Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

OEFENING TRIDENT JUNCTURE:
EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET KOUDE WERK

Door Robert Meijer, i.s.m. Mike Koelewijn

De NAVO-oefening Trident Juncture is belangrijk voor Nederland. Daarom levert Nederland een forse bijdrage: 2.200 militairen, 4 schepen, 2 helikopters, een tankvliegtuig en honderden landvoertuigen. Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat Nederland zo’n groot aandeel levert aan een NAVO-oefening. Ook is het voor het eerst dat Nederland een grote bijdrage levert op zowel zee als land.
Een team van LO&Sportgroep JPK uit Havelte heeft de koudweertraining georganiseerd. Robert Meijer (LO&Sgp) neemt ons mee in de voorbereidende trainingen, Mike Koelewijn (eenheid) vertelt hoe de trainingen tijdens de oefening bevallen zijn.  

Robert Meijer, Koudweertrainer
Oefening Trident Juncture is er een die indruk maakt. En dat is precies de bedoeling! 50.000 militairen uit meer dan 30 landen komen samen in het koude Noorwegen, in oktober en november. Het is de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Nederland levert een fors aantal militairen en materieel. Het meeste personeel en materieel komt uit Havelte. Het is 45 Pantserinfanteriebataljon van 43 Gemechaniseerde Brigade. Zij maken deel uit van een door Duitsland geleide landbrigade, die in 2019 als flitsmacht van de NAVO het snelst inzetbaar is.

Als voorbereiding op de inzet stonden 3 aspecten centraal: Driving course, schietoefeningen en een koudweertraining voor het uitgestegen deel van het bataljon.

 “Wie in de kou kan verblijven en verplaatsen, kan er ook in vechten. Zo luidt het statement van mountain leader en hoofdinstructeur LO&Sport sergeant-majoor Robert Meijer. Om die eerste 2 'v's onder de knie te krijgen, dompelden de uitgestegen militairen zich letterlijk onder in de kou. Ze lieten hun voertuigen 3 dagen achter en volgden een koudweertraining in de bergen van Rena.” (Citaat uit de Defensiekrant)

Onderwerpen die tijdens deze training aan bod kwamen waren oa: Navigeren, verplaatsingsdrills, kledingsdrills, onderkomens, warmtepakking, gebruik branders, ROEK en rivercrossing.
De derde dag van de oefening stond in het teken van een eindoefening waarbij alle onderwerpen terugkwamen. Een reëel situatie is dat een eenheid tijdens een verplaatsing te maken krijgt met het oversteken van “onbetrouwbaar ijs”., waarbij mensen mogelijk door het ijs kunnen zakken. Het “wakduiken” kwam hier dan ook zeker aan de orde.
Naast deze training hebben we nog 2 teams van de brigade voorbereidt voor de Canadian Patrol. Dit is een verkenningswedstrijd onder winterse omstandigheden in Canada. (En op moment van publicatie nog bezig, vandaar geen reactie van een deelnemer aan deze oefening, red.)

Gedurende vijf dagen zijn de teams in een scenario gezet waarbij zij hun skills en drills moesten laten zien. Deze werd door ons gemonitord samen met een O enT team van de brigade .Scenario’s met oa de volgende onderwerpen wakduiken, rivercross(highline), gewondenactie, CTR (Close Target Recce) en het maken van krijgsgevangenen. Uiteraard eindigde de actie met een speedmars waarbij ze als team alles moesten geven.

We kijken tevreden terug op deze oefening die we als sportgroep prima hebben kunnen ondersteunen. We hebben onze meerwaarde op het gebied van trainen en inzetbaar blijven onder koudweeromstandigheden aangetoond.”

 

Mike Koelewijn, deelnemer oefening Trident Juncture
“De trainingen zoals wij die gekregen hebben, zijn in principe wel toepasbaar in alle landen onder deze omstandigheden. Wat hierin heel kenmerkend was, was toch echt wel het omgaan met onze uitrusting en deze op de juiste wijze inzetten. Hierin heeft de sport juist op ingespeeld.
Het grootste voordeel van de voorbereidende trainingen was dus het juiste gebruik van ons materiaal. Voorbeeld hiervan; een soldaat die overschoenen aan heeft tijdens de wintertraining terwijl hij eigenlijk de grip nodig heeft van zijn kisten en hierdoor dus juist wegglijd. Dit is tijdens de oefening zelf niet meer voorgekomen.

Ook kon ik duidelijk zien dat wij als commandanten bewuster bezig waren met keuzes mbt de keuze welke uitrusting mee te nemen en ons tempo te verlagen.
Nadeel of minpunt: graag hadden wij in de voorbereiding wat meer tactische elementen terug willen zien. Wij hadden er op gerekend dat de Noren ook aanwezig zouden zijn en ons dus heel specifiek, infanterie gericht, informatie konden geven. Dit was dus niet het geval. Ook was het optreden bij nacht niet teruggekomen. Terwijl wij dit wel gewoon doen tijdens een oefening.”

 

Publicatiedatum: 22 november 2018