Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

NIEUW IN DE LO&SPORTORGANISATIE:
INNOVATIEMANAGER HARALD KRAAIJ

Door Paul Lindeboom (i.s.m. Jan van den Dool)

Voorwoord C-LO&Sportorganisatie, Jan van den Dool: “In 1990 werd ik als jonge LO&Sportofficier chef d'equipe van het CIOR-vijfkampteam. De CIOR-vijfkamp week duidelijk af van de reguliere militaire vijfkamp. Ten eerste werd alles in een team van drie personen gedaan: bij het schieten schoot één ploeglid met pistool, één met geweer en één met mitrailleur. De hindernisbaan en zwemhindernisbaan werd met de ploeg afgelegd en de tijd van de laatste telde. Het handgranaatwerpen was geïntegreerd in het lopen, wat geen cross was maar een soort mix van oriënteren en parcours militair. Daarnaast bestond de CIOR-ploeg uit reserve-officieren: dienstplichtig officieren die meestal al lang afgezwaaid waren - we trainden ook altijd in het weekend. Binnen het team zat één afwijkende deelnemer: de cadet-sergeant Harald Kraaij. Harald was dienstplichtig officier geweest en had daarna gekozen voor de KMA. Zo lang hij nog op de KMA zat mocht hij meedoen met het CIOR.

Het was bij CIOR de kunst om een uitgebalanceerd en ingespeeld teams te maken, met atleten die elkaar ondersteunden en weinig verschilden in prestatie. Het feit dat Harald deel uitmaakte van het CIOR-team dat in 1992 kampioen werd (van alle NATO-landen + nog een aantal andere landen) geeft al aan dat hij sterk was op alle onderdelen van de vijfkamp. Zijn pistoolschieten was echter uitzonderlijk. De CIOR-proef bestond uit de onderdelen snelvuur en precisievuur, beide op 25 meter en bij beide met negen patronen. Ik kan me een toernooi in de Verenigde Staten herinneren waar de jury bij Harald bij het precisie-schieten slechts acht treffers op de schijf terug kon vinden. Het schieten van een tien kwam niet zo vaak voor maar in dit geval had Harald één acht, één negen en zes tienen geschoten. Omdat het gat in de tien door die zes treffers zo groot was, nam de jury uiteindelijk aan dat de missende treffer ook door dat gat was gegaan. Het is de enige keer geweest dat ik heb meegemaakt dat een treffer zo werd geaccepteerd.

Ik ben er van overtuigd dat het aannemen van Maj (res) Harald Kraaij als innovatiemanager ook een schot in de roos is.”

Foto uit de Zandloper

 

Wat is globaal de hoofdtaak van een innovatiemanager? En wat zie jij als het mooiste of succesvolste voorbeeld uit je carrière om dit beeldender te schetsen voor de lezer?
Harald: "In algemene zin zou ik er voor willen zorgen dat we innovatie planmatiger benaderen. Dat houdt onder meer in dat we binnen en buiten de LO&S organisatie beter weten waar we ons op het vlak van vernieuwing mee bezig houden, en aan welke doelstellingen dat bijdraagt. Daarnaast wil ik graag werken aan een helder innovatie-proces waarin keuzes worden gemaakt waarmee we stoppen, doorgaan of starten. Verder vind ik het belangrijk dat we de juiste personen en of/partijen (in- en extern) betrekken bij vernieuwing omdat de benodigde kennis niet alleen binnen de LO&S organisatie aanwezig is.

Bij mijn vorige werkgever heb ik een digitaal (open)innovatie platform geïntroduceerd waarmee nieuwe ideeën ontwikkeld kunnen worden. De kern was dat in korte tijd op basis van een specifieke vraagstelling alle deelnemers aan het platform uitgenodigd werden om hun ideeën te delen en elkaars ideeën te verrijken en te combineren. Het platform stond open voor (geselecteerde) personen van binnen en buiten de eigen organisatie. Op die manier werd tijdelijk alle creatieve energie gemobiliseerd en gericht om tot een gewenste oplossing te komen."


