Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

MIDTERM DAG VTO OFFICIEREN 2018

Door Maarten Groot

Op de voorgrond onze twee aspirant-officieren Roy van der Hammen (li) en Maarten Groot (re). op de achtergrond Marco Fekkes en Joost de Jong vanuit de LOSS.

Op 24 oktober was het dan zover voor de VTO officieren, halverwege de opleiding: de Midterm dag. De opdracht was om een moment te organiseren om stil te staan bij deze dag. Binnen Defensie is het gebruikelijk om tijdens de Midterm dag ´iets´ door midden te hakken of zagen. Vaak is een boomstam hier het slachtoffer van.
Van de vorige VTO lichting hadden we begrepen dat zij een boomstam hadden doorgehakt met een botte bijl en dat het nog een aardige klus was.


De huidige VTO OFF leerlingen zijn beide demolitie opgeleid; vernielen en vernietigen van voorwerpen weten ze wel raad mee. De keuze werd snel gemaakt: die midterm stam moest op een snelle, indrukwekkende manier gehalveerd worden: met explosieven. Daarnaast wilden we een blijvende herinnering aan onze VTO maken op een staalplaat.

De staalplaat vóór de explosie.


De voorbereiding ging snel van start. Opties werden onderzocht om een springterrein, munitie en veiligheidsfunctionarissen te regelen. Ook werden er een mooie boomstam en staalplaat uitgezocht om mee te werken.

Hierna hebben we berekend hoeveel gram springstof er benodigd was voor de boomstam en hoeveel voor de staalplaat. Want eerlijk is eerlijk: iedereen kan boomstammen en staalplaten opblazen. Wat een professional onderscheidt, is het net genoeg springstof toe passen voor het maximale effect en minimale nevenschade.

Op de dag zelf verzamelden we al vroeg in de springput van het ASK (Artillerie Schiet Kamp in ’t Harde, red.). Daar begonnen we met het aanbrengen van de ladingen en het inrichten van het ontstekingspunt. Om 13:00 uur sloten enkele genodigden aan: C-LOSS, VTO-kader en ook onze opvolgers uit de huidige KMA opleiding waren aanwezig.

Na een korte uitleg volgde het aftellen en hebben we in twee detonaties de boomstam doorgesprongen en onze VTO vereeuwigd in een staalplaat. Wij kijken terug op een mooie, eerste helft VTO waarin we veel hebben geleerd over onszelf en de LO&Sportorganisatie. Komende periode gaan we ons meer richten op de toekomstige werkplek en toewerken naar de Proeve Van Bekwaamheid.

Het resultaat vanwege het gebruik van exact de juiste hoeveelheid springstof.


Publicatiedatum: 26 oktober 2018