Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW MET ARNOLD 'BIMS' HOFSTÉ

Door André Wijnberger

Medio 2018 werd Arnold Hofste de 6e actief dienende Luitenant-Kolonel van ons Dienstvak LO& Sport. De bevordering van Majoor tot Lkol was gekoppeld aan zijn nieuwe functie van Hoofd Bureau Internationale Militaire Sport.

Dat gebeurde na afloop van het Militaire Wereldkampioenschap Wielrennen, waar ik als speaker de opening en sluiting vocaal mocht ondersteunen.Toen al de afspraak met Arnold gemaakt op korte termijn een interview te plannen. Die werd wat opgerekt, maar aan het begin van 2019 hebben we toch samen een moment kunnen prikken om de afspraak na te komen. Een gezamenlijke hobby die Arnold en ik delen is waterpolo. Net als recent met Paul Lindeboom ook dit keer dus weer wat gespetter, al hebben we niet tegen elkaar gespeeld. Dat was voor Arnold misschien ook maar beter …...

Carrière in Vogelvlucht

Ik begin met het kort voorstellen van Arnold Hofste, aangezien hij met name voor de jongere collegae misschien niet bekend is. Voor deze functie als HBIMS, was hij namelijk plaatsvervangend HBIMS en daarom al 3 jaar buiten de LO&Sportorganisatie werkzaam. In 1986 begonnen als dienstplichtig LO&Sportinstructeur met de ALO al op zak. Na de opleiding aan het OCLO ( huidige LOSS) in Ossendrecht geplaatst op de Legerplaats bij Oldebroek.

Hij vond het mooi werk en pakte de kans om beroeps te worden, daarvoor ging hij naar het toen nog bestaande Opleidings Centrum Officier Speciale Diensten in Breda. Zijn eerste plaatsing als Sportofficier was op het Opleidings Centrum Infanterie te Harderwijk. Hij werkte daar samen met onder andere Johan Bouman en Eric Hoek. Via een groot aantal functies in verschillende regio’s en een aantal Staf functies dus terechtgekomen in Utrecht.

Internationale circuit

Al vanaf 1992 is hij betrokken bij de Internationale Militaire Sportwereld. Hij nam destijds het stokje over van majoor Jaap de Groot, als Chef d’Equipe bij de militaire ploeg zwemmen / waterpolo. Voor de jeugd onder ons: in het verleden (wat worden we oud, hè?) hadden we naast de zwemploeg ook een militaire waterpolo Equipe, waar eerder genoemde Eric Hoek en ondergetekende ook deel van uitmaakten.

Arnold heeft als lid van de Technische Commissie het record binnen CISM, omdat hij tot 2018 hierbij betrokken is geweest. “Binnen dat wereldje heb ik in de loop der jaren heel mooie en hechte vriendschappen opgebouwd, die nog steeds bestaan. We gaan jaarlijks met een aantal internationale koppels een week op vakantie in steeds een ander land” , zo vertelt Arnold. Zijn Duitse collega Heiko Wömperer, momenteel Chef Staf op de Bundeswehr Sportschule te Warendorf, is daar een mooi voorbeeld van.

Wereldspelen

Sinds 1995 bestaan de Militaire Wereldspelen, die eerste editie was in Rome destijds. Inmiddels staan de volgende (7e) al voor de deur, die vinden in het najaar in China plaats. Van de 6 edities tot nu toe, heeft Arnold er 4 meegemaakt, en de mooiste editie (wat hem betreft) was in 1999 in Zagreb. Daar waren de accommodaties allemaal binnen loopafstand gesitueerd, wat een echt  ‘Olympisch dorp’ gevoel teweeg heeft gebracht bij hem. In zijn huidige functie is Arnold verantwoordelijk voor maar liefst 22 verschillende Nationaal Militaire Teams. Er zijn tot nu toe al veel convenanten met de ploegen opgemaakt en hij wil het liefst op 1 mei aanstaande de meeste deelnemers aan de 7 e MWS bekend stellen. Een paar ploegen kunnen daarna nog aanhaken, omdat zij later nog vormbehoud mogen tonen. Op 18 juli moet echter de final entry bij de organisatie in China binnen zijn.

 

Hoogtepunten

Vanuit zijn ervaringen van de laatste paar jaren geeft Arnold aan dat wat hem betreft het MWK Golf in 2017 en het MWK Wielrennen vorig jaar functionele hoogtepunten zijn geweest. Beide nogal verschillend qua beleving en exposure, maar heel erg goed geslaagde evenementen. De chemie bij het wielrennen in combinatie met het bekende criterium in Chaam was ook erg bijzonder. Met een trotse glimlach geeft hij aan dat het BIMS met maar liefst 400 mensen de 22 Teams in bedrijf houdt, die hun taak als vrijwillger uitvoeren om Nederland internationaal te vertegenwoordigen in CISM verband.

Doelstellingen

Natuurlijk heeft hij in zijn laatste functie nog een paar doelstellingen voor zichzelf gedefinieerd. Hij wil graag de PR en Marketing van het BIMS naar een hoger plan brengen, waarvoor al diverse inspanningen zijn verricht: het verbeteren van de Intranet site en de FaceBook pagina, het voorbereiden van Instagram en de aanwezigheid van een beroepsfotograaf bij de Nationale Militaire Kampioenschappen. Daarnaast wil hij graag door inzet van het Defensity College een systeem opzetten om de beste sporters binnen het militaire personeelsbestand te traceren en vervolgens te interesseren voor een Militair Team. Dat doet hij samen met een zeer ervaren en enthousiast team: Majoor Twan Relou is zijn plaatsvervanger en verder maken Manon Bonsen- Goedemans, Patricia Brok, Linda van Kruisbergen, Hen Blikman en Mark Zonneveld er deel van uit. Zij zorgen voor de randvoorwaarden rondom de teams en de evenementen in zowel binnen - als buitenland . Wil je meer weten over het werk dat zij doen, ga dan naar de website van het BIMS: www.facebook.com/militaire.sport


Arnold sluit dit interview af, door heel nadrukkelijk aan te geven dat hij nog steeds heel veel energie krijgt van het werk dat hij doet! Dankjewel voor je openheid Arnold en ik weet zeker dat onze paden elkaar blijven kruisen de komende jaren.

Pubilcatiedatum: 27 januari 2019