Hoe ben je met de LO&Sportorganisatie (in hernieuwd) contact gekomen? Hoe is je aanstelling in zijn werk gegaan en hoe ziet je aanstellingsopdracht op hoofdlijnen er uit?
Harald: "Ik heb als reservist meer dan 20 jaar militaire 5-kamp gedaan en Jan van den Dool was begin jaren ’90 mijn trainer van de CIOR-ploeg. Vorig jaar september kwam ik Jan tegen bij een CIOR-reünie en hij vertelde me waar hij met innovatie naartoe wilde, dat bleek te matchen met mijn interesses en achtergrond. Ik ben 15 jaar werkzaam geweest als (strategie en beleid) adviseur met bijzondere aandacht voor kennis- en innovatiemanagement. Toen eind maart groen licht kwam uit de LO&S organisatie hebben we de overgang eigenlijk binnen een maand geregeld. Ik werk het komende jaar 32 uur per week voor de LO&S en heb daar veel zin in. Dat is in beginsel vanuit Amersfoort maar ik verwacht ook regelmatig het land te doorkruisen."

Harald (2e van links) tijdens de Tri-Ambla 2017

 

Heb je al eens eerder een opdracht bij een sportieve werkgever vervuld en/of denk je dat je sportieve achtergrond hierbij een pré is? Heb je al een idee hoe je komende maanden er uit gaan zien?
Harald: "In 1994 heb ik de KMA afgerond en daarna bij 13 Paluabt en 11Infbat gediend voordat ik in 1998 de actieve dienst heb verlaten. In 1995 heb ik nog een jaar deel uitgemaakt van de CISM 5kampploeg. Sporten is mijn passie en ik denk zeker dat het een pré is omdat ik uit ervaring weet hoe belangrijk het is om een goede fysieke en mentale fitheid te hebben om te kunnen presteren. De komende tijd ben ik in eerste instantie bezig om me in te lezen en contacten te leggen. Ik zal diverse sportgroepen in het land bezoeken om me een beeld te vormen van de huidige stand van zaken. Het is fijn om te merken dat ik nog veel mensen in de organisatie ken en me welkom voel."

(zwaar) beeld uit de AWRS Nordic Islands

 

In de vorige vraag had ik het over je sportieve achtergrond. Wat was daarin je mooiste prestatie? En hoe zien je huidige sportieve activiteiten er (nog) uit?
Harald: "In de CIOR militaire 5kamp heb ik met mijn team in 1992 het (wereld)kampioenschap behaald (met Jan van de Dool als trainer) en 15 jaar later in 2007 nogmaals (met Jaco Bras en Luuk Nissen als trainers). In 2009 ben ik begonnen met Adventure Racing (fietsen, lopen en kajakken/kanoën) en heb deelgenomen aan diverse wedstrijden in binnen- en buitenland met als hoogtepunt de deelname aan twee 5-daagse Worldcup (ARWS) wedstrijden in Wales en Ierland.
Deze zomer neem ik met mijn team wederom deel aan een Worldcup race: de ARWS Nordic Islands. Dat is een non-stop wedstrijd van maximaal 6 dagen die van Stockholm (Zweden) naar Turku (Finland) gaat."

Harald zeer actief tijdens een eerdere Adventure Race

 

Als jij anno 2018 weer een sporter was in de vorm van zijn leven, hoe anders zou jij nu dan trainen t.o.v. vroeger op het gebied van digitale ondersteuning?
Harald: "In het verleden was ik ook altijd wel bezig met mijn hartslag, omslagpunt en de duur van de training. Echter, wat de huidige techniek aan data aan mijn lichaam weet te ontfutselen is geweldig. Mijn smartwatch geeft nu bijvoorbeeld ook informatie over hersteltijden en slaapgedrag, hoeveel stappen ik maak, de trappen die ik loop en of ik überhaupt wel genoeg beweeg. We weten nu zoveel meer dan toen ik in de vorm van mijn leven was. Voor elke vorm van beweging is er wel een specifieke ondersteuning of app. Het interpreteren van alle data is een vak op zich. Van nature (of uit gewoonte) train ik graag op gevoel, en ik hoef ook helemaal niet alle ‘metertjes’ te volgen. Maar ik vind het wel heel interessant om de data te (laten) analyseren en te zien of mijn gevoel ook door feiten wordt onderbouwd."

Publicatiedatum: 24 mei 2018