Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

MARK HENDRIKS: EERST GESLAAGDE TSAC LO&SPORTINSTRUCTEUR

Door Paul Lindeboom

Mark Hendriks: sterk baasje

Op het Defensie Intranet lazen we medio april dat Mark Hendriks de eerst geslaagde LO&Sportinstructeur was, die de TSAC-F (Tactical Strength and Conditioning Facilitator) opleiding succesvol afgerond had. Weer een stapje verder op weg in het Professioneel Trainen, en een stap dichterbij een zeer interessant interview.

Mark, wat vond je in zijn algemeenheid van de opleiding, de documentatie, de kennis en vaardigheden van de instructeurs, de variatie, het “studietempo”, etc, etc.
“De TSAC-Practitioners week is me zeer goed bevallen. De kennis en vaardigheden van de instructeurs, Dr. Brent Alvar en Dr. Jay Dawes, waren van erg hoog niveau en er bleef geen vraag onbeantwoord. Tevens hielden ze rekening met een voor hun internationaal gezelschap. De afwisseling theorie/praktijk was prima. Naar mijn mening beseften de instructeurs pas na dag 1 dat ze niet te maken hadden met leken, maar met sportinstructeurs die al een tijdje in het vak zitten en al een of meerdere sportopleidingen gevolgd hebben. Dit pakten ze goed op in dag 2 en creëerden meteen wat meer diepgang.

De documentatie die we verkregen was behoorlijk. Naast twee 700 pagina’s tellende Amerikaanse boeken kregen we ook nog een groot boek waarin de complete PowerPoint presentatie van de instructeurs stond en waarbij je de theorieboeken als naslagwerk kon gebruiken.”

TSAC opleiding met praktijkvoorbeelden

 

Wat vond jij zelf het leukst of meest interessante onderwerp?
“Het meest interessante onderwerp vond ik het Power-gedeelte. De combinatie van kracht en snelheid waarbij ook coördinatie een rol speelt, was goed om dieper in te duiken. Verder vond ik alle praktijkgedeeltes interessant. Er was veel herhaling, maar doordat er een breed aanbod aan oefenvormen was, gaf het ook weer vernieuwing voor de invulling van lessen die we nu geven. Het onderwerp Recovery sprak me in eerste instantie het minst aan, echter hebben we de foamroller leren kennen en dit is voor mij sindsdien een vast onderdeel na iedere training geworden. Scheelt me een hoop spierpijn ;)!”

Geen spierpijn meer na een OL-wedstrijd!


Was je goed genoeg voorbereid op het examen? Hoe ging dat overigens in zijn werk: gewoon klassikaal in de banken zitten en antwoorden noteren?
“Tijdens de 1e vooropkomstdag op de EVN kregen we twee 700 pagina’s tellende boeken overhandigd van de Essentials of Strength and Conditioning waar alle materie in stond die behandeld zou worden tijdens de TSAC-P cursus.

In eerste instantie zou tijdens deze Practitioner-week het theorie-examen op de vrijdag afgenomen worden. Dat was voor mij meteen al een reden om zo snel mogelijk de boeken in te duiken, aangezien alles in het Engels was en ik niet van last-minute werk houd.

Voordat de cursus begon, had ik de boeken al doorgenomen en voorzien van tientallen Post-it papiertjes met de highlights erop.

Tijdens de Practitioner-week bleek dat het examen binnen 120 dagen na start cursus behaald moet zijn, dus we hadden nog wat tijd om te studeren. We hadden tevens de beschikking over een TSAC-F Pocket Prep applicatie waar honderden multiple choice vragen op stonden, ter voorbereiding op het TSAC-F examen.

Na de boeken twee keer bestudeerd te hebben en alle oefenexamens op 90-95% te scoren dacht ik dat ik klaar was voor het examen, en dat is gelukkig gebleken!

Een advies voor de overige TSAC-F kandidaten; zorg dat je die 40 voorgeschreven studie-uren krijgt van je C en benut deze want persoonlijk vond ik het, ondanks de vele uren studie, een zwaar examen.”

Het felbegeerde diploma, opgesierd met indrukwekkend mooie cijfers.


Klopt mijn aanname dat je de module “Nutrition” de moeilijkste vond en “Exercise Technique” de makkelijkste?
“Als je naar mijn examenresultaten kijkt zou je dat wel kunnen stellen ja, echter ‘dacht’ ik qua voeding aardig onderlegd te zijn
J! Hier heb ik daarom ook wat minder aandacht aan besteedt en de focus meer gelegd op andere thema’s omdat hier in verhouding meer vragen over gesteld zouden worden. Excercise Technique vond ik inderdaad relatief makkelijk omdat hier veel anatomie, en bewegingen in de welbekende bewegingsvlakken bij komen kijken, wat me wel ligt. En tijdens het examen een keer van je stoel afkomen om een oefening visueel te maken is ook meerdere keren voorgekomen.

De praktijk uit de cursus heeft ook wel bijgedragen aan een hogere score op dit onderdeel, aangezien er behoorlijk op houding werd gefinetuned.”

Nog meer praktijk

 
Hoe of wanneer ga je het geleerde in de praktijk brengen? Of anders gesteld: kun je de TSAC-vaardigheden al gaan toepassen?
“Eind augustus hebben we de TSAC evaluatie en hier gaat ook gebrainstormd worden hoe we hier het beste invulling aan kunnen geven op de LO&Sportgroepen. Zelf hebben we het op de LO&Sportgroep al gehad met de adjudant O&T en de HI’s van de betreffende clusters. Middels meerdere bijscholingen van zowel theorie als praktijk gaan we ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk kennis overgedragen wordt en dat we het toe kunnen gaan passen in de praktijk. Ik denk dat we al aardig op de goede weg zijn met onze LO&Sportorganisatie, en ik denk dat TSAC een welkome aanvulling is op onze Military Strength and Conditioning Circle.”

Publicatiedatum: 28 april 2018