Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

MILITAIRE SKILLS VAN NATRES OP HOOG NIVEAU

Door Natres LO/Sportinstructeur Jeroen Stoter  

Military Skills Competition (Milcomp) Zuid-Afrika Potchefstroom 2015

Een team van de NRFK militaire prestatieploeg / CIOR heeft net als vorig jaar deelgenomen aan de Military Skills Competition in Zuid-Afrika. Deze wedstrijd wordt al diverse jaren georganiseerd voor reservisten van het Zuid-Afrikaanse leger. Tevens worden buitenlandse reservisten uitgenodigd om deel te nemen. Het totaal aantal deelnemers dit jaar bedroeg 173.     

Dit jaar waren er vier buitenlandse delegaties vertegenwoordigd: Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Botswana en Nederland.
Voor Nederland bestond het team uit: sgtmrn Rik de Jager, sgtmarn Klaas Visser, kpl René Donders en sgt1 Jeroen Stoter. Als Head of Delegation is meegegaan maj Winie Scheepers. 

De legering vond plaats bij het 4 de Artillery Regiment in Potchefstroom. Dit ligt op zo’n 2 uur rijden zuid westelijk van Johannesburg. Potchefstroom is de sportstad van Zuid-Afrika, 17 nationale sportbonden hebben hier hun hoofdkantoor. Mede door de diverse universiteiten is Potch (in de volksmond) voorzien van alle wenselijke sportaccommodaties en een ideale plaats voor hoogtetraining (1400m).

De militaire competitie bestaat uit de volgende onderdelen(vergelijkbaar met de Nederlandse Militaire Vijfkamp):

                                          Schieten, geweer en pistool                                         Internationale

Hindernisbaan

                                                         Handgranaat werpen

                                            Zwemhindernisbaan

                                        8 km veldloop (gvt +meindl)

Vanaf maandag t/m woensdag zijn er mogelijkheden om te trainen en vanaf donderdag start de militaire competitie.

Indien in team verband wordt deelgenomen moet het team uit 4 personen bestaan. Sgt 1 Jeroen Stoter zou meegaan om als sportinstructeur de competitie te beoordelen. Echter, om het team compleet te maken heeft hij op verzoek deelgenomen als deelnemer in het Nederlandse team.

Tijdens de gehouden prijsuitreiking op zaterdagmiddag werd duidelijk dat het Nederlandse team wederom succesvol is geweest. Uiteindelijk werd met een miniem verschil (106 seconden) gewonnen van het Britse team.

Vanaf vrijdag tot en met de prijsuitreiking op zaterdag heeft de Nederlandse militaire attaché (als enige aanwezige van de overige landen) in Zuid-Afrika lkol Eric Geerlings het team bezocht. Tijdens de prijsuitreiking heeft hij gesproken namens de Nederlandse delegatie en zoals gebruikelijk namens de Nederlandse delegatie blijken van waardering overhandigd. Bij deze prijsuitreiking waren vele genodigde generaals van het Zuid-Afrikaanse Reserve Force Council aanwezig.

Zoals hierboven besproken heeft het Nederlandse team wederom voor de 2 e maal achtereen de prijs voor de beste buitenlandse team in ontvangst mogen nemen.

    


 

Prijs beste buitenlandse team

Beste buitenlandse deelnemer

Sgtmrn Rik de Jager heeft als beste buitenlandse deelnemer de prijs in ontvangst mogen nemen (zie foto). Hij behaalde maar liefst 4 prijzen tijdens deze Milcomp.

Tijdens de prijsuitreiking werd maj Winie Scheepers naar voren gevraagd.
Door generaal-majoor Mokoape van de SANDF Reserve Council werd aan hem een trofee overhandigd. Deze trofee werd overhandigd als teken van waardering vanwege zijn uitstekende toewijding en ondersteuning van de Zuid-Afrikaanse Milcomp teams in de afgelopen jaren in Nederland.

Afgezien van de geweldige geleverde prestaties tijdens de competitie hebben de deelnemers ook kunnen genieten van de schoonheid en pracht van Zuid-Afrika.