Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

NIEUWE COLLEGA'S OP KOMST VIA ZADKINE COLLEGE

Door Paul Lindeboom (voorwoord door Rik van Trigt)


Op donderdag 18 april was het dan eindelijk zover. De uitreiking van het felbegeerde diploma MBO4 Coördinator Sportinstructie Training en Coaching voor de klas Doorstromers Paars Partnerschap Zadkine 1 ste wave. Deze Doorstromers (soldaten en korporaals) zijn via een INFOOP en de Niveaumetingdag LO&Sport ruim 2 jaar geleden aan dit traject gestart. Dat dit niet zomaar iets is werd al snel duidelijk tijdens het openingswoord van de Coördinator voor deze doelgroep vanuit het Zadkine: Ruud Bom. In een formele maar toch ook huiselijke setting werd het MBO4 opleidingstraject van ruim 18 maanden uit de doeken gedaan. Daarna volgden nog een aantal sprekers waaronder de Chef Staf van de LO&Sportorganisatie Pieter van der Peet. Hij feliciteerde deze 8 mannen vooral met het bereiken van deze mooie mijlpaal die garant kan staan voor een mooie toekomst binnen onze LO&Sportorganisatie KL. Wij wensen de gediplomeerden veel succes op de KMS en hopen ze daarna snel in de VTO sergeant LO&Sport terug te zien in Amersfoort.

De redactie stelde ter introductie de gediplomeerden de volgende drie vragen: Wat vond je het zwaarste onderdeel/vak van de opleiding? Welk onderdeel ging je het makkelijkst af c.q. lag je het best c.q. had je meeste interesse? Wat was de leukste sportieve activiteit tijdens die 2 jaren (op school of bij je sportgroep)?


Quint Steegstra

Fysieke danwel mentaal zware trainingen zoals wij die kennen bij de Koninklijke Landmacht hebben wij niet ondergaan of ervaren tijdens de opleiding. Wel was het met name het eerste jaar aanpoten om de eindproducten met een goed gevolg af te ronden en alle vakken met een positief resultaat af te sluiten.

Interessante onderwerpen tijdens de opleiding waren vooral de momenten waarbij er, bij de behandelde stof, direct de vertaalslag werd gemaakt naar de werkvloer. Zo werd er tijdens het vak trainingsleer ook met een schuin oog gekeken naar de Military Strength & Conditioning Circle. Ook heb ik veel geleerd van de stages die plaatsvonden in reguliere fitnesscentra, hier werd er vaak met een andere blik gekeken naar bepaalde zaken zoals wij dat bij defensie gewend zijn.

Het tweede leerjaar werd afgesloten op het mountainbikeparcours van de MTB club ‘’Dirty Hill’ in het Bergse Bos. Hier werden een aantal stevige hoogtemeters overwonnen en hebben wij elkaar behoorlijk het snot voor de ogen gereden. Het schijnt zo te zijn dat zelfs Matthieu van der Poel klotsende oksels krijgt van dit parcours.


Johnny Dees
Het zwaarste aan de opleiding vond ik de tijd die ik hierin moest steken. Met name dat ik bijna iedere week meer dan 12 uur in de auto zat, mede omdat ik ervoor had gekozen om niet intern te slapen. Het gevolg was wel dat het ten koste ging van o.a. huiswerk, dat ik deels thuis en in mijn weekenden moest doen. Omdat ik veel aan het reizen was en thuis ook een kleine heb zitten die aandacht verdient, vond ik dit persoonlijk lastig te combineren.

Mijn interesse ligt bij nog steeds bij trainingsleer. Hierin valt altijd wel wat te leren, persoonlijk vind ik de trainingsprincipes een goede basis waarmee je kan trainen en ook opwerken als eenheid dan wel het individu.

De leukste sport activiteiten op school vond ik het uitje naar Papendal waar we ook op de Olympische BMX baan konden oefenen.

De leukste activiteiten op mijn stage plaats (de KMA) waren mijn deelnamen aan de Roparun en het NMK Speedmars. Aan de speedmars heb ik nu twee keer deelgenomen waarvan er een eindigde met een zilveren medaille en een met een gouden.  De Roparun heb ik vorig jaar ervaren als deelnemer, dit jaar ben ik de trainer/ coach van de deelnemers.

 
Sander Verheij
Voor mij persoonlijk het zwaarst waren de REN-vakken (Rekenen, Engels en Nederlands). Dit omdat het een verplicht onderdeel is van de opleiding wat inhoudelijk niet veel met het “vak” te maken heeft. Ook waren dit lange theoretische dagen waarbij we de hele dag in het lokaal zaten.

