DE PEN
AFLEVERING 42: JOHAN VEENSTRA
Jesse, bedankt voor het doorgeven van ‘De Pen’. Ik ben daar wel blij mee! Niet zozeer met het feit dat er nu van mij verwacht wordt dat ik een aantal woorden op papier zet maar wel met het feit dat ik benaderd ben door een redelijk jonge collega. Voor mij is het belangrijk dat ik benaderbaar ben voor iedereen binnen de organisatie. Onderofficier of officier, nog maar net begonnen of al meer dan 36 jaar werkzaam binnen onze mooie organisatie. Hopelijk weet iedereen mij te vinden. Het heeft echter wel even geduurd voor je een antwoord krijgt op je vraag voor adviezen.
De reden hiervoor is redelijk simpel. Ik heb lang nagedacht over alle tips die ik wil meegegeven. Dat is een lijst geworden van 211 tips. Maar dat is veel te veel…een goede instructeur weet dat 2 en heel soms 3 aanwijzingen al meer dan voldoende zijn. Daarnaast moet je mensen ook zelf de gelegenheid geven om te vallen en weer op te staan, te laten leren van eigen ervaringen. In mijn kerstverlof ben ik aan het strepen geweest en heb er nog maar een paar overgehouden. Daarnaast heb ik in de tussentijd nog de Joint Tertiaire Vorming (JTV) gevolgd. De JTV is een 5 weken durende cursus voor (startende) stafadjudanten van alle Krijgsmachtdelen. Ook voor een stafadjudant stopt het leren niet…. Aansluitend heb ik nog genoten van verlof. Allemaal excuses natuurlijk maar nu wordt het echt tijd om antwoord te geven op jouw vraag.
Jij vraagt aan mij als ervaren collega adviezen voor (nieuwere) instructeurs m.b.t. het werk wat wij uitvoeren. Daarvoor moet ik heel even een stukje terug in de tijd. Terug naar de tijd dat ik zelf begon en naar alle valkuilen waar ik in ben gestapt of anderen in heb zien stappen. Bedankt daarvoor, want er kwamen ook weer dingen boven over mijn eigen beginperiode die ik alweer was vergeten. Tijdens die overdenking heb ik wel een aantal adviezen kunnen onderkennen. In willekeurige volgorde zal ik deze delen:
Zorg dat je altijd kunt uitleggen wat je doet.
In mijn beginperiode had ik tijdens een training een spinnenwebloop gemaakt. Verschillende oefenvormen variërend over afstanden van 300-500mtr. Er waren ca 100 personen aan het werk met een hoop plezier en veel zweet! Die dag waren de toenmalige C en stafadjudant op de LO&Sportgp voor een werkbezoek. Beide kwamen bij mijn les kijken. Zo trots als een aap met 7…. was ik omdat de organisatie liep als een trein. Echter na wat kritische vragen van de stafadjudant (‘Hoe kom je aan de oefeningen?’ ‘Waarom heb je voor deze oefeningen gekozen?’ ‘Wat is het raakvlak met het operationeel optreden?’ etc.) kon ik daar gevoelsmatig geen goed antwoord op geven. Ik deed dus eigenlijk maar wat....dat heb ik als heel erg vervelend ervaren. Dus zorg dat je altijd kunt uitleggen wat je doet. Wat dragen jouw oefenvormen /trainingen bij aan het gereedstellen van de eenheid? Dit geldt ook voor kopiëren van lessen. Kopieer niet zo maar iets leuks/ uitdagends van een collega maar zorg ervoor dat je weet wat en waarom je iets doet.
Zorg dat je altijd een voorbeeld kunt geven
Dit is niet iets wat mij is overkomen maar heb gezien bij een collega. Betrokken collega had een overspanning gemaakt van 50mtr met een 20mm waarbij er verplaatst werd middels catcrawl. De ene na de andere viel eraf waarbij de collega een hoop opmerkingen had. Na een korte tijd werd door de groep gevraagd of de betrokken collega het dan zelf wilde laten zien. Echter, hij haalde het zelf ook niet. Je kunt wel raden wat dit met de draagkracht deed….
