Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE PEN

AFLEVERING 22: FERRAN PLAGGENBORG

Herbert, bedankt voor het doorgeven van de pen!
Inmiddels ben ik al een aantal jaar niet meer werkzaak binnen defensie, dus veel van de huidige werknemers van de LO&Sportorganisatie zullen mij niet kennen. Ik zal me dus even voorstellen: Ik ben Ferran Plaggenborg, 38 jaar en docent op het ROC van Twente (afdeling Sport en Bewegen). Maar ben ook wel bekend en beroemd van het onderstaande Dumpert filmpje:

Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje van mijn oud CIOS collega Herbert Meijles, met de vraag of ik de pen wilde aannemen? Ik lees graag nog artikelen op ‘’Fit for Action’’ en andere stukjes die op b.v. Facebook voorbij komen, en vind het leuk om iets in te brengen.

Ik heb ongeveer 6 jaar bij defensie gewerkt. Nadat ik mijn CIOS opleiding in Arnhem had afgerond, heb ik gelijk gesolliciteerd. Ongeveer een half jaar later kon ik beginnen in Oirschot. Daar kwam ik in een lichting sportinstructeurs terecht met onder andere: Jeroen Hartog, Kay Lamers en Remco Kuipers. Ik heb in de opleidingen ontzettend veel geleerd. Vooral in de VTO met de instructeurs Jeroen Kuiper en Rik van Trigt. Wat ik daar heb ervaren (vooral door Rik), is dat het ontwikkelen en/of veranderen van persoonseigenschappen veel belangrijker is dan kennis. Dat is iets wat ik in mijn ‘’rugzak’’ heb gestopt en waar ik me nog steeds als docent en loopbaan begeleider iedere dag van bewust ben. Na mijn VTO heb ik op verschillende sportgroepen gewerkt, met als laatste sportgroep Garderen.

In Garderen kwam ik in contact met Herbert Meijles, die daar wel eens langskwam op Stagebezoek. Hij was inmiddels werkzaam als docent op het CIOS in Arnhem. Ik had ondertussen mijn ALO diploma behaald en had wel oren naar een andere baan. Na een sollicitatie procedure werkte ik een paar maanden later als docent op het CIOS in Arnhem. Ik heb ongeveer een jaar nodig gehad om te wennen. Maar uiteindelijk helemaal mijn draai gevonden in het onderwijs.

Cios scub battle 2015. Ferran is trots op zijn leerlingen!

Eén van de vakken die ik op het CIOS in Arnhem gaf, was trainingsleer. Ik heb altijd al een enorme belangstelling gehad voor trainingsleer. Vooral in conditietraining en periodiseren voor (spel)sporters . Ik heb me hier nog verder in verdiept doormiddel van workshops en cursussen bij o.a. Twan van de Goolberg en Raymond Verheijen.

Op een dag kreeg ik het idee om mijn kennis van periodiseren van conditie en bestaande visies over de technische en tactische aspecten van voetbal te bundelen en te digitaliseren. Dat heeft er toe geleid dat er nu een website is voor de voetbaltrainers en verenigingen waarbij de trainer met een paar ‘’klikken’’ een complete jaar periodisering heeft, op maat voor het niveau en leeftijd, met compleet uitgewerkte trainingen. Het programma heeft een ingewikkeld algoritme, waardoor het altijd rekening houdt met veranderingen, zoals b.v. een training die niet doorgaat, of een veranderende wedstrijddag. Het programma is in eerste instantie bedoeld voor de ‘’goedbedoelde vaders en moeders’’, maar ook veel gediplomeerde trainers gebruiken het inmiddels, mede vanwege de geautomatiseerde conditionele periodisering, gebaseerd op de visie van Verheijen. Of zij voeren zelf oefenvormen in het systeem in en delen dat dan met andere trainers van de vereniging.

Ik ga in dit stukje de naam van de website niet noemen, maar als mensen geïnteresseerd zijn, mogen ze mij altijd een berichtje sturen.

Inmiddels werk ik nu twee jaar in Enschede op de opleiding Sport en bewegen. CIOS Arnhem was voor mij elke dag minstens een uur rijden. Nu fiets ik 20 minuten. En in het onderwijs zijn de reisvergoedingen iets anders georganiseerd dan bij Defensie.

Nu werkzaam in Twente, straks bij Twente?

Sportinstructeur was de mooiste en leukste baan die ik ooit gehad heb, maar het onderwijs vind ik veelzijdiger. Je bent als docent en loopbaanbegeleider verantwoordelijk voor het opleiden van jonge mensen die aan het begin staan van een carrière in de sport. Het didactische aspect is hierbij heel belangrijk, maar zeker ook het pedagogische. Ik ben er dan ook trots op dat ik dit werk mag doen en dat er inmiddels een aantal studenten, die ik samen met Herbert heb begeleid en lesgegeven, nu als sportinstructeur bij Defensie werken.

Een paar maanden geleden werd ik door een oud student uitgenodigd om bij de diploma uitreiking te komen in Amersfoort. Ontzettend leuk om oud collega’s weer eens te zien. Een van de oud collega’s die ik daar heb gesproken, was Remco Kuiper. Tijdens de KMS, VTO1 en VTO2 opleiding heb ik altijd heel fijn samengewerkt met hem en wil de De Pen graag aan hem overdragen. Succes!

Publicatiedatum: 28 februari 2017

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.