Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE PEN
AFLEVERING 37: MELVIN LAPORT

Melvin: 5-kamper die meermaals transformeerde.


Léonie, bedankt voor het krijgen van de Pen. Voor mij leuk om te lezen wat je de afgelopen periode allemaal hebt gedaan en wat je nog voor ogen hebt. In 2010 hebben we samen op het logistieke opleidingscentrum (OTCLOG) in Soesterberg onze startfunctie gedraaid.

Hoe ik mijn loopbaan tot nu toe heb beleefd, kan ik samenvatten als een mooie en bijzondere periode. In 2001 ben ik als sportinstructeur begonnen na het afronden van de initiële- en vaktechnische opleiding. Waarschijnlijk voor de meeste collegae een herkenbaar verhaal dat de ‘praktijk’ dan ineens een stuk weerbarstiger is. Als 20-jarige individuele atleet ging er een wereld voor mij open. Jong en enthousiast met de definitie van trainen nog op het netvlies; ‘het regelmatig, systematisch in omvang en intensiteit toenemende belastingprikkels toedienen, met als doel het prestatievermogen te verhogen’. Inderdaad een mooie volzin waar ik iets mee kon met de wedstrijdatleten van mijn meerkampgroep. Een relatief homogene groep met dezelfde leeftijd, trainingsniveau, belastbaarheid en (misschien wel het belangrijkste) een hoge intrinsieke motivatie.

En daar stond ik dan te wachten met mijn uitgewerkte LVF-je. Keurig alle materialen klaargezet en met een dosis gezonde spanning in mijn lijf. Je voelt hem al aankomen… er kwam geen eenheid opdagen. Dan maar een herkansing in het tweede LO moment van de week. Eenheid in het verkeerde tenue? Dat wordt snel de les aanpassen. Maar hoe gaan we dat doen met zo’n grote groep militairen van 18- tot 55-jarigen (man en vrouw) van het niveau heel vaardig tot bijna afgekeurd?

Een paar voorbeelden waar je als startend sportinstructeur wellicht tegenaan loopt of bent gelopen.

Het werk als sportinstructeur heeft mij als persoon ontwikkeld en de bekende rugzak gevuld met kennis en mooie ervaringen. In mijn ogen is de sportinstructeur allround en breed opgeleid.

Melvin kan nog steeds een snelle looptijd op de klokken zetten

 

Op dit moment heb ik het prima naar mijn zin als C-LO&Sportgroep Oranjekazerne. Een dynamische werkplek met gedreven collega's en een gemotiveerde klant. De LO&Sportgroep OK heeft van oudsher nauwe banden met de brigade en wordt hierdoor als onmisbare partner gezien bij de gereedstelling van de eenheden van 11 Luchtmobiele Brigade (LMB). Arno Heg (Fieldlab 11LMB van TGTF) heeft hier de afgelopen keer al iets over geschreven. Het gezamenlijke product ‘Vormen Trainen Luchtmobiel’ (VTL) is in de praktijk een integraal proces dat langzamerhand steeds meer vorm begint te krijgen. Het is mooi om hier met de sportgroep een bijdrage aan te mogen leveren. Zo hebben jullie eerder ook kunnen lezen dat instructeurs het afgelopen jaar diverse opleidingen hebben gevolgd, zoals HHGS, SKI instructeur 2/3 en Close Quarter Battle (CQB), om beter aan de klantvraag te kunnen voldoen.

Op de vraag ‘hoe ik mijn militaire loopbaan zie’ kan ik heel kort zijn... onbekend. Graag blijf ik de komende jaren binnen defensie en de LO&Sportorganisatie werken. Natuurlijk blijf je om je heen kijken en stel je jezelf de vraag; 'wat lijkt me straks een leuke en uitdagende functie'? De ervaring leert dat je zelf de richting mag aangeven (belangstelling), maar anderen uiteindelijk toch voor jou bepalen. Welke functie het ook gaat worden, ik ben niet bang dat ik mij ergens ga vervelen.