Laat anderen niet iets doen wat je zelf ook niet kunt.
Vraag om begeleiding
In mijn beginperiode heb ik niet altijd de begeleiding gehad die ik graag had gewild. De reden hiervoor was vrij simpel, mijn PLM’er was veel weg met WOH activiteiten. Dit heeft er echter wel toe geleid dat ik meermaals in een aantal valkuilen ben gestapt. Zie hiervoor ook mijn eerste advies. Als mijn begeleider deze kritische vragen had gesteld, waren mijn trainingen doelgerichter geweest. Begeleiding is geen vies woord maar is een recht. Iedereen heeft recht op begeleiding. Krijg je die niet of voor jouw gevoel niet voldoende: maak dit bespreekbaar.
Spreek je ambitie uit
Het idee dat ik stafadjudant wilde worden, had ik al heel lang. Ik heb dit echter maar naar een paar mensen uitgesproken. Een deel mogelijk door schaamte (het is/was niet stoer om ambitie te hebben, zeker niet om stafadjudant te worden…) maar ook om vooroordelen te voorkomen (jaja…jij doet dit zeker om stafadjudant te worden). Maar er is niets mis met ambitie. Ambitie helpt je om verder te groeien, om het maximale uit jezelf te halen. De tip in deze is dan ook om je ambitie uit te spreken. Hoe meer mensen er vanaf weten, hoe meer je ook geholpen kunt worden om je ambitie te bereiken. Trek je niets aan van je omgeving maar ga voor wat jij wilt bereiken.
Behandel mensen zoals jij zelf ook behandeld wilt worden
Ik heb te vaak gezien, en zie het nog gebeuren, dat collega’s van de koffiekamer naar buiten lopen - waar de eenheid opgesteld staat -, waarbij onderweg het gedrag verandert. Van die gezellige, sociale collega in de koffiekamer naar een bullebak die de eenheid afbekt. Wat ik mij daarbij afvraag, is nut en noodzaak van het vertoonde gedrag. Ik kan mij niet voorstellen dat collega’s het fijn vinden om zelf zo behandeld te worden. De vraag is dan waarom het toch gebeurt…. Het doet er niet toe of het een soldaat is die net is begonnen, de CSM is of een officier is. Eenieder dient met het juiste respect behandeld te worden zoals jij zelf ook behandeld wilt worden. Mocht het toch nodig zijn om bepaald gedrag te laten zien, bv bij vorming, leg na afloop van de les uit waarom je dat gedrag hebt laten zien.
Het laatste advies dat ik aan eenieder mee wil geven is:
Zorg dat je iedere dag met een lach op je gezicht komt en daarmee ook weer naar huis gaat! Zorg dat je plezier hebt in wat je doet. Met plezier ontwikkel jij jezelf makkelijker, kosten inspanningen minder moeite.
Zo kan ik nog een tijdje doorgaan met een aantal adviezen. Zoals ik zei, was het eerst een langer lijstje… Echter, ik ben niet de enige in jouw omgeving die adviezen heeft. Loop je ergens tegenaan, heb je een vraag, wil je iets weten, schroom dan niet maar vraag de senior onderofficier op jouw LO&Sportgp om advies. Daar zit een breed scala aan ervaring, zowel op het gebied van vakmanschap, instructie als leiderschap. Maak daar gebruik van!!
Nogmaals Jesse, bedankt voor De Pen. Zoals het een goede traditie betaamd, dient deze ook voortgezet te worden. Naar alle waarschijnlijkheid ga ik helaas na deze functie afscheid nemen van de LO&Sportorganisatie. Een organisatie die mij veel heeft gegeven. Daarom wil ik bij deze De Pen doorgeven aan kpl Deryan Hummel werkzaam als Zadkine stagiair op de JWF in Assen. Ik ben heel erg benieuwd waarom jij ervoor gekozen hebt om de overstap te maken naar de LO&Sportorganisatie en wat jouw ambitie is. Ik gun jou en jullie allemaal dezelfde werkvreugde bij en van de LO&Sportorganisatie als ik heb.
Publicatiedatum: 21 januari 2022
Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.