Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE PEN
AFLEVERING 40: SGT MIKE

Jorno, bedankt voor het ontvangen van De Pen om iets te vertellen over mijn korte loopbaan bij defensie. Mooi om te lezen hoe jij uit de diverse eenheden een brede ervaring hebt opgedaan en deze weet toe te passen tijdens je hedendaagse werkzaamheden bij onze organisatie.

Allereerst zal ik mijzelf even voorstellen. Ik ben 29 jaar oud en inmiddels ruim 3 jaar werkzaam binnen defensie. In augustus 2017 ben ik opgekomen als spijkerbroek bij de Landmacht. Ik was al in het bezit van een ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) diploma. Ik heb twee jaar als docent LO voor de klas gestaan op een VMBO. Ik had hier enorm veel plezier in, toch was ik op zoek naar meer uitdaging. Meer uitdaging in de lessen maar ook meer uitdaging voor mijzelf. Dit was het moment dat ik besloot om te solliciteren bij defensie. Na het hele sollicitatieproces te hebben doorlopen, kon ik beginnen op de KMS om mijn weg te volgen tot sportinstructeur.

Zoals net omschreven was ik op zoek naar meer uitdaging. Vanaf het moment van solliciteren hoopte ik dan ook altijd het hoogst haalbare te halen. Voor mij was dit het KCT (Korps Commando Troepen) in Roosendaal. Ik denk dat deze locatie het meest van je vraagt in zowel het geven van de lessen als in eigen vaardigheden. Hier kon ik mijzelf goed in vinden. Op de KMS heb ik dit dan ook vaker uitgesproken en toen de wachtklik ontstond tussen de KMS en de VTO is mij de mogelijkheid aangeboden om mee te lopen bij het KCT. Deze periode is voor beide partijen zo goed bevallen, dat ik na de VTO kon beginnen in Roosendaal en dus ben ik daar in januari 2019 gestart met mijn eerste functie als LO&Sportinstructeur.

De LO&Sportgroep in Roosendaal is een dynamische sportgroep waar veel gebeurd en iedereen vaak druk is. Ondanks dat was de ontvangst prettig en was er veel aandacht voor het juist opstarten als beginnend LO&Sportinstructeur. Na kort in dribbelen stond de focus al snel op september: de start van de commando opleiding en dus de mogelijkheid om de groene baret te halen. Naast mijn taken als LO&Sportinstructeur stond de rest van de periode tot aan september in het teken van het voorbereiden voor deze opleiding. De LO&Sportgroep heeft mij hier alle tijd en mogelijkheden in gegeven, wat ik als zeer prettig heb ervaren. 


De commando opleiding is een complexe en zware opleiding waarin je getoetst wordt aan de kernwaarden en de taakstelling van het Korps. Er wordt gekeken of jij uit het juiste hout gesneden bent. Ik heb het als zwaar en zeer zeker ook als zeer leerzaam ervaren. Je leert ontzettend veel over jezelf in de meest uitdagende en uiteenlopende situaties. Ook ontwikkel je jezelf als persoon op verschillende gebieden. Ik ben blij dat ik het heb mogen doen en uiteindelijk ook gehaald heb. Het heeft ontzettend veel deuren voor mij geopend en het verbind je aan de eenheid. Dit is essentieel binnen een eenheid als het Korps Commando Troepen. 

Na het behalen van de ECO heb ik ook de VCO (Voorgezette Commando Opleiding) mogen volgen. Dit was in mijn ogen erg belangrijk om meer van het werkveld van het KCT te kunnen begrijpen. Het zien is goed, maar het ervaren is des te belangrijker denk ik. Deze ervaringen zorgen ervoor dat ik zo goed als mogelijk les kan geven op het gebied van MS&C (Militairy Strength & Conditioning, de nieuwe doctrine van LO&Sport, red). En dat ik de lessen kan geven zo dicht als mogelijk tegen de context aan. Dit zorgt ervoor dat we de eenheid zo goed als mogelijk voor kunnen bereiden voor oefeningen en uitzendingen.

Na het behalen van de VCO ben ik inmiddels weer terug op de LO&Sportgroep. Daar ben ik nu medeverantwoordelijk voor de lessen die gegeven worden aan de VCO en de parate eenheden. Dit biedt mij de kans om mijn ervaring direct toe te passen maar ook iedere dag weer ontzettend veel bij te leren. Persoonlijk vind ik het ontzettend mooi om nu al de lessen te mogen geven aan een opleiding waar ik een half jaar geleden nog deelnemer van was. Voor mij is dat een van de vele voordelen die het werken bij het KCT mij biedt. 


Als ik kijk naar de toekomst wil ik me op de korte termijn graag ontwikkelen in MZV en MS&C. Dit zijn onderdelen waarin ik me op mijn gemak voel en die bij mij passen. Daarbij denk ik dat dit onderdelen zijn die goed aansluiten bij de eenheid en waar ik dus het maximale rendement uit kan halen. Ook lijkt het me leuk en een voorrecht om de ECO als LO&Sportinstructeur te mogen ondersteunen en dus een mooie uitdaging voor de toekomst. Op de lange termijn lijkt het mij mooi om door te kunnen groeien als officier binnen de LO&Sportorganisatie. Maar eerst wil ik me hier nog verder ontwikkelen als onderofficier.

Graag geef ik De Pen door aan Jesse Diederix. Jesse, je bent net klaar met de VTO en momenteel bezig met je eerste functie. Ik ben benieuwd hoe jij de KMS en VTO ervaren hebt en wat je daarvan meeneemt het werkveld in. Ook ben ik benieuwd hoe het je op de sportgroep bevalt en wat er voor jou in het verschiet ligt.

Publicatiedatum: 02 april 2021

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.