Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


NK TOERSKIËN 2017
Door: Jasper de Jong

Op zondag 26 maart 2017 vond in het Zwitserse Disentis het NK Toerskiën plaats. De wedstrijd is een onderdeel van de Trofea Péz Ault. Het parcours had een lengte van 14,4 kilometer met 1745 hoogtemeters, geheel off-piste. De race was aansluitend aan de OBT-6 module Toerskiën in Andermatt, 2 dorpen verder dan Disentis. Ideale gelegenheid voor deze Anwärter HBF om deel te nemen aan de wedstrijd.

 

Anwärter HBF

Het opwerk & trainingsprogramma HBF LO&Sport (Heeres Berg Führer, red.) loopt bijna tegen zijn einde. Afgelopen maanden hebben we vele weken in Oostenrijk doorgebracht om onder winterse omstandigheden verschillende modules te doorlopen. Dit varieerde van alpine skiën, off piste skiën, wak skiën, bivak drills, verplaatsen op stijgijzers en pickel tot meerdaagse tochten op toerski’s. De laatste OBT module was in Andermatt, Zwitserland. Deze stond in het teken van het voorbereiden en uitvoeren van tochten in hoog alpine terrein. Toevalliger wijze sloot het NK hier mooi op aan en het was naast de deur.

Steile beklimming!

Bergans NK Toerskiën

Na een paar nachten extra te hebben verbleven op de kazerne in Andermatt, ben ik naar Disentis gereden en daar de briefing bijgewoond van de race. De organisatie lag in handen van de NKBV.

De race was onderdeel van een Zwitsers evenement en door het “grote” aantal Nederlandse deelnemers hadden wij een eigen starttijd. De race was voor de Zwitsers in team verband, individueel of jeugd. In totaal waren er 40 Nederlanders die van start gingen, waaronder twee Nederlandse UIAGM Berggidsen en K2 beklimmer Wilco van Rooijen. 

De race

Het startschot vond ’s ochtend om 08:15 uur plaats op 1870 meter hoogte. Na de verplichte controle van mijn materiaal en pieper controle, sprintte het deelnemersveld omhoog. Ik kon net achter de kopgroep aanhaken. Na een klein gedeelte piste volgde het parcours door 2 tracks omhoog. Na ongeveer 600 meter klimmen, moesten de ski’s op mijn rugzak. Gedeeltelijk over een graat naar beneden rennen door de sneeuw, waarbij sommige stukken zelfs beveiligd waren met touwen. Bij de afdaling aangekomen, snel stijgvellen van de ski’s halen en afdalen. De sneeuwcondities waren niet optimaal. Het off-piste naar beneden skiën koste ook nog eens veel energie. 

Durfals op skiën

Aangekomen op het hoogste punt van 2900 meter volgde de tweede afdaling. Het speciale toerski lycra, wat ik droeg, was voorzien van grote steekvakken op de borst om je stijgvellen in op te bergen. Hierdoor kon ik mijn rugzak op mijn rug houden. Maar tijdens deze afdaling verloor ik een vel uit mijn pak. Mogelijk door de snelheid of een ongecontroleerde beweging. Hier kwam ik pas achter, wanneer ik bij de volgende stijging ze er weer onder moesten plakken! Ik dacht: “Einde wedstrijd!”. Uiteindelijk heeft het een half uur geduurd voordat ik mijn ene vel weer terug had. Deze was gevonden door een andere deelnemer. Ik kon gelukkig de wedstrijd af maken.  

Hierop volgende nog het beklimmen van een steil couloir met de ski’s op de rugzak en een lange off-piste afdaling. Weer de vellen onder voor een korte verplaatsing omhoog en door een complete “white-out” de laatste afdaling richting finish. Door de omstandigheden werd ik 19e in het eindklassement.

Klik op de foto en zie de skiërs in een gruwelijke afdaling

Het NK was goed georganiseerd en een mooie sportieve uitdaging!

Publicatiedatum: 15 april 2017