Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VETERANENDAG 2018

Door Oscar Prins

Wanneer we alle 26 LO&Sport Veteranen verzameld zijn, opent Jan van den Dool de dag met een toespraak. Trots is hij op zijn mensen die hun thuis verlaten hebben voor een missie. Trots, omdat we ons als individu in het collectief moeten bewijzen, wat moeilijker is dan deelnemen vanuit een groep. Trots omdat we bij elkaar zijn gekomen om ons Dienstvak te vertegenwoordigen.

Kosovo, KVOR1 (Kosovo Force) 1999, Task Force Uruzgan LSD11 (Logistic Support Detachement) 2009, EFP1 (Enhanced Forward Presence) Litouwen 2017, Minat 2010 in de Verenigde Arabische Emiraten,, Dutchbat 3 1995, SFIR-4 (Stabilication Force Iraq) Iraq 2004, Banjaluka 2003 UNMIBH (United Nations Mission in Bosnia and Herzegovina), Kabul ISAF 2010, 2013 (International Security Assistance Force) Lebanon, 1982 UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon),  Bosnia en Herzegovina 2001 SFOR 10 en 14 (Stabilization Force)  Afghanistan Kunduz PTG 2 (Politie Trainingsmissie) 2011, Afghanistan RS 2016 (Resolut Support) en Kirgizie 2002.

Vierentwintig mannen en twee vrouwen leveren meer dan 26 unieke missies en ervaringen op. Soms een, soms meerdere uitzendingen staan op naam. Ieder van ons heeft zijn of haar missie voorbereid en is er voor gegaan om er het beste van te maken in een ver gebied. We hebben achter gelaten wat ons lief was en zijn in het onbekende gestapt.  

Zo zijn we ook bij elkaar gekomen, ieder met zijn eigen gedachte en motivatie. Strak in ons opvallende sport tenue met een speciale badge gemaakt voor deze dag. Joost en Henri hebben in het voortraject goed werk verricht en na alles te hebben doorgenomen en geoefend, zijn we klaar voor de optocht. Samen met 4000 mede veteranen gaan we het parcours van 2700 meter lopen om onze Koning te groeten. 2700 meter lang worden we, door soms wel 4 rijen dik publiek toegeklapt. Een waardering die niet lijkt op te houden door de mensen langs de kant. Het was een bijzondere ervaring om zo te worden ontvangen door de Nederlandse bevolking, door de speciaal genodigden en door onze Koning.

Na afloop geen onvertogen woord. We hebben het goed gedaan en zijn gewaardeerd op een bijzondere wijze voor ons speciale werk. We hebben ons Dienstvak waardig gepresenteerd en zijn trots.

Defensiekrant, Fotoalbum en TV-uitzending
Over de Veteranendag is een speciale Defensiekrant uitgave gemaakt die hier bekeken kan worden.
In ons eigen LO&Sport fotoalbum op Flickr hebben we een twintigtal foto's in een eigen map samen gevoegd. Klik hier om deze nu te bekijken. En waarschijnlijk het mooist op het allerlaatst: vanuit de TV-uitzending van de NOS maakte Johan Bouman een highlights-film, met uiteraard onze LO&Sportinstructeurs in de echte hoofdrollen.

Publicatiedatum: 02 juli 2018