Waar voor mij de meeste interesse lag, was bij trainingsleer en anatomie, met de daar bijbehorende praktijkmomenten zoals het lactaat meten, mountainbiken en het vertalen van trainingsprincipes naar de praktijk.

De BMX-clinic op Papendal (foto) was erg gaaf om te doen tijdens de afsluiting van het eerste schooljaar. Ook de eigen vaardigheid mountainbiken vond ik erg leuk om te doen. Op de sportgroep waren de mooiste momenten het ondersteunen in klimactiviteiten en MZV lessen. Ook het organiseren van een evenement zoals de Nieuwjaarsloop of een sportdag was erg leuk en leerzaam om te doen!


Roy Sterling

Eigenlijk heb ik niet specifiek een onderdeel of vak echt zwaar gevonden. Het was in het begin vooral even mentaal schakelen om weer de schoolbanken in te gaan. Na 5 jaar paraat te hebben gewerkt en altijd bezig te zijn geweest met skills en drills, was het vooral zwaar om weer de boeken in te duiken en de concentratie op te brengen in de lessen.

In de beginfase zijn we vooral bezig geweest met eigenvaardigheid: volleybal, mountainbike, badminton en nog meer spel sporten. Deze lessen gingen mij goed af aangezien ik veel affiniteit met spelsporten heb.

Het is altijd moeilijk om specifiek iets aan te wijzen, maar met de klas was de afsluiting van het eerste jaar de leukste activiteit. Deze dag zijn we sportief bezig geweest op de BMX baan Papendal en lekker wezen kicken in Amersfoort. Deze dag werd natuurlijk ook gezellig afgesloten met lekker uit eten.
Op de sportgroep is kan ik niet specifiek 1 moment aanwijzen. Het gevoel bij de sportgroep GMK is gewoon goed. Er is een goede balans tussen hard werken en ontspanning (kicken en foamenJ). Doordat er een goede balans is het ook altijd gezellig.
Toch nog 1 moment/regel die er uit springt: De gebaksregel binnen de sportorganisatie....


Bram Koesen

 “Zwaar” wil ik het niet noemen maar de REN vakken (Rekenen/Engels & Nederlands) waren toch weer even een eye-opener na een aantal jaar. Waarbij ik echt weer even in de materie moest duiken.

Gezonde leefstijl & Fitvak A+B waren op het lijf geschreven voor mij, aangezien ik aardig kracht georiënteerd ben en een gezonde lifestyle met de daarbij horende voeding hoog in het vaandel heb staan.

Eigenlijk waren er hoopjes leuke sportieve activiteiten de afgelopen 2 jaar, maar de activiteiten  die er echt uitsprongen waren:
-De klim oefeningen op de Marcor Bulk (een boot in de haven van Rotterdam). Een oefeningen waar ik erg veel van heb geleerd op het gebied van WOH. En die daarbij ontzettend leuk is om te draaien!
-De wapen dag van het Regiment Genietroepen (foto). Een jaarlijks evenement voor alle genisten van de KL, waarbij de sportgroep de gehele sportmiddag organiseert.


Kelvin Ruijgrok

Het is niet zo dat ik een bepaald vak echt zwaar vond. Wel heb ik veel leerwinst kunnen en moeten behalen bij het plannen van evenementen. Hier had ik zelf nog weinig ervaring mee. Hier viel dus nog veel te leren.

Mijn interesse gaat uit naar bewegen. Dus de meeste praktijkzaken gingen mij wel goed af. Ook heb ik voor voeding meer interesse dan andere vakken. Neemt niet weg dat de rest ook interessant was.

Zoals eerder beschreven vind ik praktijk altijd erg leuk. Zo ook de verschillende activiteiten die wij met school hebben ondernomen. Het diverse aanbod van praktijk op verschillende locaties was voor mij juist het leukst en leerzaamst.


Marvin Boot

Het zwaarst voor mij was het vaak fitnesstrainer B. Dit vooral omdat het einde van de opleiding in zicht was, het geen verplicht vak was en er veel kennis voor nodig is. Uiteindelijk heb ik hier erg veel tijd aan besteedt maar het toch met een goed resultaat afgerond. Dit is ook het enige vak dat niet iedereen gehaald heeft.

Trainingsleer, rekenen en evenementenorganisatie vond ik het makkelijkst. Voor rekenen heb ik goed gescoord op het examen, trainingsleer vind ik nog steeds erg interessant en je kunt je hier in blijven verdiepen en evenementenorganisatie ging me goed af door de sterke voorbereiding.

Het leukst was het om met John de Graaf mee te gaan naar het NMK Zaalvoetbal (als speler) en met school het schaatsen bij FlevOnice of mountainbiken in Bergschenhoek.


Publicatiedatum: 10 mei 2019