Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE PEN

AFLEVERING 31: SIGI CARRERA


Van mijn huidige commandant Koen Kusters heb ik de Pen mogen ontvangen. Hij beschreef in zijn deel, hoe zijn ervaringen waren als startend commandant komend vanuit de burger. Aan mij nu de taak om te vertellen hoe wij het MWK Voetbal in Amerika, Texas, El Paso hebben ervaren en hoe wij ons hierop hebben voorbereid.

Voorbereiding MWK

Om ons te kwalificeren voor het MWK moesten wij ons eerst zien te plaatsen. Dit gebeurde tijdens een kwalificatie toernooi in Griekenland, dit werd uiteindelijk een EK omdat er 4 landen aan deelnamen. Wereldkampioen Frankrijk was niet van de partij, zij hadden zich automatisch geplaatst. Voor ons dus een uitgelezen kans om ook Europees Kampioen te worden.
Dit Toernooi wonnen we alle wedstrijden waardoor we ons direct plaatsten voor het MWK.

Nu konden we ons gaan opwerken voor het MWK. Voor de staf dus werk aan de winkel. Het analyseren kon beginnen:

-         1,5 maand voorbereiding
-         Duur MWK 17 dagen
-         MWK in El Paso, Amerika
-         Tijdverschil 8 uur
-         Gemiddelde temperatuur 36 graden
-         Luchtvochtigheid gemiddeld 35%
-         Hoogte 1130 meter

Om goed voorbereid te zijn voor het MWK moesten we het team opnieuw onder de loep nemen en door selecteren, aangezien er nieuwe dames stonden te trappelen om ook onderdeel uit te maken van het NME. Hiervoor hebben we gekozen voor de volgende planning:

Dinsdag 8 mei Selectie training 12.00 uur tot 15.00 uur Ede
Woensdag 16 mei oefenwedstrijd 17.00 uur tot 23.00 uur. Tegen Bavel om 20.15 uur
Dinsdag 22 mei Selectie training 12.00 uur tot 15.00 uur Ede
Woensdag 30 mei oefenwedstrijd 17.00 uur tot 23.00 uur. Tegen ’t Zand om 20.00 uur.

Groep terug gebracht van 25 naar 20 dames.

Dinsdag 5 juni training 12.00 uur tot 15.00 uur Ede
Donderdag 7 juni training om 19.30 uur vv IJsselmeervogels
Dinsdag 12 juni training dag (2 daagse). Melden 08.00 uur bij Saestum, 09.30 uur trainen en om 13.00 uur tegen het politie team. Daarna vertrek naar Heerenveen: wedstrijd bijwonen Nederlands Elftal.
Woensdag 13 juni training dag 10.00 uur trainen.
Maandag 18 juni training om 19.30 uur vv IJsselmeervogels

Om goed te kunnen selecteren, hebben we gebruik gemaakt van de ISR-test en dit 2 maal laten terug komen om te kijken wat de vooruitgang was binnen 1,5 maand. Tevens hebben we de Tanita weegschaal gebruikt om deze gegeven ook met elkaar te vergelijken.

Twee weken voor vertrek naar Amerika hebben we het volgende schema gebruikt om het slaappatroon zo goed mogelijk te begeleiden. Dit was bijna niet toe te passen aangezien eenieder ook nog zijn of haar eigen werkzaamheden had.


Op 20 Juni vlogen we vanaf Schiphol naar Amerika, en via Dallas naar Texas El Paso.
Hiervoor waren we ruim 24 uur onderweg waardoor iedereen gebroken op locatie kwam: Front Bliss (net zo groot als de provincie Utrecht).

Het MWK vrouwenvoetbal 2018

De locatie waar we gelegerd waren, was goed verzorgd. Zo hadden we 2 en 3 persoonskamers en was er de mogelijkheid om naar een zwembad te gaan, om te herstellen, en konden we tevens gebruik maken van de fitness die aanwezig was. Ook de trainingsvelden zagen er prima uit. Verder was de voeding ook goed geregeld en was er voldoende aanbod voor ieder wat wils.

Op 21 Juni konden we voor de eerste keer trainen en ervaren hoe het is om onder zwaardere omstandigheden te voetballen. De organisatie had alle landen ingedeeld om op verschillende locaties te trainen. Wij waren ingedeeld om 14:30 uur, het warmste moment van de dag, het was toen 42 graden. Doordat we op kunstgras trainden, raakten de voeten oververhit en hebben we niet lang kunnen trainen. Maar het was wel duidelijk geworden met welke omstandigheden wemoesten omgaan.

Op 22 Juni speelden we onze eerste wedstrijd  tegen Canada. De spanning stond er goed op. Uit voorgaande jaren was gebleken dat Canada een te kloppen tegenstander moest zijn. Dit bleek ook wel uit het verloop van de wedstrijd, waarin we 75% balbezit hadden. Jammer genoeg win je met75% balbezit ge en wedstrijden, hiervoor dien je toch echt doelpunten te maken. Tot teleurstelling van iedereen eindigde de wedstrijd in 0-0.

Vervolgens hadden we 3 dagen geen wedstrijd. Hierdoor konden we ons fysiek beter voorbereiden op de volgende wedstrijd tegen China. Om alle dames optimaal aan de omstandigheden te laten wennen, hebben we ervoor gekozen om 3x 20 minuten te spelen tegen Bahrein. Zij hadden namelijk de eerste 6 dagen geen wedstrijd aangezien hun tegenstander Kameroen er niet was. In deze wedstrijd konden de wisselspelers mooi hun minuten maken.


De volgende wedstrijden speelde we tegen de 2 titelkandidaten China en Zuid Korea.

Nederland – China                 0-1
Nederland – Zuid Korea         0-0

In beide wedstrijden hebben we heel hard gewerkt, waardoor een aantal dames met kramp naar de kant moesten. Tegen China hadden we een punt verdiend maar ook in die wedstrijd wisten we het net niet te vinden.
De laatste poule wedstrijd moest dan ook gewonnen gaan worden tegen Amerika.

In het verleden was al van deze tegenstander gewonnen en het zou dan ook deze keer zo moeten zijn. We kwamen goed uit de startblokken en kwamen al snel op 0-1. In de fase hierna ging het echter volledig fout. Door vermoeidheid kwamen we nog in de eerste helft op een 2-1 achterstand. In de 2e helft hebben we dit niet meer recht kunnen zetten en werd de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 verloren.
Met opgeheven hoofd hebben we het toernooi verlaten.

We zijn te volgen via Facebook (Nederlands Militair Vrouwenvoetbal Elftal).

De volgende Pen gaat naar:

De Pen zal ik doorgeven aan Rick Post, burger instructeur op de sportgroep GSK in Ermelo.

Graag zou ik willen weten hoe hij zijn periode heeft ervaren als burger sportinstructeur en zijn toekomst ziet binnen de LO&Sportorganisatie.

Publicatiedatum: 20 november 2018

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.