Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE PEN

AFLEVERING 27: JACO BRAS

Dank je wel, Marcel van Panhuis, voor het doorgeven van De Pen en de gekregen opdracht om te schrijven over mijn reizen naar Afrika!
Via Defensie ben ik in contact gekomen met mensen in Zuid-Afrika. Toen we in 2007 met de CIOR sportploeg kampioen werden, is mij gevraagd de reservisten van het Zuid-Afrikaanse leger te trainen. Ik heb toen beloofd om drie jaar te komen helpen.

Dit was voor mij de eerste kennismaking met Zuid-Afrika. Een prachtig land met geweldige mensen. Tijdens mijn eerste bezoek was ik in Pilansberg, een klein wildpark ten noord-westen van Johannesburg. Op zoek naar de Big Five dacht ik terug aan mijn jeugd. Mijn vader nam mij vroeger altijd mee de natuur in. De hier opgedane ervaringen kon ik goed gebruiken bij mijn zoektocht naar de Big Five. Drie jaar lang heb ik het Zuid-Afrikaanse leger ondersteund. Maar er was geen enkel bezoek aan Zuid-Afrika zonder even echt de natuur in te gaan.

In 2010 ben ik door een dorpsgenoot benaderd om 70 personen te begeleiden tijdens een reis naar het WK Voetbal in Zuid-Afrika. Een kans die ik met beide handen aangegrepen heb. Tijdens deze reis ben ik op veel plaatsen geweest en met veel personen in contact gekomen. Dit bracht mij voor het eerst op het idee om een reis te organiseren waarbij fysieke activiteiten in de natuur centraal moeten staan. Net even buiten de comfort zone, laagdrempelig en goed georganiseerd.

Zuid-Afrika kreeg in de daarop volgende jaren nog een extra dimensie voor mij. Mijn vader werd ziek en hij moest zijn geplande reis naar Zuid-Afrika afzeggen. Tijdens zijn ziekbed heb ik hem gevraagd wat hij heel graag nog wilde doen in zijn leven. Toen hij mij vertelde dat hij heel graag naar Zuid-Afrika wilde, ben ik hier vol voor gegaan. Contact met de oncoloog om geplande behandelingen te verplaatsen, het inschakelen van mijn netwerk in Zuid-Afrika om er een onvergetelijke reis van te maken en de vliegtickets geregeld.

Uiteindelijk zijn we met ons drieën vertrokken, mijn vader, mijn moeder en ik. Het was een emotionele maar vooral geweldige reis die mijn band met de Zuid-Afrikaanse natuur geïntensiveerd heeft. We zijn the wilderness in geweest, hebben veel gezien en onvergetelijke herinneringen gemaakt. Hoe bijzonder is het om al lopend oog in oog te staan met olifanten? Ik kan je vertellen, dat maakt nog meer indruk dan het zien van olifanten vanuit een auto!

In 2013 is mijn vader overleden. Een jaar later heb ik een fotocursus gevolgd in de natuur van Botswana. Deze reis kon ik natuurlijk niet afsluiten zonder een bezoek aan het Kruger Park. Tien dagen ben ik, in een gehuurde auto, in dit park geweest. Vrienden bezocht en genoten van de prachtige natuur. Tijdens deze reis besloot ik om daadwerkelijk een reis te gaan organiseren waarin mijn twee werelden bij elkaar komen. Ik wilde mensen laten ervaren hoe bijzonder Zuid-Afrika is. Back to basic met een fysiek element in een indrukwekkende omgeving, afgewisseld met luxe elementen.

Nu neem ik jaarlijks een klein groepje mensen voor 10 dagen mee naar Zuid-Afrika. Deze geheel verzorgde, afwisselende reis heeft als hoogtepunt een meerdaagse trail in het Kruger Park. Begeleid door twee ervaren en gewapende gidsen een aantal dagen geheel zelfvoorzienend lopen in the wilderness tussen de Big Five. De samenstelling van het gezelschap is altijd wisselend. Eén ding hebben ze gemeen, ze vinden het geweldig om zoiets te doen maar durven het niet zelf of komen er gewoon niet aan toe, en ik vind het geweldig om ze in het avontuur te begeleiden.

Twee werelden komen hier bij elkaar. Het lopen in het Kruger Park heeft veel raakvlakken met het lopen in een militaire patrouille. De vraag: ‘waar plaatsen we het bivak?’ is in het Kruger Park even belangrijk als bij Defensie. Het kleine verschil is dat je je in het Kruger Park positioneert ten opzichte van de dieren in plaats van de vijand!

Ik wil de pen doorgeven aan mijn ‘ kleinzoon’ Tlnt Jasper Schout. We hebben elkaar tijdens het congres sportinnovator gesproken. Jasper is een enthousiaste jonge officier en ben benieuwd hoe hij naar ons organisatie kijkt in relatie met innovatie.  

Publicatiedatum : 19 januari 2018

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.