 

De tweede vraag was wat mijn doelen zijn op sportgebied, binnen- en buiten defensie. Voor het gemak begin ik met mijn sport ambities binnen defensie. Zoals bij velen bekend ben ik al jaren actief binnen het Nationale Militaire Vijfkamp team. Jullie volgen allemaal de serie over de historie van de Militaire Vijfkamp dus ik hoef niet uit te leggen wat een geweldige militaire sport dit is. In 2001 werd ik in de VTO benaderd of ik niet een keer mee wilde trainen met de nationale ploeg. Dit heb ik gedaan en sindsdien zijn de Militaire Vijfkamp en ik onafscheidelijk. De militaire sport heeft mij altijd veel gebracht naast het werk als sportinstructeur. Je zult zelf het nodige moeten investeren maar je krijgt er een hoop voor terug. Van het leren samenstellen van effectieve trainingsplannen tot de deelname aan internationale wedstrijden over de hele wereld. Na mijn periode als atleet ben ik in 2012 trainer/coach van de herenploeg geworden. Onder andere met collega’s Oscar Prins, Renate van der Hoek en Henri van der Linde vormden wij de equipe leiding. Met als laatste hoogtepunt de Militaire Wereldspelen van 2019 in Wuhan. We zijn niet alleen teruggekeerd met mooie prestaties maar ook met een nieuw virus. Zo zet je een stad wel ineens op de kaart. Direct na de Wereldspelen zijn er wat wisselingen geweest en heb ik de functie als teammanager overgenomen van Henri van der Linde. De trainer/coach rol ligt nu in handen van Oscar Prins en Dennis Roeloffzen. Ons doel is om zo snel mogelijk weer een team op te bouwen voor het WK van 2021 in Zweden tot de volgende militaire Wereldspelen. Voor de sporter (man/vrouw) die nieuwsgierig is geworden… je bent van harte welkom op een centrale training.

Melvin is niet bang een beetje vies te worden: deelname aan de Obstacle Run.


Naast de Militaire Vijfkamp ben ik in Schaarsbergen gestart met de oprichting van de Falcon Games. Een sportplatform voor werknemers van 11LMB (inclusief Assen). Het idee erachter is dat de militairen zelf hun community oprichten en hiervoor ook de trainingen verzorgen. Op dit moment hebben we een aantal goedlopende initiatieven zoals de Fearless Falcon CrossFit, Falcon Runners en het kickboksen. Ook bestaande groepen zoals de Rugby Falcons en Falcon Flyers zijn aangesloten. Naast trainingen en clinics nemen de teams ook deel aan wedstrijden voor de exposure en heeft de Fearless Falcon CrossFit laatst de Qualifiers voor de Lowlands Throwdown georganiseerd. Leuk om te zien hoe enthousiast de verschillende initiatiefnemers zijn om hun sport te promoten.

Buiten Defensie zit ik in het dagelijks bestuur van de plaatselijke atletiekvereniging (in Ede, red.) en is het doel voor dit jaar om het talentenplan door te ontwikkelen. Het is een vereniging met ongeveer 800 leden. We bieden verschillende disciplines aan zoals baanatletiek, loopgroepen, actief wandelen en bootcamp. Daarnaast zit ik in een werkgroep die in oktober 2020 de eerste Marathon van Ede wilde organiseren. We waren druk in voorbereiding maar helaas hebben we deze editie moeten doorschuiven naar 2021.

Naast de atletiekvereniging heb ik samen met familieleden al jaren een zwemschool, waarbij ik voornamelijk in de weekenden de lessen verzorg. De zwemschool is gericht op kleine groepen waardoor kinderen met ‘bijzonderheden’ zoals o.a. ADHD en autisme beter tot hun recht komen. Door het werken in kleine groepen is het contact intensiever en zie je snel resultaat.

Gelukkig blijft er voldoende tijd over om zelf nog wat te bewegen of met mijn zonen naar het sporten te gaan. Sportieve doelen genoeg, alleen op een ander vlak.

In dit artikel ben ik gestart met mijn ervaringen binnen de LO&Sportorganisatie. Graag wil ik De Pen doorgeven aan een collega die aan het begin van zijn loopbaan binnen onze organisatie staat. De sgt Luke Kenter is sinds januari 2019 LO&Sportinstructeur op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Ik ben benieuwd hoe Luke zijn periode tot nu toe heeft ervaren en wat er voor hem in het verschiet ligt.

Publicatiedatum: 02 augustus 2020

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.