Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


HEERES BERG FÜHRERS

Door: Joop Groen en Jasper de Jong


Inleiding: René Dekkers

De HBF-opleiding en wat er aan vooraf ging
‘Evolve per factum’ wat vrij vertaald ‘blijvend ontwikkelen door aftasten van grenzen’ betekend, is de lijfspreuk van het Canadese bedrijf ARC’TERYX. Dit bedrijf pretendeert de meest innovatieve research afdeling ter wereld te hebben voor de ontwikkeling van extreme outdoor producten en daarmee in staat te zijn altijd een super kwaliteit te garanderen.         

Deze spreuk -  ‘blijvend ontwikkelen door aftasten van grenzen’ - geldt niet alleen voor ARC’TERYX maar zeker ook voor diegenen die hebben deelgenomen aan het opwerktraject voor de HBF-opleiding, die inmiddels gestart is. De Sgt1 Rob van der Sluis en de beiden Smi’s Jasper de Jong en Joop Groen  zijn in januari 2016 gestart aan een intensief traject dat moest resulteren in de realisatie van de ambitie van C-LO&Sportorganisatie CLAS namelijk; het kunnen beschikken over HBF-capaciteit t.b.v. van het primaire proces, het (fysiek en mentaal) gereedstellen van eenheden. Om het nog uitdagender te maken werd ook nog de wens voor meer HBF-ers uitgesproken en, zoals vaak bij dit soort ambities, op een zo kort mogelijke termijn. Ga er maar aan staan…..!!

‘’Blijvend ontwikkelen”, klinkt de meeste wel bekend in de oren, “grenzen aftasten” waarschijnlijk ook. Voor Rob, Joop en Jasper heeft dit een hele aparte betekenis gekregen. Zij zijn heel intensief begeleid door uiteenlopende specialisten; LOSS, OBT instructiegroep, LO&Sportgroepen, Meteorologische dienst, etc. Allen hadden het doel voor ogen om de deelnemers in leersituaties te brengen die op de grens liggen, of er overheen gaan, met als resultaat een steile leercurve qua kennis en vaardigheden en niet in de laatste plaats een gigantische schat aan mentale  bagage. Dit opleidingsproces heeft hen gevormd tot wat ze nu zijn en zal ze altijd bijblijven. Het zal ze ook kansrijk maken voor een startbewijs voor de HBF-opleiding.

Ik wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de voorbereiding van onze collega’s langs deze weg nogmaals hartelijk danken voor de gigantisch positieve en professionele wijze waarop iedereen zijn bijdrage heeft geleverd. Op naar de volgende fase…. de intest.           

 René Dekkers was Kwaliteits Adviseur Rotsklimmen/Werken Op Hoogte in 2016

HBF ÜBERPRUFUNG 2017

Na een gedegen voorbereiding van 16 maanden, was het afgelopen week tijd voor de intest. Hieronder een kort overzicht van de afgelopen zes maanden voorbereiding en de intest.

Stubaital
Na de bergreddingsmodule in oktober 2016, kwam de winter voorbereiding. Half december zijn we (Rob, Jasper en ikzelf) voor 2 weken naar Stubaital (Oostenrijk) afgereisd om hier het begin te maken voor het winterdeel. Aangezien het niveau op de piste al snel voldoende bleek te zijn, lag onze leerbehoefte meer bij de Alpine toeren in mixed (rots en sneeuw) terrein en ijs. Tevens kon de combinatie gemaakt worden met terreinskiën met uitrusting.

