Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE PEN

AFLEVERING 26: MARCEL VAN PANHUIS

René van Berlo bedankt voor de Pen
René heeft de Pen overgegeven aan mij om iets te vertellen over mijn passies: Land Rover en de 4D Challenge.
Mijn Passie voor Land Rovers is ontstaan in de tijd dat je op televisie de Camel Trophy zag. Een complete caravaan van stoere, robuuste Land Rover Defenders die door de modder ploegden. Deelnemers die bruggen bouwden en het avontuur door de jungle of over de savanne op zochten.

Dat beeld is mij altijd bijgebleven en in 2005 heeft dat ertoe geleid dat mijn vrouw en ik onze eerste Land Rover Defender kochten. Een Rode Defender 110 met daktent, luifel, lier en snorkel. Oftewel, helemaal outdoor gereed, sommige weten nog wel welke dat was. In die tijd ook lid geworden van de Land Rover Club Holland, een vereniging van Land Rover liefhebbers en vrijwel direct in een van de commissies gestapt: de All Road Commissie. In deze commissie zijn we met een groep vrijwilligers verantwoordelijk voor leuke evenementen met de Land Rover. De Land Rover Club Holland draait volledig op vrijwilligers waardoor je niets verplicht bent maar een hobby rijker. Een feit is: “als het Land Rover virus je eenmaal te pakken heeft kom je er ook nooit meer vanaf”.


De 4D Challenge is een evenement waarbij je vier dagen lang Adventure Racing combineert met terreinrijden. Geïnspireerd door de G4 Challenge van Land Rover. Deze competitie met teams uit verschillende landen werd voor het eerst georganiseerd in 2003 en daarna nogmaals in 2006. In 2008 werd de wedstrijd gecanceld i.v.m. de economische crisis. In 2007 heb ik samen met René van Berlo nog meegedaan aan de selectie voor de 2008 competitie.

In 2010 heb ik samen met een vriend zitten brainstormen over een nieuw evenement voor de Club, iets wat meer is dan alleen maar rijden maar ook het outdoor benadrukt. Samen hebben we toen de 4D Challenge bedacht. Hij verantwoordelijk voor de financiën, sponsors en inschrijvingen. Ik verantwoordelijk voor alle proeven. We hebben de eerste editie in 2014 georganiseerd en dat was een groot succes. Mountainbiken, survival run, kajakken, Run bike runnen, alles kwam erin voor, 4 dagen lang voor jezelf zorgen en fysiek vol aan de bak. Het mooie van deze wedstrijd is dat je punten scoort op fysiek maar ook op het goed beheersen van terreinrijden. Hierdoor is het een spannende competitie waarbij niet de fysiek sterkste altijd wint. Destijds ondersteuning gehad van Almar Laurijssens en René van Berlo, beide helemaal Land Rover fan en multifunctioneel inzetbaar.


De eerste editie heeft zeker anderhalf jaar voorbereiding gekost. Het zoeken naar 4x4 terreinen in combinatie met vergunningen, het verzinnen en uitwerken van proeven i.c.m. een eerlijke competitie is lastig. De eerste editie kenmerkte zich door te weinig materiaal waardoor je groepen moet laten doordraaien in verschillende proeven waardoor het nooit helemaal eerlijk verloopt. Je wilt als organisator dat iedereen dezelfde proef doet tegelijk en niet dat de een start met mountainbiken daarna een survival run doet en als laatst pas gaat terreinrijden, terwijl de ander start met de survival run dan gaat terreinrijden (en kan uitrusten) en als laatst start met mountainbiken. De eerste editie hadden we 25 teams van twee man en ongeveer 45 man aan vrijwilligers.

Omdat het zoveel voorbereidingstijd vergde, hebben we besloten om het evenement om de twee jaar te organiseren. De 2016 versie speelde zich af in België en Duitsland. Het terrein is heuvelachtig en veel uitdagender en de 4x4 terreinen vele male beter. Met de evaluatie van de 2014 versie nog paraat had ik de proeven moeilijker gemaakt door navigatie als rode draad door de 4D Challenge te laten lopen. Dit bleek een gouden zet, want hierdoor werd het echt een mooiere en moeilijkere competitie waarbij het Adventure Racing nog beter tot zijn recht kwam. Als organisator gekeken naar een andere manier van organiseren, want ik wilde dat iedereen tegelijk startte met de fysieke proeven en dat is gelukt. Wederom gebruik gemaakt van Rene en Almar: beide toppers en garant voor kwaliteit.

Nu eind 2017 al weer druk bezig met de 2018 editie. Twee weken geleden de eerste verkenning gedaan in Duitsland want daar gaat die plaatsvinden. De sponsors zijn binnen en de inschrijvingen lopen lekker door. Almar en Rene zijn weer van de partij. Nog maar 7 maanden en dan gaat hij weer van start. Week 25 in Gerbach. Wederom veel navigatie i.c.m. 4x4 rijden.

Mijn Drive in dit alles is ”dat het echt superleuk is om alles voor te bereiden”: de routes lopen, posten uitzetten, kajakken, mountainbiken, terreinrijden, etc. Voordat de competitie start heb ik zelf alles zeker al drie of vier keer voorgelopen en gecontroleerd. Het maken van een draaiboek met militaire precisie en samenwerken met allemaal vrijwilligers met dezelfde drive want een week vrij nemen om daarna gesloopt te worden door het programma, voor zowel de deelnemer als organisator, is geweldig en daar krijg ik energie van. Op YouTube met de vermelding 4D Challenge staan er filmpjes. (Onderstaand de korte trailer van de 2018-editie, een 45 minuten lange film van de 2016-editie kun je hier bekijken, red.)


Mocht er nog een gaatje zijn in de sportcompetitie van defensie dan is dit echt super om te doen. Alle eenheden die willen meedoen, laten verzamelen met een MB of Amarok en dan aan het gas. Succes gegarandeerd want dit is heel goed te vertalen naar het optreden van de militair. Ik hoor wel of de Sportcommissie getriggerd is.

De volgende pen is voor Jaco Bras, een persoon met een ongelofelijke drive en doorzettingsvermogen. Op de sportgroep van het KCT met veel plezier met hem gewerkt. Jaco wordt helemaal enthousiast als hij verteld over zijn reizen naar Afrika, dus bij deze succes, Jaco.

Publicatiedatum: 24 november 2017

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.