Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE PEN
AFLEVERING 43: DERYAN HUMMEL

 

Adjudant,
Bedankt voor het doorgeven van ‘’De Pen’’. Het feit dat u De Pen doorgeeft aan een Zadkine stagiaire, die verstopt zit in het hoge noorden op de Johan Willem Friso kazerne, betekent dat u oog hebt voor elke collega binnen de LO&Sport organisatie, in welke hoedanigheid dan ook. Omdat ik nieuw ben binnen de organisatie, zal ik mij eerst even voorstellen.

Marine en Luchtmobiel
Mijn naam is Deryan (27). In 2013 ben ik opgekomen op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Na het behalen van de mariniersopleiding, ben ik geplaatst als MAG-schutter bij het23e Raiding Squadron.
Een tijd waarin ik veel geleerd heb. Onder andere tijdens buitenlandplaatsingen, jungle-, arctic- en mountaintrainingen.
In 2017 heb ik een rekest ingediend, waardoor ik in januari 2018  kon overstappen naar Luchtmobiel.
Na mijn drukke en leerzame periode bij het Korps Mariniers, heb ik ook bij het 13e een mooie tijd gehad.
Ik werd geplaatst bij het Verkpel, waarmee ik direct mee kon naar Mali.

Irak
Eenmaal terug in Nederland heb ik mijn rode baret gehaald en ben ik SF medic geworden.
Binnen een maand na het behalen van deze cursus, werd ons peloton uitgezonden naar Irak.
Hier verzorgde ik samen met een andere Korporaal de medical course voor de Koerdische strijdkrachten, genaamd Peshmerga.
De naam Peshmerga betekent "Zij die oog in oog met de dood staan”. Met zo’n naam lijkt het me handig om te weten hoe je een catastrofale bloeding of openborstwond behandeld.
Voor ons een verkapte ZHKH cursus, maar voor deze mensen erg nuttig voor het behandelen van de meest voorkomende verwondingen aan het front.
Als ik terug denk aan mijn tijd bij het regiment Stoottroepen, komen er alleen maar hoogtepunten naar boven.


Sportinstructeur
Na het afsteken van zo’n verhaal dringt de vraag misschien alleen maar meer op, wat mij heeft doen besluiten over te stappen naar de LO&Sport organisatie.
Laat ik vooropstellen, dat ik eigenlijk al van begin af aan sportinstructeur heb willen worden. Echter, ik vond het belangrijk om ervaring op te doen, voordat ik een instructeursfunctie zou gaan vervullen. Er zijn binnen dit bedrijf erg veel uitdagingen en die ben ik nog lang niet allemaal aangegaan.
Een van deze uitdagingen is het worden van sportinstructeur.
Als manschap heb je natuurlijk een beeld van een sportinstructeur. Het Zadkine traject is een mooie kans voor manschappen om te kijken of dit werk echt iets voor je is en wat een sportinstructeur precies doet in de uren dat hij aan het werk is.
Ik ben er achter gekomen dat dit veel meer is dan een simpel sportlesje geven.
De bijdrage die je kunt leveren aan de fysieke en mentale vorming en gereedstelling van een AMO peloton en parate eenheden, spreekt mij erg aan.

Beuken
Natuurlijk is het als toekomstig LO&Sport instructeur ook belangrijk om zelf fit te blijven. Van jongs af aan heb ik aan wedstrijd zwemmen gedaan. Dit probeer ik nu te onderhouden in de uren dat dit mogelijk is op de kazerne. Daarnaast heb ik in mijn basisschool tijd gevoetbald, hier stond ik op doel. Toen ik gestopt ben met voetbal, heb ik van mijn 15e tot en met mijn 25e op recreatief niveau aan kickboksen gedaan. Uiteraard met tussenpauzes van lange oefeningen en inzet, hierdoor ook bij verschillende boksscholen.

Op dit moment hang ik veel aan de ijzers. Sinds een jaar of 10 beoefen ik krachtsport, waarin ik vaak verschillende doelen heb gesteld. Op dit moment train ik op kracht/uithoudingsvermogen. Sinds 2018 speel ik bij Rugbyclub Dwingeloo. Mijn positie is loosehead prop, wat betekent dat ik op de eerste rij van de scrum sta. Het mooie aan rugby vind ik, dat het een echte fysieke kracht meting is waarin alles terug komt. Daarnaast is de saamhorigheid erg groot: 80 minuten lang beuk je met 30 man elkaar van het veld af, om vervolgens in het clubhuis samen met je tegenstander ‘één biertje’ te drinken. De tradities en het respect naar elkaar en je tegenstander maakt deze ruige sport toch weer erg degelijk.


De Pen gaat naar....
Toen ik voor de Competentiedag op de Bernhardkazerne moest klimmen, kwam ik mijn oude groepscommandant van de Mariniers tegen, nu werkzaam op de LO&Sportschool. Ik wil daarom graag De Pen doorgeven aan Tony Bergfelder. De vraag die ik wil stellen is:
Hoe blijf jij jezelf uitdagen binnen de LO&Sportorganisatie?

Publicatiedatum: 25 februari 2022


Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.