Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


INNOVATIEZOEKTOCHT IN DOORN
Door: Wil Maaswinkel

In de intro van het verhaal KNVB Atletischer, over de innovatie-ontwikkelingen op het KNBV voetbalcentrum in Zeist, was al kort te lezen dat het onafscheidelijke duo Wil Maaswinkel en Jan Kasper een rondleiding op het MRC in Doorn zouden gaan krijgen. Onderstaand het tweede deel van het dagje uit van deze sportfanaten pur sang.

Het verkeerde been

“Iemand op het verkeerde been zetten”. In het voetbal (zie foto hierboven), maar ook in andere sporten wordt je door een schijnbeweging op het verkeerde been gezet. In de sport merk je het. Wordt je figuurlijk op het verkeerde been gezet, dan is het ingewikkelder. Krijg je verkeerde indrukken, waardoor je iets gaat denken dat helemaal niet klopt dan sta je al snel op het verkeerde been.

Proefkonijn

De wijze waarop je op het Militair Revalidatie Centrum (MRC) op het verkeerde been kan worden gezet is wel heel bijzonder. Ik was proefkonijn op CAREN een faciliteit die bewegen in een virtuele omgeving mogelijk maakt. Ik probeerde er nog onderuit te komen met de opmerking dat Jan Kasper 4 protheses heeft en ik maar één. Maar het hielp niet. In een veiligheidsharnas gehesen op een loopband begon mijn uitdaging. Ik moest een vogel geprojecteerd op een groot halfrond scherm door het maken van lichaamsbewegingen zo snel mogelijk in een bewegende cirkel plaatsen. Toen ik het kunstje doorhad viel het wel mee. Mijn optimisme was te vroeg. Toen op het scherm allerlei beelden werden geprojecteerd die (mij) de indruk gaven dat ik op het verkeerde been stond en ik dat probeerde te corrigeren was ik druk met het herstellen van evenwicht dat niet verstoord was. Dat voortdurend op het verkeerde been gezet worden was zeer inspannend. Toen staan lopen werd hing ik al vlot in het veiligheidsharnas!

Gouden greep

Samen met Jan Kasper waren we gast bij André Wijnberger op het MRC. Fijn om te zien dat André na de ellende die hij heeft doorgemaakt, weer in shape is. Ook goed om te zien dat na een geslaagd pionierschap van Bart Haggeman op het MRC, is besloten om LO&Sportspecialisten in de organisatie op te nemen. Directeur MRC Jeroen Hulst (oud vijfkamper) weet dat revalideren vaak op topsport trainen lijkt. Met het binnenhalen van Eric Hoek en André Wijnberger deed hij een gouden greep.


Jan Kasper (oud) LO&Sportofficier correspondent voor “Vrienden LO&Sport" en Athletic Skills Model (ASM) promotor over het bezoek:

Indrukwekkende kennismaking

“Een indrukwekkende kennismaking met ontwikkelingen in ons vak waar ik in visie en missie veel relatie zie met de theorie en praktijk van het ASM. We zijn op het MRC rondgeleid door Aooi André Wijnberger Hoofdinstructeur afdeling Sport MRC. Over de rondleiding en het bezoek aan het Centrum en de villa op het terrein is veel te vertellen. Maar het bezoek aan CAREN was voor mij echt speciaal.

In een apart gebouwtje op het terrein is de CAREN ondergebracht. Een ruimte met een wandgroot halfrond scherm (180 graden) en daarvoor een klein vierkant platform met hekken erom heen katrollen en zekerheidstouwen en infrarood camera`s.

Kern van CAREN is training in een virtuele ruimte. Uitleg kregen we van dhr. M.R Prins Msc CAREN researcher en therapeut.

CAREN staat voor Computer Assisted Rehabilitation Environment.
-         
het platform kan in alle richtingen bewegen
-         
op het platform is een tredmolen die de mogelijkheid biedt om de verschillende krachten en bewegingsuitslagen te meten.
-         
de infra rood camera`s meten de reflexen
-         
op het scherm kan een virtuele omgeving worden gecreëerd.
-         
computers sturen de CAREN.

Voordat je gaat trainen (Wil was proefkonijn) word je in een veiligheidsvest gehesen.
Plakkers ( markers )worden op je lichaam gezet. De camera's pikken de signalen op en registreren de bewegingen. De virtuele omgeving op het scherm veranderde steeds en Wil moest proberen in evenwicht te blijven en de beelden op het scherm te volgen.

Bedoeling van een dergelijke training is om de balans, coördinatie en stabiliteit te verbeteren.  

Verschillende niveaus kunnen voor staand en zittend worden ingesteld.

We hebben begrepen dat het CAREN trainingssysteem kan worden gebruikt om:
·        
angst voor bewegen bij patiënten te verminderen en automatische bewegingen te verbeteren
·        
verbeteren van stabiliteit en balans
·        
lopen op verschillende snelheden en heuveltraining
·        
dubbele opdrachten uitvoeren tijdens het lopen.

Gemeten wordt de vooruitgang bij veelvuldig gebruik, de gewichtsverdeling over de onderste extremiteit, en de coördinatie. Een geweldige ervaring om kennis te maken met CAREN.

Een systeem dat zeker een toegevoegde waarde heeft. Misschien een kans om gegevens te produceren bruikbaar voor innovatie binnen de LO&Sport en Krijgsmacht. Een innovatie waarmee effectief gerevalideerd kan worden en meer zicht ontstaat op wat een rol speelt bij (goed) bewegen.

Kijken! 

Publicatiedatum: 29 mei 2017