Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

RIK IN DE TWEEDE KAMER

Door Rik van Trigt

Rik in DT1 in de Tweede Kamer

Op maandag 10 september 2018 is de kapitein Rik van Trigt van de LO&Sportorganisatie namens Defensie in gesprek geweest met de leden van de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) van de Tweede Kamer. Doel van gesprek was de commissie meer inzicht te geven  in de meerwaarde van vakleerkrachten op scholen voor kwalitatief hoogwaardig bewegingsonderwijs en in de effecten van het dalende niveau van bewegingsonderwijs. Op intranet stond een wat meer algemeen artikel, hieronder lees je de mondelinge presentatie (pitch) van Rik.

“Tsja, en daar zit je dan, net voordat je dè pitch mag maken voor de commissie.
Ik heb de anderen zien stuntelen met het voorlezen van tekst maar ik heb ze ook mooie anekdotes horen maken over Cruijff (buitenspelen moet een verplicht vak op school worden) en het voetbal. Dat kan in mijn pitch een mooie brug worden naar onze standpunten, dus even een ‘reset’ in het verhaal en dan bijna van start. Eindelijk mag ik onze gezamenlijke punten namens Defensie op tafel gooien…Heerlijk.

Na de gebruikelijke bedankjes naar de voorzitter, de commissie en de tribune (Michael van Praag zat daar ook tussen) ben ik begonnen met mijzelf te introduceren:

Michael van Praag, oud-voorzitter van Ajax en de KNVB.

‘Ik ben de kapitein Rik van Trigt en ik ben mijn hele leven lang al zeer gelukkig aan het werk binnen Defensie en in de LO&Sportorganisatie van de Landmacht. Wij van de LO&Sportorganisatie Landmacht zorgen ervoor dat wij deze Landmacht fit en inzetbaar houden voor haar taak, waar dan ook ter wereld ingezet. Van Soldaat tot Generaal, wij zorgen ervoor dat zij fysiek en mentaal inzetbaar blijven.
Even terug naar mijzelf, dat ik mijn leven lang naar tevredenheid werk komt ook dat ik als kind ben opgegroeid in een Klein Boerendorpje in Zevenhoven. Een gelukkige jeugd, niet in de visie van Cruijff maar in de visie van Rik van Trigt. Een jeugd met veel voetbal, schoolplein spellen en vooral met elkaar door de polders struinen. Diezelfde onmetelijke polders om goed doorheen te fietsen en een goede ‘gymleraar’ met verstand van zaken. Die jeugd heeft mij geschikt gemaakt voor mijn toekomst bij Defensie. Bij Defensie heb ik mij vanaf het begin thuis gevoeld, prachtig werk en vooral met elkaar doelen bereiken en heelhuids weer thuis komen, geweldig toch?
Toch zie ik in ons prachtige werk in de loop der jaren problemen komen om geschikt personeel binnen te krijgen. Dat komt overigens niet alleen door onze niet lekker lopende cao - dit was een grapje, zeg ik maar snel (de commissie lacht, zij gaan volledig mee in het verhaal dus er even een schepje bovenop) -, het probleem zit er onder andere in dat het binnenkomende, goedwillende personeel in de beginsituatie niet fit genoeg is. De ontwikkelcurve, fysiek en mentaal, moet te progressief zijn in een te kort tijdbestek. Dit met alle blessures en uitval van dien.

Militairen met overgewicht

Binnen onze LO&Sportorganisatie heeft al ons goed opgeleide personeel minimaal MBO-4 (CIOS) of HBO (ALO) maar desondanks lopen wij toch tegen de volgende problemen aan. De aspiranten komen binnen met problemen in het vaardig bewegen, 30% van de uitvallers heeft overgewicht, een slecht uithoudingsvermogen en vind samenwerken een probleem. Deze gegevens zijn door onze wetenschappers, die bij ons als ‘Fieldlabmanagers’ werken tot ons gekomen. (Ik heb even kort de samenwerking uitgelegd tussen de Trainings Geneeskunde & Trainings Fysiologie (TGTF, waar ik 4 jaar heb gewerkt), de Fieldlabs en de LO&Sportorganisatie.)
De militair moet beschikken over de juiste Kennis, Vaardigheden en Houding om de taak te kunnen uitvoeren. ‘Kijk’, onze taak als Defensie is niet belegd in, met alle respect een “voetbalwedstrijdje” (even naar Michael van Praag kijken op de tribune...heerlijk). Wij moeten in het hoogste geweldspectrum de juiste dingen doen: winst of verlies is leven of dood. Dus bij ons gaat het echt ergens om. Wij moeten in basis startende militairen krijgen die daarvoor in bepaalde fases in hun leven de juiste fysieke en mentale prikkels krijgen. Zodat zij daarna bij ons de juiste trainingen kunnen krijgen om uiteindelijk succesvol te zijn. De vakleerkrachten Lichamelijke Opvoeding in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen ons daarbij zeker helpen! Want motorisch scholen moet in de pré puberale fase gebeuren. (Erik Scherder, de bekende hoogleraar knikt instemmend en gebruikt dit later weer “katalyserend” in zijn betoog. Fantastische, inspirerende kerel overigens.) Als je dan ook nog naar de bewegingsrichtlijnen 2017 kijkt, dan zie je dat het in het voortgezet onderwijs helemaal bedroevend is - ik wijs even naar het uitgedeelde formulier waarin dat haarscherp beschreven wordt -, en dat maakt de situatie om aansluiting voor ons te krijgen nog lastiger’.

‘Als laatste wil ik aangeven dat wij binnen de landmacht 6 clusters hebben van fysiek belasten: 1 is het laagste en 6 de zwaarste belasting cluster. Deze zorgvuldig ingerichte clusters zijn er niet voor niets. Zij zijn er onder andere voor dat het personeel het werk aankan en dat zij fysiek niet zwaar overbelast/”uitgehold” worden. Als wij cluster 1 personeel op cluster 6 belasten dan leidt dat op korte termijn tot blessures maar op lange termijn tot fysiek niet meer te belasten mensen voor de maatschappij. Dat er nu een OPCO is dat cluster 0 (?) binnen haalt om toch maar personeel binnen te harken is een zeer slecht signaal naar alle partijen en zeker naar het personeel zelf die daar centraal in staat’.

‘Moed, Toewijding en Veerkracht zijn mooie woorden maar dan wel met het juiste materiaal. Met materiaal bedoel ik in deze natuurlijk de mens. De mens die net zoals ik een fantastisch leven heeft en die het werk fysiek en mentaal aankan. Dat de vakleerkrachten LO daar een steen aan bij dragen lijkt mij na ons betoog duidelijk’!

(Hè jammer, het is alweer klaar, wat is dit toch gaaf om te doen.)

Professor Erik Scherder

De voorzitter zat al een paar keer naar haar klokje te wijzen dus ik was wel iets over mijn spreektijd heen. In de vragenronde daarna waren er helaas geen vragen meer voor Defensie. Ik heb nog wel een paar keer tijdens Erik Scherder’s betoog een paar mooie “inkoppertjes” kunnen doen die ons verhaal alleen maar sterker maakte."

Publicatiedatum: 15 september 2018 

P.S. Degenen die Rik kennen, zullen weten dat zijn presentatie met vuur en vlam gegeven werd en dat hij een gepassioneerd presentator als professor Erik Scherder naar de kroon steekt. Hij ontving vanuit de Commissie van OCW dan ook het volgende bedankje:

prikkelend bedankje