Eind januari zijn we wederom naar Stubaital gegaan, nu voor drie weken. De eerste week stond in het teken om OBT 2 winter basis met 2 ploegen van 104 COTRCIE  mee te draaien. (Sneeuw-) onderkomens maken, routine draaien, overdag basis skiverplaatsingen maken met nadruk op militair skiën, pulken verplaatsen, nachtskiën en uiteindelijk wakskiën. Week 2 hebben we 3 dagen skilessen verzorgd voor 108 COTRCIE. Aansluitend hebben we de resterende tijd met Alpine combitoeren gevuld. Hoogtepunten waren de toer in Kuhtai, tweedaagse over Wilde Pfaff (3458m) en Wilder Freiger (3418m) met overnachting in Becherhaus op 3195m. (OBT = Optreden in Bergachtig Terrein, red.)

Andermatt
In maart zijn we 2 weken naar omgeving Andermatt, Zwitserland gegaan om de eerste week basis skitouren met beginnende skiërs te leiden.  Hierna zijn we met onze begeleiders naar hoger gelegen terrein gegaan, waarbij de Weissmies van 4017m de topper was. Tevens Rob’s eerste 4000-er! In deze week zijn ook leermomenten met sneeuw-/lawine- en weerkunde in de praktijk terug gekomen.

Na deze periode bleek dat onze mede-änwerter vanuit het KCT niet tijdig gereed zou zijn om deel te nemen aan de intest. Hierdoor werd de keuze gemaakt om met Jasper en mij verder voor te bereiden op de intest. Helaas moest Rob hierdoor ook afhaken. Wel hebben we nu met z’n drieën OBT 9 afgerond, wat betekend OBT instructeur.

Arco
De laatste periode in de voorbereiding vond plaats in de omgeving van Arco, Italië. Hier lag de nadruk op het herhalen van de klim- en eenvoudige touwtechnieken van vorige zomer. Tevens zijn we op de terugweg alle mogelijke intest locaties langs gegaan. Met als afsluiting de fysieke test: 740 hoogtemeters over 4,6km binnen het uur lopen. Gezien de 53’ en 55’ konden we beide met een gerust gevoel de tapering off in.

Mittenwald
Afgelopen week was het dan zover om ons te melden in Mittenwald, Duitsland. Samen met 10 Oostenrijkse en 16 Duitse collega’s. Na een ochtend van voorstellen, materiaaluitgifte en administratie, hebben we ingeklommen in de hal. Het telde niet mee als test, maar de drie routes van 4+ tot 6+ waren wel bedoelt om de bewegingsvaardigheid te bekijken. Hierna volgde de theorietoets met algemene alpine kennisvragen. Op dag 2 hebben we de route van de fysieke test verkent. De hierna volgende testen waren standplaatsbouw, een eenvoudige bergredding (lose rolle, flaschenzug of touwverlenging), een route voorklimmen op wrijvingsschoenen en een route voorklimmen op bergschoenen. Dag 3 zijn we vroeg vertrokken naar Hintertux, Oostenrijk om op de gletsjer te laten zien dat we als “flachländer” kunnen skiën. Er werden zelfs 2 skiprofi ingezet om korte bocht op de piste, als in het terrein en de overgang op en naast de piste te kunnen beoordelen. Aansluitend volgde een klauterparcours met stijgijzers en fuhrenpickel door rots, sneeuw en ijs. Een behaakte ijsklimroute van 15 mtr voorklimmen, sloot de dag af. Dan zou de fysieke test de uitsluiting moeten gaan geven wie van ons de cursusplaats(-en) zou gaan benutten. Zelf hadden we prima tijden, maar op één na had iedereen de 740hm binnen de 60’ gelopen. Dus nog steeds in spanning!

Tot de verlossende woorden van de Duitse en Oostenrijkse cursusleiders eruit kwamen, voor beide “Du bist dabei!” Helaas voor 3 Duitse en 3 Oostenrijkse collega’s is er het niet gelukt om de intest voldoende af te sluiten, gelukkig voor ons mogen we alle twee starten!

Dus deze week  (24) zijn we aansluitend gestart met de eerste periode van HBF lehrgang 3 DEU/ AUT sommer 2017 en we proberen om meer van ons te laten horen.

Publicatiedatum: 28 september 2017