Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

SLIMMER TRAINEN

Conditietrainer Errol Esajas en zijn Sledgehammer

Redacteur Jan Kasper maakte ons attent op een interview op de site www.oldstars.nl walking football. Wil Maaswinkel zag overeenkomsten in een interview met oud-atleet en performance trainer Errol Esajas in de Volkskrant van 30/8/2018. Het leverde dit artikel op.

"Als je iets maar vaak genoeg doet, wordt je er vanzelf beter in"

Het klinkt plausibel en er zit een kern van waarheid in. Maar als je het optimale uit je mogelijkheden wil halen, moet je slimmer trainen!

Meer trainen dan je tegenstander

In een interview met oud-atleet Eroll Esajas klinkt dat dubbele ook door. Esajas zegt: "Ik leerde in de atletiek: als mijn tegenstander vijf keer traint, train ik zes, zeven keer". Verderop in het artikel zegt hij: "Atletisch vermogen is de basis. Die slaan trainers vaak over. Ja, ze sturen hun pupil naar de sportschool, beetje duwen aan fonkelnieuwe apparaten. Veel te eenzijdig. Mobiliseer dat lijf in plaats van het stijver en logger te maken".

Kiki Bertens

Esajas is één van de trainers die zich, sinds 3,5 jaar, ontfermen over het fysiek van toptennister Kiki Bertens. Er is veel geschreven over de mentale groei die zij heeft doorgemaakt. Maar zeer zichtbaar is ook haar verbeterde algemene motoriek. Ze is mobieler, leniger, sneller en fitter. Ze draait sneller, ze sprint sneller en is beter in balans. In een eenvoudige crosssfit accommodatie in Rotterdam is keihard gewerkt voor dit resultaat.

Stuiterbal grijpen

Het kostte Bertens coach Raemon Sluiter de nodige moeite om de tennister naar het SPCR (Sport Performance Center Rijnmond) te krijgen. Maar nu sprint ze fanatiek heuvels op, doet duurlopen, slaat met een sledgehammer op autobanden en probeert een rondspringende gedeukte stuiterbal te grijpen. Esajas grijnst: "in het begin greep ze steeds naast die stuiterbal. Nu is ze onverslaanbaar. Alle atleten, en daar zitten professionals tussen, zijn minder snel".

Veelzijdig bewegen

Meer aandacht voor een veelzijdig motorisch fundament is hot. In de LO&Sport is veelzijdig bewegen altijd al de basis geweest. Denken vanuit de grondvormen van bewegen is een uitgangspunt. Het enthousiasme voor veelzijdige activiteiten, terreinwerk, hindernisbaan, crossfit en het ASM (Athletic Skills Model) bij LO&Sportinstructeurs is logisch. Al die activiteiten focussen op de kwaliteit van bewegen.

René Wormhoudt, bij wie het ASM idee ontstond, werd kortgeleden geïnterviewd. Hij is één van de promotors van "Walking football". Hij antwoordt in dit interview op de vraag ‘welke basisgedachte zit er achter het ASM?’

Oplossend vermogen differentiëren in beweegvormen

“Het model stimuleert zowel de lichamelijke als de cognitieve vaardigheden van sporters. Kortom, het verbetert beweegskills. ASM bevat oefenvormen die afkomstig zijn uit judo, atletiek, turnen en gymnastiek. Judo leert je vallen en hoe je met de krachten van anderen om gaat. Turnen verbetert de ruimtelijke oriëntatie en de souplesse. Gymnastiek helpt bijvoorbeeld gooien en vangen in spelvormen te stimuleren, waardoor de totale balans verbeterd. De beweegvormen moeten ertoe leiden dat de coördinatie van sporters vooruit gaat en dat het oplossend vermogen omhoog gaat. Het ASM stelt trainers in staat om veel af te wisselen met de oefenvormen. Voetbaltrainers worden vooral opgeleid met de gedachte: als je beter wilt voetballen, moet je meer voetballen".

We zijn weer terug bij: "Als je iets maar vaak genoeg doet, wordt je er vanzelf beter in".

Het hele interview met René Wormhoudt lezen? Klik hier.

Publicatiedatum: 03 september 2018