Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

GREBBEBERG MASTERS 2018

Door André Wijnberger

De 6e editie van de Grebbeberg Masters zit er alweer op. HET evenement waarbij de gewond geraakte collegae centraal staat en daar ging dit jaar ook het ingezamelde geld naar toe. Ook dit jaar weer met prachtige weersomstandigheden op de unieke locatie ‘onder aan de Grebbeberg’.

Een heel mooie dag, niet in de laatste plaats door de prima organisatie die hoofdzakelijk in handen was van 43 Mechbrig, onder leiding van brigade generaal Jan Swillens. Zelf een zeer enthousiast sporter en deelnemer aan dit evenement en in zijn kielzog een groot aantal deelnemers meenemend van zijn eenheid.

Uiteraard was er een heel brede samenwerking voor deze dag weggezet; Gemeente Rhenen als eigenaar van het recreatiegebied Kwintelooyen, 43 Mechbrig ,Sportcommissie CLAS, LO&Sportgroep Johannnes Post kazerne, Rode Kruis, Paresto, Stichting 43, MRC Doorn, O&O, Utrechts Landschap en Staatbosbeheer. Hopelijk ben ik niemand vergeten, maar het is natuurlijk fantastisch dat dit op deze wijze gebeurt!
Collega smi Jeroen van Dongen had het stokje overgenomen van Pier Niermeijer en heeft dit met verve gedaan, klasse!

Buiten het feit dat er bijna 100 estafette loopteams waren, het totaal aantal deelnemers van rond de 1600 man, een mooi aansprekend getal! Naast de 4 uur durende estafetteloop, was er ook weer de mogelijkheid om ronde(s) van 35 km op de wielrenfiets te rijden door de omgeving, of te kiezen voor een prachtige ATB route over de Utrechtse Heuvelrug.

Met het gewondenpeloton, dat uit ongeveer 50 deelnemers bestond, gingen dit jaar ook twee rolstoelers mee. Sebastiaan van Nieuwenhuizen  en Ronald van Dort pakten de uitdaging aan om met de wielrenners mee te gaan in hun dagelijkse rolstoel. Dit ook als voorbereiding op hun deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar. Daarnaast gaat Sebastiaan verder: hij wil volgend jaar van Berlijn naar Doorn rollen. Hij wil dit doen om de plek waar hij zijn dienstongeval heeft gehad te herdenken, en in een week tijd naar zijn huidige woonplaats terug te rollen (ongeveer 500 km). Ronald van Dort legde de afstand in 3.20 uur af en Sebastiaan (die ook nog een vest van 8 kg droeg) in 4 uur precies. Ik geef het je te doen om tussen die twee wielen de Amerongse Berg(7%), de Grebbeberg en de Defensieweg omhoog te gaan!

Sebastiaan van Nieuwenhuizen

Van tevoren had ik zo mijn vraagtekens bij deze actie, gezien vanuit mijn trainerschap van de Invictus ploeg. Ook de 4 e keer in voorbereiding op de editie van dit jaar weten deze kanjers me weer te verrassen en dat is prachtig. Respect, kippenvel en een diepe buiging voor alle gewonden (fysiek en mentaal) zijn wat mij betreft altijd op zijn plaats. Dat respect geldt ook voor de winnaar van de Audrey Hepburn trofee, Edwin de Wolf. Deze voormalige Luchtmobiele groepscommandant raakte 24 jaar geleden zijn linkerbeen grotendeels kwijt en heeft zich de afgelopen jaren op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de doelgroep. Generaal bd Bert Dedden reikte deze prijs aan hem uit als voorzitter van de BNMO (Bond van Nederlandse Militaire Dienst- en Oorlogsslachtoffers).

Tot slot van deze prachtige dag overhandigde bgen Swillens de cheque aan de Teamcaptain van de Invictus ploeg 2018, Olympisch rolstoel basketballer Marc van de Kuilen, uit. Met een zeer persoonlijke touch – de toenmalige kapitein Swillens was CC van Marc toen hij gewond raakte - benadrukte de generaal het belang en zijn betrokkenheid bij deze groep gewonden.

De zondag na dit fraaie evenement heb ik gemerkt dat de ATB route goed gebruikt was en dat er geen enkel lintje, of bordje is blijven staan na afloop van het evenement. Het hoge reünie gehalte heb ik als speaker weer als een warm bad ervaren en ik kijk nu al uit naar de volgende editie! Daar hoop ik ook een estafette team van de LO&Sportorganisatie aan te treffen op de deelnemerslijst.

Publicatiedatum: 11 juli 2018