Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


SCHERMTOERNOOI IN ATHENE

Door: Jasper Schout

                      Over sport, cultuur en vriendschap op een buitenlandse Academie
 
Buiten een overvol programma met studie, velddiensten met commandovoering en corpsactiviteiten is er in mijn opleiding op de KMA gelukkig soms nog wel eens tijd voor een sportief uitje naar een kampioenschap. Naast de uitwisselingen met Cranwell, Brussel en Den Helder had ik in de week van 9 t/m 14 april het geluk om de KMA te vertegenwoordigen op een schermkampioenschap in Athene.  Een mooi inkijkje op een Zuidelijke Academie, met een toch wel andere cultuur.

Naast de aangename temperatuur zorgde de gastvrijheid voor een minstens zo warm gevoel.  Drie dagen waren wij bezig met schermen: een trainingsdag, een individueel kampioenschap en een teamkampioenschap. Naast het sporten werd er ruim voldoende tijd genomen om ons de Academie en grote delen van Athene te laten zien.
 
Zo zagen wij op de academie hoe hier fysiek getraind werd. Elke ochtend ochtendsport bestaande uit een rondje van 3km. Een turn/gymnastiekbaan, hindernisbaan en een 50m zwembad zijn maar een kleine greep uit de trainingsfaciliteiten. Daarnaast dienen de 1e t/m 3e jaars zich altijd in looppas over de academie te verplaatsen, zorgen zij zelf 24/7 voor de bewaking van het kamp en is er een gevangenis voor kleine tuchtvergrijpen. Deze hele opleiding doorlopen de cadetten voor slechts 120,- in de maand. Misschien hebben wij het op de KMA dan toch zo slecht nog niet.

Dan de cultuur in Athene. Wij zijn rondgeleid langs monumenten als het parlement, de Acropolis en het Olympisch stadion. (Onmisbaar voor iedereen met een sporthart, lijkt me.) Verder zijn wij op het engste oorlogsschip geweest dat in 2 wereldoorlogen actief is geweest. De leefomstandigheden hier voor de manschappen zetten ook weer aan tot relativering. Natuurlijk was er daarnaast ook ruimte voor 'lichtere' kost als een Souflaki of een Ouzo.

 
Tot slot de sportieve prestaties, want daar kwamen we toch voor. Individueel wisten de Nederlanders al podiumplekken te bemachtigen, zelf was ik de eerste dag helaas minder gelukkig. Bij het teamkampioenschap echter wisten wij ons in een deelnemersveld van 11 delegaties naar de 1e plek te knokken. Naast een hoop inzichten, cultuur en vriendschap dus ook nog een mooie medaille rijker!