukken dus schoven we dit op naar 2016. Echter in 2016 ben ik verplaatst van ROCMN naar ROC Tilburg en na overleg met Leon besloten dat ik hem deze keer vanuit Tilburg zou organiseren.

Controlfreak
Mitchell Partouns is bij ons al 2 jaar stagiaire van Sport&Bewegen niveau 4. In zijn laatste jaar zocht hij een eindproject, precies op het moment dat ik de Mudrun ter sprake bracht. Je begrijpt het al: we hebben onze krachten gebundeld en zijn samen van start gegaan. Voor mij was dit lastig omdat ik bijna alles uit handen moest geven, het is tenslotte zijn project. Groot leermoment voor mij (perfectionistisch en graag in controle) en groot leermoment voor Mitchell, het project is aanzienlijk groter dan wat hij zou moeten doen.

Toch heb ik hem goed kunnen coachen en is hij voortvarend aan de slag gegaan. 

Ambtenaren…..
Helaas gingen we moeilijk van start. Gemeente Alphen-Chaam was moeilijk te overtuigen om ons project te laten plaatsvinden en gaven ons geen toestemming. Teleurgesteld als wij waren lieten we het hier niet bij zitten. We zijn in protest gegaan en hebben alle bezwarende argumenten van de gemeente weerlegd. Dit was voldoende om de gemeente toch te overtuigen…YES… we kunnen echt beginnen. Door dit helaas wat achterstand opgelopen maar door extra hard werken, is bijna alles gelukt. 

Op 8 juni was het dan zover. De dag van te voren was er door ROC Tilburg een generale repetitie gedraaid door alle eigen klassen van Orde en Veiligheid te laten lopen. Dit was een goede zet, want zo konden we de puntje op de i zetten.

Door de medewerking van Defensie is er door DCC vervoer geregeld voor de scholen en druppelden de 13 ROC’s tussen 10.00 en 11.30 uur binnen.

Voor Mitchell was dit ook een spannende dag maar ik heb hem zien genieten van begin tot eind, dat was mooi om te zien. Trots liep hij over het terrein en floot hij de deelnemers in. 


Zand wordt modder
Om 11.30 was het startsignaal en gingen de eerste groepen van start met een interval van 5 minuten. Het parcours was 8.5 km lang over smalle paden en door het zand van het recreatieplas ’t Zand in Alphen. Over het parcours waren ca. 30 obstakels verdeeld die variërend waren van krachtoefeningen tot militaire vaardigheden, zoals handgranaat werpen, afstand schatten en touwbanen. 

De eerste groepen waren snel en kwamen na ca. 1.15 uur al binnen. Zwaar onder de modder en badend in het zweet kwamen de 10 deelnemers en 1 à 2 begeleiders vol adrenaline over de finish. Na de finish was er een verkoelende afspuitplaats waar al het modder even afgespoeld kon worden. Het was deze dag prachtig weer met zo’n 25 graden en zon, beter kon het niet zijn.


Inspannende ontspanning
Toen alle groepen binnen en bijgekomen waren, hebben we heerlijk genoten van een BBQ met een flinke hamburger. Gevolgd door de prijsuitreiking, waarbij Summa college uit Eindhoven met de prijs naar huis gingen. Op de voet gevolgd door ROC Midden Nederland, die helaas de wisselbeker moest afstaan en Gilde Roermond op een derde plek. Voor deze drie teams was er een heerlijke taart als toetje. 

En zo ging iedereen tevreden naar huis en kon het nagenieten beginnen.

Op de Facebook pagina ROC Tilburg Veiligheid en Vakmanschap kunnen jullie de foto’s bekijken. We hebben die dag een fotograaf ingehuurd, dus de resultaten mogen er zijn. 


Volgend jaar weer en dan hopen we op 22 ROC’s.

Publicatiedatum: 22 juni 2016