Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
DE PEN
AFLEVERING 47: NIEK FRANZ

 


De Pen gaat naar…
“De Pen geef ik door aan de SGT Franz. Niek zat bij mij in de VTO en is nu werkzaam op de Generaal-majoor Kootkazerne. Mijn vraag is: Merk je dat je jezelf kan blijven ontwikkelen op de kazerne op bepaalde vakgebieden, of is het voornamelijk focus op lesgeven nu?”
Ruud Zwaan, bedankt voor het doorgeven van “de Pen”.


Even voorstellen:
Ik ben Niek Franz, 26 jaar en geboren en getogen in Lettele. Fan van auto’s. Verdere hobby’s: hardlopen, fitness, survival en afspreken met vrienden en familie. In 2020 ben ik begonnen op de KMS, aansluitend de VTO gevolgd waarna ik ben geplaats op de Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe. Hier heb ik het goed naar mijn zin en ga met plezier naar het werk.
Hiervoor heb ik VeVa (2013-2015) GROB niveau 2 gedaan te Apeldoorn. Hier heb ik geen moment spijt van gehad, aangezien daar de basis is gelegd met het zijn van militair. Toch kwam ik erachter dat ik wel verder wilde leren en na wat rondneuzen heb ik me ingeschreven voor het CIOS in Arnhem. Daar ben ik heen gegaan om wel het maximale eruit te halen en mijn niveau 4 diploma te halen. Tijdens de momenten op het CIOS ben ik volledig naar de kant van het fitness gegroeid en heb daar dus eigenlijk mijn zinnen opgezet. Fitnesstrainer A&B gehaald en lifestylecoach daar ook bijgevoegd, hier ook mee aan het werk gegaan na het behalen van mijn niveau 4 diploma.

Toch Defensie:
Tijdens het werken in de fitness begon ik al vrij snel uitdaging en variatie in mijn werk te missen. Op het CIOS - als iemand vroeg wat ik na het CIOS wilde doen - antwoorde ik vaak : “werken in de fitness en wat voor mijzelf beginnen! Maar wie weet ga ik als sportinstructeur bij defensie aan het werk”. Dat hield ik altijd in mijn achterhoofd. Dus toen ik een beetje vast liep in de fitness, ben ik gaan kijken naar vacatures en toevallig stond die toen open en heb ik meteen gesolliciteerd.

1e jaar:
Een mooie timing om “de Pen” te krijgen, want op een maand na zit ik nu als instructeur op de GMK in het cluster Bevoorrading & Transsport Commando. Dit jaar krijg ik mijn eigen eenheden (130 & 240) dus worden de werkzaamheden als instructeur weer extra geprikkeld. Maar in het afgelopen jaar is er veel gebeurd, al snel bij binnenkomst mocht ik starten aan de cursus IOL (Instructeur Oriëntering Lopen, red.) die ik binnenkort ga afronden met de laatste opdracht. Ook kwam al snel het samenstellen van het Gravendienst peloton om de hoek kijken waar ik mij vrijwillig voor heb aangemeld. Ook oefeningen en het onboard proces zat in mijn eerste jaar.

Antwoord op de vraag:
“Merk je dat je jezelf kan blijven ontwikkelen op de kazerne op bepaalde vakgebieden, of is het voornamelijk focus op lesgeven nu?”
Dit sluit mooi aan op het verhaal hierboven, ondertussen heb ik flink wat lessen gegeven hier op de GMK. Alleen de doelgroep die hier zit, leveren hun producten krijgsmacht breed waardoor ze nooit, of bijna nooit, compleet zijn of allemaal tegelijk weg. Ook gaan ze vanaf de GMK vaak naar FAS (nu Lofer). Hierdoor komt het regelmatig voor dat wij meegaan op oefening. Hierdoor wordt er veel van je gevraagd en moet je soms met andere materialen lesgeven dan wat je op je sportgroep bezit. Op het gebied van leiding geven en evalueren wordt je hierdoor ook zeker geprikkeld en het daagt ook uit. Het leren van de ervaren instructeurs bevalt erg prettig, hierdoor merk ik dat de spreekwoordelijke rugzak stukje bij beetje groeit. Nu met mijn eigen eenheden zou ik wel wat specifieker aan dezelfde clubs gaan lesgeven en meer vooruit kunnen kijken op bijvoorbeeld het FMOTP (Fysiek en Mentaal O&T Plan, red.).

De Pen gaat naar….
Ik geef de Pen door aan de SGT Marvin Boot. Met hem heb ik een aantal keren samengewerkt waaronder samen de IOL cursus gevolgd.
Mijn vraag is: Waarom de overstap van de infanterie naar de LO&Sportorganisatie? En wat zijn de grootste verschillen tussen de dienstvakken?

Publicatiedatum: 09 januari 2023

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.