Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


INTENSIEVE INVENTIVITEIT

Door: Bauke Visser

                                  De ‘’Pre-Summer Challenge’’

Eerst even voorstellen… Mijn naam is Bauke Visser, 21 jaar jong en mijn grote passie is sport. Zelf heb ik lang aan atletiek gedaan en was op nationaal niveau actief bij zowel het kogelstoten als discuswerpen. Wegens een snowboard ongeluk in 2015 ben ik gestopt met die disciplines op nationaal niveau.

Daarna ben ik meer een allround sporter geworden. Dit komt ook mede door mijn stage bij Bureau Militaire Sport op het Defensie Helikopter Commando, vliegbasis Gilze-Rijen. Vanaf september 2014 tot en met mei 2016 heb ik daar met veel plezier stagegelopen onder leiding van SM v/d Heuvel. Als sportinstructeur kom je in aanmerking met veel verschillende (spel)sporten. Op die manier ben ik dus meer allround geworden, omdat ik in die periode in veel verschillende (spel)sporten heb lesgegeven.

Van af juni 2016 ben ik werkzaam op Bureau Militaire Sport, vliegbasis Woensdrecht als burger instructeur tot januari 2017. In februari zal ik starten aan de MBOL (Militaire Basis Opleiding Luchtmacht) in Woensdrecht om vervolgens de VTO 1 (Vak Technische Opleiding) te doen in Amersfoort voor militair sportinstructeur.

Zoals eerder gezegd is sport mijn grote passie en ik vind het leuk om dit samen en voor mensen te doen. Er is niks mooier dan mensen fysiek en mentaal vooruit te zien gaan, plezier zien hebben en voldoening te zien halen uit sport. Zo zat ik op een willekeurige avond weer eens na te denken om een nieuw trainingsplan voor mezelf te schrijven, zoals ik dat vaker heb gedaan. Maar ik dacht bij mezelf: zou het misschien leuk zijn om een sportieve uitdaging te verzinnen, waaraan veel mensen kunnen deelnemen met verschillende conditionele niveaus?

Van af dat moment ben ik de uitdaging gaan bedenken en uitschrijven. Wat willen de meeste mensen voor hun zomervakantie? Juist: afvallen en fit worden om op het strand te liggen. Daarnaast zijn er ook sportievelingen die altijd houden van een fysieke uitdaging. Het moest dus voor de start van de officiële zomer (21-06) plaatsvinden. Ik had inmiddels beslist dat het een uitdaging van 7 dagen zou worden vanaf zondag 12-06 t/m zaterdag 18-06. Met de doelstellingen: mentaal en fysiek sterker worden, kilo’s kwijtraken, fitter voelen en lekkerder in je vel zitten en aan het einde trots zijn op jezelf en op de prestatie.

Al snel kwam ik op de pakkende naam ‘’Pre-Summer Challenge’’. Om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen had ik een evenement gemaakt op Facebook en gevraagd aan mijn vrienden om ook zoveel mogelijk mensen uit te nodigen voor het evenement. Al snel kwamen de eerste aanmeldingen voor het evenement en begon het een kruisbestuiving te worden.

Het was de bedoeling om in die 7 dagen elke dag een training te doen op eigen niveau, bestaande uit hardlopen, burpees, sit-ups en planken. Per oefening had ik 4 verschillende niveaus gemaakt, zodat deelnemers hun eigen training konden samenstellen op eigen niveau. Bijvoorbeeld 5 km hardlopen, 60 burpees, 20 sit-ups en 2 minuten planken.  Zo zag het schema met de opties er uit:


Hardlopen          :2,5 – 5 – 7,5 – 10km
Burpees              :15 – 30 – 45 – 60x
Sit-ups                 :20 – 40 – 60 – 80x
Planken               :1 – 2 – 3 – 4’

Hardlopen moest in een keer worden afgelegd en bij de krachtoefeningen mochten de deelnemers zelf de series en herhalingen bepalen om zo aan het totaal aantal herhalingen te komen. Deze methode is afgeleid van het CrossFit, wat tegenwoordig erg populair is. Na elke dag schreven de deelnemers hun score op en aan het einde van de week kwam daar weer een totaalscore uit. Deze konden ze dan bekend maken op hun eigen Facebookpagina of/en op de Pre-Summer Challenge pagina aan het einde van de 7 dagen.

Uit eindelijk hebben er bijna 40 mensen mee gedaan en heb ik veel positieve reacties gehad van mensen. Naar aanleiding van de positieve reacties wil ik het evenement volgend jaar weer organiseren, eerder en meer promotie maken om uit eindelijk meer dan het dubbele aantal deelnemers te hebben in 2017.