Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


DE PEN

AFLEVERING 21: HERBERT MEIJLES


Ik ben 43 jaar oud en werkzaam op het CIOS te Arnhem. Tijdens een les Terreinwerk / Bootcamp  werd ik gebeld door Ramon Tromp. (Normaal neem ik tijdens een praktijkles van de SCUB opleiding mijn telefoon niet op, echter voor Ramon maakte ik een uitzondering!) Hij vroeg of ik wat wilde schrijven over mijn Defensietijd en mijn huidige baan bij het CIOS te Arnhem.

Ik volgde op het CIOS het uitstroomprofiel Defensie en Overheid. In het afstudeerjaar mocht ik stage lopen bij de LO&Sportorganisatie op de Tonnetkazerne in ’t Harde. Als stagiair kwam ik terecht op een leuke en uitdagende sportgroep. In dat jaar heb ik veel geleerd over het werken als sportinstructeur bij defensie. Hoogtepunt was een oefening in Duitsland met de sportgroep. Na het behalen van mijn CIOS diploma ben ik in oktober 2000 naar de KMS gegaan. In ons peloton zaten we met 21 personen die naar de LO&Sport gingen. Samen met Ramon Tromp, Davy Heesakkers en Dave van de Maat waren we regelmatig op stap. Veel meegemaakt en gelachen met deze toplichting.

In Amersfoort bij de VTO sport mochten we ons ontwikkelen als sportinstructeur. Mooie trainingen op het gebied van MZV, HIBA, Touwbaan, spel en WOMT. Na de VTO sport ging ik naar de Sportgroep in Ede. Een mooie grote sportgroep met een diversiteit aan doelgroepen om les aan te geven. Vele avonturen op en rond de kazerne heb ik genoten van deze baan als sportinstructeur. Het leren van vaardigheden, trainen van eenheden en vormen van militairen (en collega’s) alsmede het organiseren van sportevenementen zijn erg leerzaam geweest voor mij als sportinstructeur. Mijn afscheid bij de sportgroep werd een waardig  afscheid. Ik werd  om 5.00 A.M uit mijn bed gelicht  en “ontvoerd” door de sportgroep. Ze hadden een tandemsprong op vliegveld Lelystad als afscheid cadeau gegeven. Een mooie herinnering, die mij nog steeds is bijgebleven.


Nadat mijn contract was afgelopen, ben ik gaan solliciteren en werd ik in 2005 aangenomen bij het CIOS in Arnhem. Begonnen in de uitstroom richting Fitness en Health coördinator en later bij de SCUB ( Sport Coördinator Geüniformeerde Beroepen) terecht gekomen. Een niveau 4 opleiding, waarbij de studenten stage lopen in het werkveld Defensie en overheid.

Samen met het werkveld en andere CIOS SCUB opleidingen organiseren we werkveld oriëntaties en  gezamenlijke activiteiten. Een jaarlijks terugkerend evenement is de SCUB Battle. Een 2 daagse onderwijsactiviteit voor alle CIOS SCUB NL studenten. Een sportief, sociaal en leerzame activiteit, waarbij de studenten onderling samen sporten en kennismaken met inhouden (theorie en praktijk) van het werkveld.

Werkveld bijeenkomst SCUB lichting 2016-2017 bij de Luchtmacht in Gilze Rijen!

Als coach en begeleider heb ik vele studenten voorbij zien komen en mogen begeleiden in hun leerproces en ontwikkeling. Trots ben ik, dat ik daar een rol in heb. Een aantal kom ik nu tegen in het werkveld en zijn sportinstructeur, politieagent en / of IBT docent. Het merendeel gaat verder studeren in het HBO.

Een van de dingen die mij nog is bijgebleven van mijn defensietijd is collegialiteit, humor en de wil om te winnen. De  ludieke spelletjes (kicken op elk willekeurig tijdstip van de dag was een regelmatige bezigheid) en elkaar uitdagen in allerlei spelletjes. Iemand die daar heel goed in is : Ferran Plaggenborg. Altijd in voor avontuur en uitdagingen. Ik heb altijd fijn samengewerkt met Ferran op het CIOS en zou graag De Pen aan hem willen doorgeven. Succes!

Alle eerdere afleveringen van De Pen, waaronder louter actief dienende en voormalige LO&Sportinstructeurs, vind je op deze pagina.